- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.10.2017, 15:32)
- Iasmina Ardelean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dragnea: Punctul de pensie va creşte cu 10%, dar legea pensiilor va fi amânată pentru anul viitor/ Plata defalcată a TVA se va aplica pentru rău-platnici şi societăţile în insolvenţă/ Pilonul II de pensii va fi opţional
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că punctul de pensie va creşte cu 10% de anul viitor, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare, însă prevederile Legii pensiilor nu vor fi incluse în bugetul de stat pe 2018. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că Legea pensiilor va fi amânată pentru anul viitor, precizând că această decizie s-a luat "cu grijă". În plus, preşedintele Senatului a declarat, miercuri, că plata defalcată a TVA se va aplica de la 1 ianuarie pentru rău-platnici şi pentru societăţile aflate în insolvenţă, pentru ceilalţi agenţi economici TVA split fiind opţional.
Urmărește
4341 afișări
Tăriceanu: Legea pensiilor va fi amânată pentru anul viitor
„Despre o nouă lege a pensiilor care este aproape finalizată, practic, ca proiect, v-am spus mereu şi vă spun în continuare: niciodată nu a fost vorba ca ea să fie prinsă ca prevedere bugetară în bugetul pe anul 2018, pentru că ar fi însemnat că fim nerealişti”, a spus Dragnea.
El a explicat că recalcularea pensiilor în urma adoptării Legii pensiilor necesită o perioadă îndelungată, fiind vorba de un număr mare de dosare care trebuie reanalizate pentru a repara inechităţile din sistemul de pensii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Decizia politică luată acum ceva timp a fost să finalizăm aceste legi care sunt necesare acum, şi anume Legea bugetului de stat, split TVA şi celalalte care ţin de Legea salarizării, urmând ca imediat după ce ele vor fi depuse în Parlament să reîncepem discuţiile cu Ministerul Muncii, sub coordonarea primului ministru, despre Legea pensiilor urmând să luăm nişte decizii importante pe când şi pe ce perioadă vor fi alocate resursele financiare pentru a se repara aceste nedreptăţi”, a susţinut liderul social-democrat.
El a subliniat că aceste nedreptăţi sunt legate de diferenţele între pensiile pentru oamenii care au avut aceleaşi condiţii de muncă şi aceeaşi perioadă de muncă. „Asta înseamnă bani şi trebuie să luăm o decizie realistă să nu vindem iluzii”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă a fost PSD nerealist în campanie atunci când a propus termenul de 1 octombrie pentru finalizarea Legii pensiilor şi depunerea sa în Parlament, Dragnea a răspuns: „Nu este vorba despre nereliasm, este vorba, dimpotrivă, de o abordare pragmatică”.
„La vremea la care noi am discutat despre acest lucru, o spunem cu sinceritate, niciunul dintre noi nu ştia, nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România”, a explicat Liviu Dragnea.
Tăriceanu, despre cum s-a luat decizia în coaliţie de a amâna legea pensiilor: Cu grijă
Întrebat cum s-a ajuns în cadrul coaliţiei de guvernare, la decizia privind amânarea legii pensiilor, Tăriceanu a răspuns: „Cu grijă”.
„Am să vă spun ceea ce ştiu de la Ministerul Muncii. Legea este extrem de complicată, de stufoasă, şi măsurile care trebuiesc avute în vedere sunt de o amplitudine fără precedent. Adică sunt milioane de dosare care trebuiesc analizate pentru a evalua impactul acestei legi”, a susţinut el.
Întrebat dacă s-a mai analizat posibilitatea ca Pilonul II de pensii să devină opţional, liderul ALDE a spus: ”Am avut această discuţie astăzi, şi o să avem un punct de vedere din partea ASF-ului pe acest subiect şi, sigur că, în funcţie de punctul de vedere exprimat de ASF, vom lua o decizie.”
Tăriceanu: Plata defalcată a TVA se va aplica pentru rău-platnici şi societăţile în insolvenţă
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că plata defalcată a TVA se va aplica de la 1 ianuarie pentru rău-platnici şi pentru societăţile aflate în insolvenţă, pentru ceilalţi agenţi economici TVA split fiind opţional.
„TVA split se va aplica de la 1 ianuarie pentru cei care sunt rău-platnici şi pentru societăţile care sunt în insolvenţă. Restul, numai cei care doresc să opteze voluntar”, a spus Tăriceanu, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.
El a mai precizat că TVA split nu urmăreşte să inducă o dificultate pentru operatorii economici. „Ceea ce ne interesează pe noi este să eliminăm evaziunea fiscală în domeniul TVA-ului şi, de aceea, cei care au un istoric de rău-platnici şi la data de 31 decembrie vom constata că fie obligaţiile de plată a TVA-ului, fie celelalte obligaţii către bugetul de stat nu sunt achitate, vor trece la TVA Split. Şi dacă îşi corectează comportamentul, atunci pot să iasă de sub incidenţa acestei măsuri”, a susţinut Tăriceanu.
Premierul Mihai Tudose a anunţat, vineri, că măsura privind TVA split nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele, ci doar pentru cele care intră în insolvenţă, în faliment sau au înregistrat întârzieri la plata TVA. Întrebat ce se va întâmpla cu modificările la Codul fiscal privind TVA split, Tudose a spus: „Au început nuanţările în urma discuţiilor cu patronatele. Unele observaţii ale patronatelor sunt corecte şi, pentru a scurta cumva din procedura legislativă, vom pune amendamente la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor. Cred că ar fi bine ca luni să le prezinte ministrul de Finanţe”. El a spus că măsura nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele.
Dragnea: Ne menţinem punctul de vedere privind posibilitatea de a opta pentru pilonul II de pensii
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că partidele din coaliţia de guvernământ îşi menţin opinia că românii trebuie să aibă posibilitatea de a opta dacă vor sau nu să cotizeze pentru pilonul II de pensii.
Liviu Dragnea a afirmat că, până acum, românii nu au avut posibilitatea reală de a decide dacă vor sau nu să cotizeze pentru pilonul II de pensii, singura opţiune pe care o aveau fiind să aleagă care este fondul de pensii privat care să administreze contribuţiile lor la pensie.
”Despre pilonul II de pensii şi despre posibilitatea de a opta - este vorba de o chestiune facultativă - ne menţinem punctul de vedere pentru că este un drept firesc al românilor să opteze pentru că, până acum, ei nu au optat. Ei au putut să opteze ce agent economic să meargă, nu să opteze dacă intră sau nu în pilonul II. Faptul că se va da posibilitatea - şi nu vom ajunge la o decizie finală foarte târziu - mi se pare un lucru bun şi care nu poate deranja”, a declarat Dragnea, după şedinţa liderilor coaliţiei.
Liviu Dragnea a spus că se aştepta ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să ofere mai multe informaţii legate de pilonul II, însă a apreciat analiza făcută la Ministerul Muncii. ”Casa de Pensii a făcut o analiză foarte serioasă şi foarte interesantă”, a comentat Dragnea.
Primul-ministru Mihai Tudose a anunţat, pe 7 septembrie, că pilonul II de pensii nu va fi naţionalizat, dar ar putea să devină opţional începând din anul 2018, astfel încât românii vor putea să aleagă dacă preferă exclusiv pilonul I, al statului, sau vor depune bani şi pentru o pensie privată.
„Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii. La pilonul I, la pilonul II... Toţi la pilonul I... Nu desfiinţează nimeni pilonul II, nu-l naţionalizează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opţional. Românul va avea un tablou în faţă. Eu cu contribuţia mea atât obţin pe punctul de pensie, dincolo atât obţin acel randament”, a declarat Mihai Tudose.
Sistemul de pensii administrate privat - Pilon II - a acumulat, în perioada 2007-2017, fonduri totale de 38 de miliarde de lei în conturile celor 7 milioane de participanţi, obţinând un randament mediu anual de 9,1%, arată statisticile prezentate pe 10 octombrie, cu ocazia împlinirii a 10 ani de existenţă. Acest randament a fost obţinut în condiţiile în care aproximativ 75% din investiţii au fost alocate în obligaţiuni şi 14% în titluri de stat, peste 90% din bani fiind direcţionaţi către economia românească.
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) a centralizat o serie de statistici din care reiese că valoarea medie a unui cont în Pilonul II este de 5.500 de lei, dar există un milion de participanţi care au în cont peste 10.0000 de lei. „Deja există persoane în plată la Pilonul II de pensii, şi numărul acestor persoane care intră în plată este în continuă creştere. Când vine scadenţa, beneficiarul primeşte întreaga sumă, într-o singură tranşă, şi aşteptăm noua lege privind plata pensiilor să vedem dacă vor apărea modalităţi de plată - disbursare - eşalonată”, a declarat Iulius Postolache, preşedintele APAPR, în conferinţa de prezentare a statisticilor Pilonului II.
Citeşte şi: #MeToo a ajuns şi în România. Fenomenul s-a viralizat în scurt timp pe paginile de Facebook
Citeşte şi: Un membru al trupei RACLA, acuzat de hărţuire, de mai multe tinere, în cadrul campaniei #Metoo
Citeşte şi: A murit actriţa Olga Tudorache. Mesajul postat de Florin Călinescu/ "Doamna teatrului românesc" a construit, pe scenă, personaje memorabile - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36