Elevii sunt scandalizaţi: olimpicii României, bătaia de joc a Ministerului Educaţiei

  • Mai multe asociaţii de elevi critică lista olimpiadelor şi concursurilor şcolare publicată de Ministerul Educaţiei.
  • Elevii spun că e strigător la cer ca, după 2 ani în care olimpiadele nu au fost organizate în mod nejustificat, acestea să fie reluate doar la anumite materii.
Urmărește
3541 afișări
Imaginea articolului Elevii sunt scandalizaţi: olimpicii României, bătaia de joc a Ministerului Educaţiei

Elevii sunt scandalizaţi: olimpicii României, bătaia de joc a Ministerului Educaţiei

Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM) critică lista olimpiadelor şi concursurilor şcolare publicată de Ministerul Educaţiei.

După ce au fost suspendate timp de doi ani, Sorin Cîmpeanu a anunţat că începând cu acest an şcolar olimpiadele şi concursurile şcolare se reiau. Astfel, Ministerul Educaţiei a publicat lista completă a concursurilor şi olimpiadelor şcolare din 2021-2022.

Din lista complexă de anul acesta lipsesc cu desăvârşire olimpiade importante la care participau anual o mulţime de elevi. Olimpiada Naţională de Limba Engleză, Olimpiada de Limba şi Literatura Română, precum şi Olimpiada de Istorie nu se regăsesc în informarea publicată de Minister.

„Astfel, elevii ce se pregătesc temeinic la aceste discipline nu vor avea ocazia să participe la concursurile care să le ateste cunoştinţele sau care să îi ajute să obţină performanţa. Totodată subliniem faptul că Olimpiadele şi Concursurile recunoscute de către Minister sunt cele care fac elevul să obţină bursa de performanţă. Astfel, ne punem următoarea întrebare şi anume cum va putea fi răsplătit un elev olimpic la una dintre disciplinele scoase de minister, dacă nu va putea susţine olimpiada la disciplina la care performează? De asemenea, subliniem faptul că majoritatea disciplinelor scoase sunt specifice profilului uman, astfel fiind create inechităţi între elevii ce studiază diferite profile. Limba şi literatura română materie obligatorie la Bacalaureat, iar istoria este proba obligatorie specifică profilului uman, fiind astfel mai mult decât necesară includerea lor în lista de olimpiade. În acest context, nu putem să nu ne întrebăm care au fost criteriile pentru care aceste olimpiade au fost scoase şi care este fundamentul veridic pentru care acestea nu se susţin? Nu trebuie ca toţi elevii să aibă şansa de a susţine olimpiada indiferent de disciplină, dacă tot se reiau în acest an? Apreciem introducerea elementelor de noutate precum competiţiile interdisciplinare de tipul concursurilor de robotică sau creaţie digitală, dar îi solicităm Ministrului să ofere şansa tuturor, fără a uita de o parte dintre elevii olimpici ai României”, transmi elevii.

Aceştia îi cer lui Sorin Cîmpeanu reintroducerea olimpiadelor scoase pentru a nu discrimina elevii şi pentru a oferi tuturor oportunitatea de a performa indiferent de materie.

„Considerăm strigător la cer ca, după doi ani în care olimpiadele nu au fost organizate în mod nejustificat, acestea să fie reluate doar la anumite materii. Prin actuala listă, elevii ce performează în domenii umaniste ajung să fie discriminaţi, neavând posibilitatea de a-şi materializa cunoştinţele şi de a beneficia de burse de performanţă, în baza rezultatelor obţinute. Criteriile de selecţie a materiilor la care sunt organizate olimpiadele sunt de neînţeles, având în vedere faptul că două dintre disciplinele scoase, limba şi literatura română şi istoria, sunt discipline obligatorii la examenul de Bacalaureat”, declară Ariana Dudună, preşedinte AEC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
elevi,
olimpiade,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici