- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.11.2012, 17:33)
- Catalin Lupasteanu , Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul senatorului Cătălin Voicu: Instanţa supremă începe luni judecarea recursurilor
Completul de cinci judecători începe luni judecarea recursurilor din dosarul în care Cătălin Voicu şi Marius Locic au fost condamnaţi la cinci ani şi, respectiv, patru ani de închisoare cu executare, iar Costel Căşuneanu şi Florin Costiniu au primit pedepse cu suspendare, pentru fapte de corupţie.
Urmărește
233 afișări
Cătălin Voicu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
În 1 iunie, senatorul Cătălin Voicu (suspendat din PSD) a fost condamnat de un complet de trei judecători de la instanţa supremă la două pedepse de trafic de influenţă, respectiv la patru şi cinci ani de închisoare, iar pentru fals în înscrisuri a primit o pedeapsă de un an şi două luni de închisoare. Voicu ar urma să execute pedeapsa cea mai mare, de cinci ani, din care judecătorii au scăzut perioada în care a stat în arest preventiv, din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Omul de afaceri Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, un an şi două luni pentru fals în înscrisuri şi un an şi şase luni pentru fals intelectual, urmând să execute în regim de detenţie pedeapsa cea mai grea, de patru ani.
Fostul preşedinte al Secţiei civile a instanţei supreme Florin Costiniu a fost găsit vinovat de complicitate la trafic de influenţă, pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru un termen de încercare de şase ani.
Omul de afaceri Costel Căşuneanu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, judecătorii instanţei supreme suspendându-i executarea pedepsei pentru un termen de încercare de şapte ani.
Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marus Locic au stat şi ei în arest preventiv din 8 până în 12 aprilie 2010.
Judecătorii au mai decis anularea mai multor contracte şi documente încheiate între Cătălin Voicu şi Marius Locic, în legătură cu remiterea sumei de 119.000 de lei. Totodată, instanţa supremă a ridicat sechestrele puse în 4 şi 6 mai 2010 pe un imobil al lui Marius Locic din Capitală şi pe suma de 200.000 de euro pusă la dispoziţia procurorilor anticorupţie de către Costel Căşuneanu.
Decizia din 1 iunie a fost atacată de Direcţia Naţională Anticorupţie şi de cei patru inculpaţi la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care luni va începe judecarea recursurilor.
Instanţa arăta, în motivarea deciziei din 1 iunie, că senatorul Cătălin Voicu s-a folosit de calităţile sale de înalt demnitar al statului şi de influenţa pe care o avea în exercitarea acestei funcţii, angrenând în activităţile infracţionale magistraţi, poliţişti şi funcţionari, cărora le cerea soluţii favorabile la instanţe sau la urmărire penală.
"Nu lipsite de relevanţă în aprecierea gravităţii faptelor de săvărşirea cărora se face vinovat inculpatul Voicu Cătălin sunt interesul constant manifestat de acesta faţă de evoluţia dosarului având ca obiect recursul declarat societăţii PA&CO Internaţional Bacău împotriva sentinţei civile nr. 1698 din 17 aprilie 2009, din momentul în care a aflat că este înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi până la pronunţarea deciziei civile nr. 5039/11 noiembrie 2009, dosar în care nu avea nicio calitate procesuală - el fiind cel care, de fiecare dată, îi contacta pe inculpaţii Căşuneanu Costel şi Costiniu Florin - precum şi demersurile repetate făcute pe lângă conducerea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru ca în schimbul unor sume de bani pretinse şi, în final, primite de la inculpatul Locic Marius să obţină soluţionarea favorabilă a dosarului în care acesta era cercetat pentru o infracţiune gravă", a notat instanţa în motivarea deciziei de condamnare a celor patru.
Costel Căşuneanu a scăpat de închisoare fiindcă a cooperat cu anchetatorii, iar prin declaraţiile complete pe care le-a dat procurorilor şi judecătorilor a contribuit la aflarea adevărului şi la justa soluţionare a cauzei, demascând limbajul disimulat al senatorului Voicu, a mai arătat instanţa supremă.
În acest caz, în 21 mai 2010, senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, de cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, de cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie.
Potrivit procurorilor, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.
Senatorul PSD ar fi intervenit pe lângă judecătorul Florin Costiniu ca, în schimbul unor foloase, să intervină pe lângă magistraţii instanţei supreme învestiţi cu soluţionarea favorabilă a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacău, care contesta atribuirea unei licitaţii privind lucrările de reabilitare a drumului naţional 76, între localităţile Ştei şi Beiuş.
Astfel, în iulie 2009, Voicu i-ar fi cerut lui Costiniu preschimbarea termenului de judecată, stabilit pentru 9 decembrie 2009. Voicu i-ar fi cerut 60.000 de euro (250.000 RON) patronului SC PA&CO, Costel Căşuneanu. Termenul de judecată a fost schimbat apoi pentru data de 16 septembrie 2009.
În 11 septembrie 2009, Voicu i-ar fi cerut telefonic lui Căşuneanu 200.000 de euro, iar câteva ore mai târziu curierul trimis de omul de afaceri îl contacta pe senator să-i livreze "împrumutul solicitat", în Carol Davila 27 din Bucureşti, potrivit procurorilor.
Anchetatorii consemnează faptul că Voicu i-ar fi cerut Costiniu să transmită magistraţilor din completul de judecată al procesului firmei PA&CO faptul că "soluţionarea favorabilă" este "o rugăminte din mediul politic, că această firmă este îndreptăţită să aibă câştig de cauză" şi că, la rândul său, preşedintele Secţiei civile şi de proprietate intelectuală "le va face judecătorilor din complet servicii similare în alte dosare în care ar fi interesaţi".
Cele trei judecătoare de la ICCJ, între care una a fost membru al Partidului Democrat, au respins solicitarea firmei lui Căşuneanu.
Respingerea acţiunii a fost neaşteptată pentru cei implicaţi în aranjament. Din interceptările realizate în acest caz rezultă că Florin Costiniu dă de înţeles că una dintre judecătoare a fost rugată la cel mai înalt nivel, "preferând arginţii", că a făcut "pact cu diavolu", iar celelalte au fost "temătoare, mai speriate", în final spunându-i lui Costel Căşuneanu că va vedea "ce remedii juridice mai sunt".
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe