Dragnea: Tăriceanu va face sesizarea la CCR privind ancheta DNA în dosarul Belina / Reacţia preşedintelui Senatului/ Orban: Se apelează la tot felul de subterfugii pentru amânarea cererii referitoare la Rovana Plumb

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va face sesizarea către CCR privind anchetarea de către DNA a adoptării unor HG-uri, în speţa dosarului Belina, el precizând că Tăriceanu a fost cel care i-a comunicat această intenţie a sa.

Urmărește
1111 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Tăriceanu va face sesizarea la CCR privind ancheta DNA în dosarul Belina / Reacţia preşedintelui Senatului/ Orban: Se apelează la tot felul de subterfugii pentru amânarea cererii referitoare la Rovana Plumb

Dragnea: Tăriceanu va face sesizarea la CCR privind ancheta DNA în dosarul Belina

Dragnea şi Tăriceanu au avut, luni, o întrevedere la Palatul Parlamentului, la biroul preşedintelui Senatului.

Întrebat, după întrevedere, ce se întâmplă cu proiectul de sesizare a CCR, pe care trebuia să îl elaboreze ministerul Justiţiei, şi dacă aşteaptă de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să ia o decizie în acest sens, Dragnea a răspuns: „Cred că sesizarea o va face domnul preşedinte Tăriceanu, aşa am înţeles. Nu ştiu, pot fi mai multe (variante, n.r.), nu ştiu ce va face Guvernul, dar ştiu că domnul Tăriceanu mi-a zis că intenţionează să facă această sesizare”.

Întrebat de ce s-a decis astfel, în condiţiile în care zilele trecute Tăriceanu preciza că Guvernul trebuie să facă sesizarea la CCR, Dragnea a răspuns: „Am uitat să cer o explicaţie”.

Chestionat dacă Tudorel Toader a fost aşteptat prea mult pentru a face proiectul de sesizare şi s-a luat o decizie în coaliţie, Dragnea a spus: „Nu, nu. Nu e cazul să discutăm despre asta”.

Dragnea, a declarat, vineri, că Guvernul va sesiza CCR în legătură cu anchetarea de către DNA a adoptării unor HG când ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va veni cu proiectul de sesizare.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, anterior, că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să ancheteze HG revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de ministerul Justiţiei.

Toader a mai spus că judecătorii CCR vor trebui să precizeze dacă, în condiţiile în care deja Curtea a stabilit că procurorii nu pot face anchete în ceea ce priveşte ordonanţele, pot face astfel de anchete vizând HG.

Tăriceanu: Nu am decis să fac sesizarea CCR pe Belina, am cerut specialiştilor să facă o analiză

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat, luni, că nu a luat hotărârea de a sesiza CCR privind ancheta DNA în cazul Belina şi că doar a solicitat specialiştilor în drept constituţional din Senat să analizeze dacă există bază solidă pentru acest demers.

Întrebat dacă a luat decizia să sesizeze CCR în privinţa existenţei unui conflict Guvern - DNA, aşa cu a anunţat anterior liderul PSD Liviu Dragnea, Tăriceanu a precizat: „Nu am luat o astfel de hotărâre”.

„Dar pot să vă spun că am cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialişti în drept constituţional, să facă o analiză, ceea ce ştiu că s-a făcut şi la nivelul Guvernului, pentru a constata dacă există o bază solidă pentru sesizarea CCR în privinţa unui potenţial conflict între Guvern şi DNA”, a adăugat Tăriceanu.

El a spus că, după ce va primi concluziile acestei analize, va discuta cu colegii din coaliţie şi atunci, probabil, va fi luată o decizie.

Întrebat dacă există varianta ca şi Guvernul şi Senatul să facă sesizări în paralel pe această temă, Tăriceanu a răspuns: „Nu ştiu dacă până în prezent a existat o practică de acest gen. Sigur că o să putem să discutăm să ne sfătuim care este calea cea mai bună de urmat”.

Orban: Se apelează la tot felul de subterfugii pentru amânarea cererii referitoare la Rovana Plumb

La Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, se apelează la tot felul de subterfugii pentru amânarea dezbaterii cererii de urmărire penală a ministrului Rovana Plumb, a declarat, la instanţa supremă, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

"Nu cunosc în profunzime cazul Belina, cunosc doar aspectele relevate public legate de cazul Belina. Într-adevăr, există multe semne de întrebare. De altfel, se vede că la Comisia Juridică, la Camera Deputaţilor, se apelează la tot felul de subterfugii pentru a se amâna privitor la cererea de urmărire penală a Rovanei Plumb. Evident că majoritatea parlamentară vrea să facă scut în jurul Rovanei Plumb în această anchetă, aşa cum a făcut scut şi în cazul ministrului Viorel Ilie, la Senat. Cred că această anchetă trebuie să se deruleze. Reiterez opinia care e susţinută şi de toate acţiunile noastre că nicio anchetă, nicio cerere de urmărire penală nu trebuie oprită în Parlament şi trebuie lăsată justiţia să deruleze procedurile specifice", a declarat, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

La termenul anterior, Ludovic Orban a solicitat să dea declaraţii în faţa magistraţilor în dosarul în care este judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, iar luni s-a prezentat la instanţa supremă pentru pentru a fi audiat.

În 31 ianuarie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat pe fostul candidat PNL la Primăria Capitalei. Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată de procurorii anticorupţie, cu apel. Dosarul a fost repartizat Completului de cinci judecători, al cărui preşedinte este Iulian Dragomir. Din complet mai fac parte şi judecătorii Ştefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Şerban şi Cristina Geanina Arghir.

Decizia de achitare a fost luată în majoritate, doi judecători au decis achitarea în timp ce al treilea judecător a considerat că fostul candidat PNL la Primăria Capitalei ar trebui condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Ludovic Orban, în prezent preşedinte al PNL, a fost trimis în judecată de DNA în luna mai 2016, fiind acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, cauza fiind judecată de Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie. Procesul a durat mai puţin de un an.

Procurorii susţin că la data de 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, cerându-i bani pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Municipiului Bucureşti. Omul de afaceri căruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdăreanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici