Dragnea: Protocoalele SRI, baza scrisă pentru un sistem de poliţie politică/ Lideruil PSD, despre audierea lui Coldea: Nu e audiere, aia e un seminar

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că protocoalele încheiate de SRI cu instituţii ale statului reprezintă baza scrisă pentru un sistem de poliţie politică, un model similar fiind folosit şi de Securitate înainte de 1989.

Urmărește
181 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Protocoalele SRI, baza scrisă pentru un sistem de poliţie politică/ Lideruil PSD, despre audierea lui Coldea: Nu e audiere, aia e un seminar

Dragnea: Protocoalele SRI, baza scrisă pentru un sistem de poliţie politică/ Lideruil PSD, despre audierea lui Coldea: Nu e audiere, aia e un seminar

”Acele protocoale, de fapt, reprezintă baza scrisă pentru un sistem de poliţie politică, care a fost construit în România. (În NATO şi UE - n.r.) Nu există. Eu am trăit înainte de 1989 şi atunci era fost Securitate care făcea cercetări penale. Acele protocoale a creat baza pentru ca SRI să se apropie de ideea de cercetări penale”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

El a respins ipoteza lansată de fostul prim-adjunct al şefului SRI Florian Coldea, care a afirmat că lipsa protocoalelor SRI cu alte instituţii ale statului duce la o breşă de securitate naţională.

”Nu a definit nimeni care ar fi breşa de securitate. Chiar nu vreau să analizez ce a spus domnul Coldea. Eu nu am văzut şi nici nu am văzut pe altcineva să definească breşa de securitate”, a mai spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD spune că nu ştie de existenţa unui protocol şi cu cele două camere ale Parlamentului.

”Nu, cel puţin de când sunt eu aici preşedinte nu există aşa ceva şi sper să nu fi existat nici înainte”, a punctat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Vineri, 30 martie, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, pe site, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, documentul având 18 pagini. În baza acestui act de colaborare, Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani. Protocolul dintre Parchetul general şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009, de către procurorul general la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, adjunctul său, Tiberiu Niţu, şi şeful SRI, George Maior, şi prim-adjunctul Florian Coldea.

Printre obiectivele cooperării se numără, printre altele, "constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2".

Florian Coldea, fost adjunct SRI, a declarat joi, după aproape şapte ore de audiere în Comisia de Control SRI, că în prezent Serviciul nu are protocoale funcţionale pe siguranaţa naţională, spionaj şi în parte chiar şi pe terorism.

"Azi nu avem protocoale. Cum acţionăm să apărăm interesele României pentru contracararea unor astfel de probleme", a declarat Florian Coldea, arătînd că aceste protocoale inexistente vizează siguranţa naţională, spionaj şi în parte şi terorismul.

Liviu Dragnea, despre audierea lui Coldea: Nu e audiere, aia e un seminar

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit, marţi, despre a doua audiere a lui Florian Coldea în Comisia de Control a SRI, despre care a spus că “nu e audiere”, ci mai degrabă un seminar în care cineva vine, citeşte şi pleacă.

“Eu, în general, nu îi cert pe colegii mei din Comsia SRI, nici măcar pe preşedintele Manda, dar eu am înţeles că acolo sunt audieri. La audieri nu te duci şi citeşti şi pleci, din câte înţeleg eu. Aia nu e audiere, aia e un seminar în care cineva vine, citeşte nişte hârtii, a dat mâna şi a plecat şi eventual mai spune nişte pilde. Am văzut la televizor. Am înţeles că şi în interior, ce am auzit şi eu pe surse", a spus Liviu Dragnea, legat de audirea lui Florian Coldea.

Preşedintele PSD a făcut referire şi la pilda cu Iuda pe care a invocat-o, în Săptămâna Mare, fostul şef operativ al Serviciului Român de Informaţii.

“Habar nu am la cine se referă şi sincer nici nu mă interesează foarte mult. Ameninţare sau a vrut să abată atenţia? Eu nu mă uit la asta. Eu cred că principalele subiecte sunt cele legate de ce s-a întâmplat în aceşti ani, nici de porc, nici de porci, nici de şorici, nici de pilda respectivă, pe care nu vreau să o analizez, mai ales că sunt în a treia zi de Paşte. Să se ameninţe între ei care vor. Toate aceste perdele de fum nu pot acoperi ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce începe să iasă la iveală în fiecare zi. Este un proces care nu mai poate fi oprit, cu toate piedicile şi cu toate frânele”, a mai declarat Liviu Dragnea.

Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a făcut referire, joi, după audierea în Comisia de Control a SRI, la persoane care trădează interesele ţării, dând exemplu pilda lui Iuda.

"Unii, în mod vizibil, practică, astăzi, acelaşi lucru cu interesele statului român", a spus Coldea.„În încheiere, în spiritul perioadei pe care o celebrează acum creştinii, aş vrea să reamintesc şi cred că e momentul potrivit şi de un celebrul unui personaj biblic, al cărui nume nu aş vrea neapărat să-l dau care în urmă cu circa 2.000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi, ce dacă ulterior l-au apucat remuşcările, lucrurile nu s-au putut repara şi răul făcut nu a putut fi rezolvat. Evident ca orice trădător, destinul lui a sfârşit tragic. Din această perspectivă constat cu îngrijorare că unii, în mod vizibil practică astăzi acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine. Ba mai mult par să-şi facă un titlu de glorie din asta, afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare a statului român. Poate ar fi bine cu toţii să reflectăm la acest episod biblic şi astfel de personaje. O să revenim cu alte precizări pe măsura întâlnirilor noastre cu membrii comisiilor”, a spus Florian Coldea, după audierea în comisia parlamentară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici