Un elicopter militar S-A PRĂBUŞIT în judeţul Sibiu. 8 oameni au murit şi 2 sunt răniţi. MApN a anunţat IDENTITATEA victimelor. IMAGINI de la locul accidentului - FOTO, VIDEO

Un elicopter militar model IAR-330 PUMA s-a prăbuşit, vineri dimineaţă, la limita dintre judeţele Sibiu şi Mureş, la bordul elicopterului aflându-se zece persoane. Opt militari au murit şi doi au fost răniţi în accident. La locul prăbuşirii elicopterului s-au deplasat miniştrii Gabriel Oprea şi Mircea Duşa. Locul accidentului este împânzit de anchetatori, fiind permis accesul doar membrilor echipelor de investigaţie. Din elicopterul prăbuşit se văd doar câteva resturi de fiare şi un morman de cenuşă care fumegă.

Urmărește
20788 afișări
Imaginea articolului Un elicopter militar S-A PRĂBUŞIT în judeţul Sibiu. 8 oameni au murit şi 2 sunt răniţi. MApN a anunţat IDENTITATEA victimelor. IMAGINI de la locul accidentului - FOTO, VIDEO

Un elicopter militar S-A PRĂBUŞIT în judeţul Sibiu. 8 oameni au murit şi 2 sunt răniţi (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

UPDATE 21:29 - Trupurile militarilor morţi în accidentul aviatic, aduse la Laboratorul de Medicină Legală Sibiu

Trupurile militarilor morţi în accidetul aviatic produs în localitatea sibiană Stejăriş au fost aduse, vineri seară, la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Sibiu, unde vor fi făcute autopsiile pentru stabilirea cauzelor decesului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 18:07 - Procuror: Se lucrează la identificarea cadavrelor după accidentul aviatic

Procurorii militari şi medicii legişti aflaţi la locul prăbuşirii elicopterului în judeţul Sibiu lucrează la identificarea cadavrelor, căutând acte şi lucruri personale, anchetatorii afirmând că, atunci când condiţiile meteo vor permite, vor fi ridicate şi analizate componentele aeronavei.

UPDATE 17:38 - MApN anunţă identitatea celor zece victime - FOTO

Ministerul Apărării a anunţat, vineri după-amiază, identitatea celor zece victime ale accidentului aviatic produs în judeţul Sibiu, fiind vorba despre militari cu vârste între 25 şi 47 de ani.

UPDATE 17:00 - Toţi cei zece militari din elicopterul prăbuşit sunt de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii - surse

Toţi cei zece militari aflaţi în elicopterul care s-a prăbuşit, vineri dimineaţă, în judeţul Sibiu, erau angajaţi ai Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii, fiind vorba despre piloţi, maiştri militari şi un cadru medical, afirmă surse militare, citate de corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 15:58 - Ambii răniţi în accidentul aviatic din Sibiu vor fi transferaţi cu un avion Spartan la Bucureşti

Ambii răniţi în accidentul aviatic de la Sibiu vor fi transportaţi de la UPU Târgu Mureş la Spitalul de Arşi din Bucureşti, cu un avion medical Spartan, care se află deja pe Aeroportul din Târgu Mureş, au anunţat miniştrii Mircea Duşa şi Gabriel Oprea, care i-au vizitat pe răniţi.

Miniştrii Gabriel Oprea şi Mircea Duşa au ajuns cu un elicopter, în jurul orei 15.00, la UPU Târgu Mureş, venind de la locul accidentului aviatic produs în judeţul Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus că cei doi militari răniţi sunt încadraţi la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, refuzând să ofere detalii despre identitatea lor.

Ulterior, cei doi miniştri i-au vizitat pe răniţi, iar apoi au anunţat că aceştia vor fi trimişi la Bucureşti cu un avion Spartan, care a aterizat deja pe aeroportul din Târgu Mureş.

"Cei doi răniţi sunt pregătiţi să fie trimişi la Bucureşti, la Spitalul de Arşi. Avionul Spartan a aterizat. Sunt în curs de anunţare toate familiile, sunt nişte proceduri care se aplică", a declaat Duşa.

Ministrul Gabriel Oprea a afirmat, la rândul său, că au fost luate toate măsurile pentru transportarea răniţilor cu avionul medical.

"Au fost foarte bine trataţi aici. Faptul că au arsuri ne determină să-i trimitem la spitalul din Bucureşti. Ancheta a fost preluată de Parchtul Militar", a spus Oprea.

Răniţii vor fi preluaţi de o ambulanţă de transport victime multiple pentru a fi duşi la aeroport.

Potrivit medicului-şef de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Turucz Emilia, nici al doilea rănit adus nu are leziuni interne care să îi pună în pericol viaţa, dar a suferit arsuri de gradele II şi III pe 40% din suprafaţa corpului şi, la ora transmiterii acestei ştiri, se organizează transportul la Bucureşti.

UPDATE 15:45 - Locul accidentului aviatic, împânzit de autorităţi; epava elicopterului-un morman de fiare şi cenuşă

Reprezentanţii Parchetului Militar cercetează locul accidentului aviatic din judeţul Sibiu, situat între mai multe dealuri, la 45 de minute de mers cu tractorul de satul Stejăriş, cel puţin o sută de reprezentanţi ai autorităţilor fiind în zona epavei elicopterului - un morman de fiare şi cenuşă.

Elicopterul militar s-a prăbuşit în zona satului Stejăriş, între dealuri, la o distanţă de aproximativ 45 de minute de mers cu tractorul de localitatea Stejăriş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Locul accidentului este împânzit de anchetatori, fiind permis accesul doar membrilor echipelor de investigaţie. Întreg perimetrul este păzit de jandarmi, iar dealurile sunt împânzite de cel puţin o sută de persoane - reprezentanţi ai Jandarmeriei, Poliţiei, Armatei, Salvamontului şi ai Parchetului Militar.

De la distanţa de circa o sută de metri, până unde au voie jurnaliştii să se apropie, din elicopterul prăbuşit se văd doar câteva resturi de fiare şi un morman de cenuşă care fumegă.

Reprezentanţii Parchetului Militar adună probe de la locul accidentului, cercetarea desfăşurându-se atât lângă epavă, cât şi pe dealurile din jur, în încercarea de a găsi toate probele necesare.

La locul accidentului aviatic s-au aflat şi miniştrii Gabriel Oprea şi Mircea Duşa, care au spus că unul dintre răniţii din elicopter a fost cel care a sunat la 112 să anunţe accidentul.

UPDATE 15:07 - Al doilea rănit în accidentul aviatic a ajuns la UPU Târgu Mureş, având arsuri şi fracturi

Al doilea rănit în accidentul aviatic produs vineri în judeţul Sibiu a ajuns la UPU de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş cu o ambulanţă, şi el având arsuri pe aproximativ 40% din suprafaţa corpului, dar şi fracturi la mâini şi o contuzie toraco-abdominală.

Potrivit medicului-şef de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Turucz Emilia, este vorba despre un bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani, care este conştient şi stabil hemodinamic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şi acesta a suferit arsuri pe aproximativ 40% din suprafaţa corpului.

"La prima evaluare, el are fracturi la membrele superioare şi o contuzie toraco-abdominală", a declarat Turucz.

Întrebată dacă arsurile suferite de acesta impun, de asemenea, transferul la Bucureşti, ca şi în cazul primului rănit adus, ea a spus că, dacă nu are alte leziuni severe care să impună intervenţie de urgenţă, "probabil".

"Rămâne să vedem după ce avem bilanţul leziunilor concret confirmat", a afirmat ea.

UPDATE 14:39 - Rănitul în accidentul aviatic dus la Târgu Mureş va fi transferat la Spitalul de Arşi din Capitală

Bărbatul rănit în accidentul aviatic din Sibiu care a fost dus cu elicopterul SMURD la UPU din Târgu Mureş va fi transferat la Spitalul de Arşi din Bucureşti, întrucât are arsurile de gradele II şi III pe 40% din suprafaţa corpului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit medicului-şef de gardă de la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Turucz Emilia, computerul tomograf a arătat că rănitul nu are leziuni interne.

Militarul are însă leziuni şi fracturi maxilo-faciale, care nu îi pun viaţa în pericol, a spus Turucz, care a arătat că, pe de altă parte, arsurile suferite de acesta impun transferul la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Ea a afirmat că bărbatul are arsuri de gradele II şi III pe 40% din suprafaţa corpului, majoritatea pe partea superioară.

"Începem să organizăm transferul la Bucureşti, ideea e să ajungă cât mai repede, e bine că nu are leziuni interne pentru că ar agrava situaţia", a declarat Turucz.

În ceea ce îl priveşte cel de-al doilea rănit, medicul a spus că el este în continuare aşteptat să ajungă cu ambulanţa la UPU Târgu Mureş.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Mariana Negoiţă, a spus că acesta ar urma să ajungă ”din moment în moment” la spital.

”Din primele informaţii, ştim că era conştient, are traumatisme cranio-cerebrale, fracturi la picioare şi arsuri la mâini”, a precizat Negoiţă.

Una dintre persoanele ajunse printre primele la locului accidentului spune că cei doi militari care au supravieţuit prăbuşirii elicopterului erau în afara aparatului de zbor, reuşind să iasă singuri. El a spus că unul dintre ei era conştient, în picioare şi acoperit cu o pătură, iar celălalt era întins pe jos, într-o stare mai gravă.

”Când am ajuns elicopterul era în flăcări”, a precizat surse citată.

La ora transmiterii acestei ştiri, la locul prăbuşirii elicopterului ajunseseră miniştrii Gabriel Oprea şi Mircea Duşa.

UPDATE 14:02 - Unul dintre răniţii în accidentul aviatic a ajuns la UPU Târgu Mureş, fiind sedat şi intubat

Unul dintre răniţii în accidentul aviatic din judeţul Sibiu, un bărbat de 35-40 de ani, a ajuns, vineri după-amiază, la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, el fiind adus cu elicopterul SMURD şi fiind intubat şi sedat întrucât are arsuri pe o suprafaţă mare a corpului.

Medicul-şef de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Turucz Emilia, a declarat că pacientul care a fost adus cu elicopterul SMURD are 35-40 de ani, este stabil hemodinamic, a fost intubat şi sedat întrucât are o suprafaţă destul de extinsă arsă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"E stabil hemodinamic, a fost intubat, sedat. Are o suprafaţă destul de extinsă arsă şi a fost sedat ca să nu simtă durerea. La locul accidentului era conştient iniţial", a declarat Turucz.

Ea a precizat că rănitul va fi dus la computerul tomograf pentru stabilirea diagnosticului.

Celălalt rănit urmează să ajungă tot la UPU, dar cu o ambulanţă.

IMAGINI www.oradesibiu.ro

 

UPDATE - MApN confirmă că opt militari au murit şi doi au fost răniţi în urma prăbuşirii elicopterului

Mnisterul Apărării Naţionale confirmă, printr-un comunicat de presă, că opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, vineri, în jurul orei 10.40, pe raza localităţii Mălâncrav, din judeţul Sibiu.

Potrivit MApN, elicopterul era de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.

Pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului, la faţa locului s-a deplasat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, însoţit de o comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene, se arată în comunicatul MApN.

Biroul de Presă al MApN mai precizează că va da detalii despre cei aflaţi în aeronavă, după ce vor fi informate familiile acestora.

UPDATE - ISU Sibiu: Opt morţi şi doi răniţi, în urma prăbuşirii elicopterului

Opt persoane au murit după prăbuşirea elicopterului militar în judeţul Sibiu, iar alte două au fost evacuate cu elicopterul SMURD ajuns de la Târgu Mureş, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Bianca Sabău, a declarat corespondentului MEDIAFAX că acţiunea de căutare a elicopterului este coordonată de judeţul Sibiu, dar sunt implicate forţe şi din Mureş.

"În accidentul aviatic s-au înregistrat opt persoane decedate, iar alte două victime au fost evacuate cu elicopterul SMURD de la Târgu Mureş, care a ajuns în zona accidentului", a spus Bianca Sabău.

Ea a confirmat faptul că elicopterul s-a prăbuşit în zona denumită Stejăriş, între localităţile Iacobeni şi Mălâncrav, într-o zonă împădurită.

UPDATE  - Cei doi răniţi în accidentul aviatic vor fi duşi la Târgu Mureş, iar persoanele decedate, la Sibiu

Şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) Sibiu, Constantin Roşca, a declarat corespondentului MEDIAFAX că cele două persoane rănite vor fi transportate la Târgu Mureş, iar la Sibiu urmează să fie duse persoanele decedate.

La rândul său, viceprimarul comunei Iacobeni, Ioan Maca, a spus că răniţii - doi bărbaţi - au ajuns în satul Stejăriş, sunt conştienţi, dar cu multiple arsuri.

"Răniţii au fost coborâţi în satul Stejăriş, iar în acest moment li se acordă îngrijiri medicale. Cei doi sunt conştienţi, dar au suferit multiple arsuri. Elicopterul SMURD este aici şi urmează să-i preia", a declarat Ioan Maca.

El a afirmat că zona unde s-a produs accidentul este extrem de accidentată, unde doar maşini de teren sau tractoare pot ajunge.

De asemenea, medicul coordonator al SMURD Mureş, Cristian Boeriu, a precizat că răniţii vor fi aduşi la Târgu Mureş: unul cu elicopterul SMURD şi celălalt cu o ambulanţă.

MAI: Două elicoptere SMURD şi o echipă de procurori militari şi criminalişti, la locul accidentului

Două elicoptere SMURD şi o echipă de procurori militari şi criminalişti din Inspectoratul General al Poliţiei Române au fost trimise, vineri, în judeţul Sibiu, la locul unde s-a prăbuşit elicopterul aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit reprezentanţilor MAI, tot acolo se deplasează şi ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea.

"La acest moment, forţe ale Poliţiei Române, ISU Sibiu şi două elicoptere SMURD sunt în deplasare spre zona unde a avut loc impactul. Un al treilea elicopter este pregătit pentru intervenţie. Primele forţe ale poliţiei Române au ajuns deja la faţa locului", a precizat sursa citată.

MAI precizează şi că a fost activat de urgenţă Centrul Operaţional de Comandă al Guvernului României şi Centrul de Comandă al MAI, pentru coordonarea acţiunilor de salvare a supravieţuitorilor şi cercetarea condiţiilor în care a avut loc accidentul.

UPDATE - Dosar penal privind prăbuşirea elicopterului, la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Cluj

Împrejurările în care s-a prăbuşit vineri elicopterul militar în care se aflau zece persoane, dintre care opt au murit, vor fi cercetate într-un dosar penal deschis la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Cluj.

"Dosarul va fi înregistrat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Cluj care va efectua urmărirea penală în cauză. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

La locul accidentului s-a deplasat o echipă de cercetare formată din trei procurori militari şi specialişti-criminalişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, mai precizează sursa citată.

Elicopterul militar prăbuşit vineri, pe raza localităţii Mălâncrav din judeţul Sibiu, era model IAR-330 PUMA şi aparţinea Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, potrivit MApN.

Surse oficiale au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că un elicopter militar s-a prăbuşit, vineri, în judeţul Sibiu, într-o zonă împădurită aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni.

Potrivit ministrului Apărării, Mircea Duşa, elicopterul se îndrepta de la Câmpia Turzii spre Cincu şi s-a prăbuşit în apropierea poligonului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am alertat autorităţile şi echipele de intervenţie şi ale SMURD pentru a ajunge cât mai repede acolo. Am dispus o anchetă tehnică", a spus Duşa.

Duşa a mai spus că anunţul la 112 a fost făcut de unul dintre militarii aflaţi la bord. El a mai precizat că în zona accidentului vizibilitatea este redusă.

"O să mă deplasez şi eu în zonă. Acum sunt în Ardeal, aşa că o să ajung destul de repede. S-au luat măsuri să fie alertaţi toţi care au atribuţii de intervenţie de urgenţă", a mai declarat Duşa.

Mai multe echipaje se îndreaptă spre locul accidentului, însă zona este greu accesibilă.

Potrivit căpitanului Cristian Mureşan, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, instituţia a fost solicitată să intervină la locul accidentului, în care au fost implicate zece persoane.

Elicopterul prăbuşit în judeţul Sibiu aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii

Potrivit unor surse din cadrul MApN, elicopterul prăbuşit în judeţul Sibiu aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii.

Sursele citate au mai spus că echipajul de zbor, format din trei persoane, era tot angajat al acestei baze.

În zona Poligonului Cincu are loc vineri un exerciţiu militar la care participă români şi americani. În perioada 11-25 noiembrie, militari din unităţi şi mari unităţi subordonate Statului Major al Forţelor Terestre şi din unităţi ale Brigăzii 173 Aeropurtată a SUA participă, la Câmpia Turzii şi Cincu, judeţul Braşov, la Modulul de instruire ‘Rubicon 2014′, condus de Brigadă 6 Operaţii Speciale ‘Mihai Viteazul’.

În cadrul acestei activităţi, militarii se vor antrena în comun executând activităţi de instruire specifice unităţilor de paraşutişti, precum şi trageri cu armamentul de infanterie din dotare, arată Ministerul Apărării Naţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici