DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Întâlnire fără telefoane, înregistrată de Sturdza - Chiuariu: "Suntem aici şi ne ocupăm"

Întâlnirile lui Tudor Chiuariu cu alţi inculpaţi din dosarul retrocedării ilegale de păduri se făceau fără telefoanele mobile, care erau lăsate în maşină, iar la discuţia cu Sturdza, Chiuariu i-ar fi spus că, împreună cu şefii unor instituţii, se ocupă de caz:"Suntem aici şi ne ocupăm", potrivit DNA.

Urmărește
1523 afișări
Imaginea articolului DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Întâlnire fără telefoane, înregistrată de Sturdza - Chiuariu: "Suntem aici şi ne ocupăm"

Tudor Chiuariu (Imagine: Liviu Untaru/ Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov arată, în actul de inculpare a senatorului Tudor Chiuariu, că acesta, împreună cu alte persoane aflate în funcţii de conducere, ar fi participat la o întâlnire cu Paltin Sturdza, la care l-au asigurat de demersurile lor făcute în justiţie.

"Din probe rezultă că a existat o întâlnire iniţială între Dragoş Rusu, Chiuariu Tudor Alexandru şi Andrei Şerban (primarul oraşului Slănic Moldova, n.r.), ocazie cu care inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru i-a solicitat primarului Şerban Andrei să-i contacteze pe directorul Direcţei Silvice Bacău, Ghelase Viorel, şi pe directorul OCPI, Joiţa Ioan, şi să-i invite la o întâlnire, fapt care s-a şi petrecut peste câteva zile", se arată în documentul citat.

Astfel, arată anchetatorii, în 7 februarie 2013, ştiind că i s-a promis o întânire cu autorităţile implicate în procesul de punere în executare a deciziei, Sturdza şi-a notat în agendă: "1. De verificat dacă cei care vin sunt, fac parte din Comisiile locale. 2. Dacă a adus schiţele, ridicări topo cu ştampila Direcţiei Silvice pentru punerea în posesie. 3. Când vor pune în posesie? 4. D. silvică a dat schiţele Comisiilor locale aşa cum s-a cerut. Inginerii au ridicat obiecţii la Harta pe care Ricin pretinde că nu a văzut-o deşi am trimis-o cu executor. Chiuariu ţine isonul spunând că decizia este atipică (nu dă delimitările). Ricin: Harta este un desen artistic … nu are scară! Chiuariu ne asigură că deşi au fost întârzieri lucrurile merg bine".

Întâlnirea din 7 februarie 2013 a avut loc la domiciliul primarului Adrian Şerban, din localitatea Slănic Moldova, judeţul Bacău, accesul la discuţii fiind permis fără telefoane, arată procurorii DNA.

"La întâlnire au participat Paltin Sturdza, Gabriela Zaharia, Varga, Chiuariu, precum şi reprezentanţii unor instituţii implicate în procesul de retrocedare a pădurilor revendicate de Sturdza. Scopul aceste întâlniri a fost acela de a-l convinge pe Sturdza Paltin Gheorghe că Chiuariu Tudor Alexandru şi Varga Ioan Gheorghe deţin situaţia sub control şi prin influenţa pe care o au îi pot determina pe cei implicaţi în procesul de retrocedare să grăbească această activitate", au mai arătat procurorii, care au redat în continuare înregistrarea ambientală făcută de Sturdza la acea întâlnire:

"Sturdza Paltin Gheorghe: Lăsăm telefoanele în maşină?
Domn 1: Da, da.


Sturdza Paltin Gheorghe: Bună seara.
Domn 2: Să ne trăiţi! Adi Şerban, bine aţi venit, domnul primar de la Slănic Moldova, să ne trăiţi!

Chiuariu Tudor: … (…) a venit să ne ajute în calitatea lui de (...), domnul inginer care ne ajută cu planşele …
Inginer: Încerc.
Chiuariu Tudor: Domul primar, care l-aţi cunoscut.
Sturdza Paltin Gheorghe: L-am văzut prin ziare.
Chiuariu Tudor: … de la Direcţia Silvică … şi domnul director de la cadastru de aici.
Sturdza Paltin Gheorghe: L-am văzut, l-am văzut prin ziare.
………………………… (n.n. - nu se înţelege).
Chiuariu Tudor: Eu am vrut să ne vedem şi mă rog să fie de faţă … (n.n. - nu se înţelege) … pentru a nu exista discuţii de buna … vizibilitate cu care se întâmplă lucrurile şi să fiţi convinşi că lucrurile se mişcă cât de repede se pot pe baza legii şi pe baza actelor pe care le avem …
Sturdza Paltin Gheorghe: Păi asta e …
Chiuariu Tudor: Şi avem bunăvoinţa tuturor factorilor de decizie … să aplice legea. Vroiam să ne vedem la ochi, să nu credeţi că e ceva, că e nu ştiu ce, sigur că după ce … mă rog, am intrat noi în perioada asta, au fost perioade din ăstea mai complicate, cu comunicatul, cu alegeri şi de asta nu s-au mişcat în ritmul în care v-aţi aşteptat, dar suntem pe drumul cel bun.

Chiuariu Tudor: Absolut … în principal să ne vedem la ochi şi să aveţi convingerea că nimeni nu vrea să frâneze procesul acesta sau să compromită interesele.
Sturdza Paltin Gheorghe: Unde-i lege nu-i tocmeală.
Chiuariu Tudor: Ce spune judecătorul, se va pune în aplicare.
Zaharia Gabriela: Asta vrea toată lumea.
Chiuariu Tudor: Sigur să sunt dificultăţi din cauza … planşelor. Din cauza asta nu tocmai uşor să le punem cap la cap pe toate, pentru că în hotărârea aia sunt doar nişte suprafeţe şi atât.
Sturdza Paltin Gheorghe: Dar eu v-am dat o hartă, în primul rând harta oficială.
Ghelasă Viorel: Dar nu la Direcţia Silvică, la Comisia Judeţeană.
Sturdza Paltin Gheorghe: Şi la Comisie şi la Direcţie am trimis o hartă.
Ghelasă Viorel: Oficial, legal e Comisia Judeţeană.
Sturdza Paltin Gheorghe: Da, dar în sensul acesta … Poate de unde să plece, de la harta din 1951, ’52, pe care am luat-o de la arhivele Bacău, care are ştampilă şi care este harta oficială a pădurilor
Chiuariu Tudor: Şi aia rămâne?
Sturdza Paltin Gheorghe: … sperăm.
Chiuariu Tudor: Sigur, acum, aia e o hartă de atunci şi până acum la planul cadastral există o mică diferenţă.
Ghelasă Viorel: Sunt localităţi, sunt … multe.
Chiuariu Tudor: Domnul inginer aici de faţă, avem mare bază, a mai făcut şi alte lucrări în zonă.
Sturdza Paltin Gheorghe: Harta este exactă, însă trebuie să plecăm de la identificarea terenului, acolo este terenul unde spune harta, puţin mai încolo, puţin mai încoace, dar cam pe acolo este.
Chiuariu Tudor: Acum ca să avem o … (n.n. - nu se înţelege, ciocnesc pahare).
Sturdza Paltin Gheorghe: El a văzut că acea hartă este un punct de plecare şi poate fi exploatată pentru identificarea terenului, asta zic eu.
Zaharia Gabriela: Ajută.
Sturdza Paltin Gheorghe: Ajută.
Ghelasă Viorel: Cineva a zis bine că e un punct bun.
Domn 4: E o hartă făcută la scară sau …
Sturdza Paltin Gheorghe: La scară.
Ghelasă Viorel: Nu e la scară, e un desen.
Sturdza Paltin Gheorghe: E un desen la scară.
Ghelasă Viorel: Acesta e rolul topografului să ne spună … cadastrală necesară clarificării noastre.
Sturdza Paltin Gheorghe: Pădurile acolo sunt delimitate, mă rog, pornim de la ceva …
Domn: Păi dacă porniţi numai de la hotărârea judecătorească…
Sturdza Paltin Gheorghe: … ee, mă rog. Există de acolo un punct de pornire …
Chiuariu Tudor: Şi hotărârea asta e atipică, în sensul că nu spune de obicei …deloc.
Sturdza Paltin Gheorghe: Da.
Chiuariu Tudor: Şi de asta este.

Ghelasă Viorel: Cred că … (n.n. - nu se înţelege)… are un rol important … eu nu sunt o piesă atât de importantă, sunt membru al comisiei. Cât priveşte partea de punere în posesie …legea spune că de competenţa Comisiei Judeţene, eu vă asigur că din punctul meu de vedere, cât lucrurile sunt reale, n-am nicio problemă, dacă sunt reale.
Sturdza Paltin Gheorghe: Vă referiţi la schiţele topografice.
Ghelasă Viorel: La problema în ansamblu.
Domn: Ce ne propunem de la Comisiile Locale.

Sturdza Paltin Gheorghe: Mai avem ceva de discutat? Dacă nu, noi plecăm acasă.
Chiuariu Tudor: Mergeţi că şi aşa e târziu, mesajul pe care am vrut să vi-l transmitem este că suntem aici şi ne ocupăm de ce trebuie să facem aici.
Sturdza Paltin Gheorghe: O.K.
Chiuariu Tudor: Nimeni nu e rău intenţionat.
Sturdza Paltin Gheorghe: Ha, ha, putem să plecăm liniştiţi".

Tudor Chiuariu a declarat vineri că nu are de gând să-şi dea demisia din Senatul în urma trimiterii sale în judecată, susţinând că este nevinovat şi că nu el a semnat contractul despre care vorbesc anchetatorii, nu l-a negociat şi nici nu a stabilit el suma pentru asistenţa juridică.

Întrebat dacă s-a întâlnit cu membrii grupului organizat care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor, Tudor Chiuariu a spus că nu.

Referitor la acuzaţia procurorilor că şi-ar fi lăsat telefoanele în maşină când a avut întâlniri cu Paltin Sturdza, Chiuariu a spus: "Nu-mi aduc aminte, dar eu cu siguranţă nu mi-am lăsat telefoanele".

"Eu sper să fie ridicată măsura controlului judiciar, pentru că nu este niciun motiv să fie luată. Nu mă simt vinovat. În niciun fel nu mă simt vinovat. Totul s-a desfăşurat în baza unui contract de asistenţă juridică pe care nu l-am semnat eu, nu l-am negociat eu şi există un metru cub de acte, dosare de instanţe, corespondenţe cu autorităţile. Ceea ce trebuie să înţelegem este că exista şi există în continuare o hotărâre irevocabilă şi executorie. După părerea mea, nu poţi să faci trafic de influenţă ca să pui în executare o hotărâre judecătorească. În orice stat de drept, o hotărâre judecătorească trebuie pusă în executare", a mai spus Tudor Chiuariu, înainte de începerea şedinţei de judecată a primului termen din dosarul retrocedării ilegale de păduri, în care senatorul este acuzat de trafic de influenţă.

Senatorul a explicat şi care a fost obiectul dosarului de asistenţă juridică, pentru care, susţin procurorii, ar fi cerut trei milioane de euro.

"Până la acest moment, şi cu atât mai mult acum doi ani, exista o hotărâre judecătorească executorie pe care toată lumea trebuia să o respecte şi să o pună în executare. Ăsta a fost obiectul contractului de asistenţă juridică de care am vorbit", a spus Chiuariu.

Primul termen în dosarul retrocedării ilegale de păduri are loc vineri, când sunt verificate, în procedură de cameră preliminară, măsurile preventive dispuse faţă de unii dintre inculpaţi. Ulterior, judecătorii vor verifica rechizitoriul şi actele din dosar, vor da copii ale actului de inculpare celor judecaţi şi vor emite citaţiile. După aceste proceduri, magistraţii vor stabil un prim termen de fond al procesului.

În acest dosar au fost trimişi în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane.

În aceeaşi cauză vor fi judecaţi şi Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas sunt arestaţi preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru, în arest la domiciliu.

Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie a fost cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici