- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.09.2016, 16:45)
- Andreea Traicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Epidemie de rujeolă în România, anunţă Ministerul Sănătăţii. Doi copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute - ZONELE AFECTATE
Ministerul Sănătăţii anunţă că în România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă în decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese faţă de anul trecut când s-au înregistrat doar şapte cazuri de îmbolnăvire.
Urmărește
19856 afișări
Epidemie de rujeolă în România; trei copii au murit (Imagine Mihai Spiridonica / Mediafax Foto)
Ministerul Sănătăţii anunţă că, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală.
"Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an", transmite ministerul printr-un comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR, susţine instituţia.
"Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copii sub 1 an sunt protejaţi de aşa numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi", mai precizează Ministerul Sănătăţii.
Ministerului Sănătăţii face apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.
Distribuţia cazurilor pe judeţe:
- la granita dintre judetele Bistriţa Năsăud şi Cluj (219 cazuri)
- in judeţul Mureş(145 cazuri)
- in judeţul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)
- in judeţul Timiş(71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)
- in judeţul Suceava (27 cazuri)
- in judeţul Braşov (33 cazuri)
- in judeţul Sălaj (7 cazuri)
- in judeţul Hunedoara (14 cazuri)
- in judeţul Caraş- Severin (13 cazuri)
- in judeţul Alba (3 cazuri)
Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din Bucureşti (4 cazuri) si din judeţele:
- Bacău (3 cazuri)
- Bihor (1 caz)
- Constanţa (3 cazuri)
- Dâmboviţa (2 cazuri)
- Giurgiu (1 caz)
- Mehedinţi (1 caz)
- Neamţ(2 cazuri)
- Olt (2 cazuri)
- Sibiu (3 caz)
- Vaslui (1 caz)
Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr ce minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperaţi la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.
Ce este Rujeola şi cum poate fi prevenită
Boală eruptivă contagioasă care afectează mai ales copiii, fiind provocată de un virus din genul Paramixovirusurilor, scrie CSID.
Virusul rujeolei trăieşte exclusiv în organismul omului si se transmite în mod direct în cursul tusei sau strănutului unui subiect bolnav de rujeolă ( intra în organism pe căile respiratorii sau prin ochi -conjunctivă). Boală este contagioasă în timpul perioadei de incubaţie (aproximativ 10 zile) cat si în timpul perioadei manifestarea (durată de 4 zile). Rujeolă nu survine decât în mod excepţional a doua oară, infecţia cu virus conferind o imunitate durabilă şi permanentă faţă de această boală.
Rujeola se declanşează brusc prin febră ridicată, inflamaţie a mucoasei foselor nazale ( rinita ) şi o inflamaţia conjunctivei (conjunctivită) cu scurgere (catar oculonazal) şi tuse. Faţa este buhăită, interiorul gurii este sediul unei erupţii mucoase (exantem) caracteristic bolii şi denumit semnul lui Koplik (apariţia de puncte albicioase pe faţa internă a obrajilor). Acestor semne le urmează o erupţie cutanată de macule roşii, care debutează pe faţă şi se întinde rapid la întregul corp. Maculele pot conflua în mari plăci roşii. Febra şi erupţia regresează în mai puţin de o săptămână, dar tuşea poate persista una până la două săptămâni.
Camplocatii frecvente sunt suprainfecţiile respiratorii: rinita purulentă, laringita, faringita, otita sau bronşita. La bolnavii cu sistem imunitar slăbit poate surveni o pneumonie interstiţială - ori bronşită capilară - cu prognostic foarte sever. Mai sunt posibile şi complicaţii neurologice (encefalită) dar sunt rare. Ele pot debuta în primele zile ale erupţiei sau mai târziu şi pot lăsa sechele neuropsihice. Rujeolă in cazul unei femei gravide poate provoca un avort în primul trimestru de sarcină, o naştere prematură în trimestru al doilea şi al treilea de sarcină şi constituie pe toată durata sarcinii un risc de malformaţii pentru făt.
Tratamentului consta in medicamente contra febrei, contra tusei şi la dezinfecţia căilor respiratorii şi a ochilor (antiseptice şi antibiotice), la odihna. In caz de complicatii se recurge la taratmentul specific acestora .
Prevenirea rujeolei constă în vaccinare (contraindicată în perioada de sarcină sau la persoanele care sunt imunodeprimate). Vaccinul este în general injectat în asociere cu cele ale rubeolei şi oreionului (vaccin R.O.R.) şi este administrat după vârsta de un an, mai devreme chiar atunci când copilul trăieşte într-o colectivitate.
O seroprevenţie (administrarea de imunoglobuline conţinând anticorpi specifici pentru antigenele virusului) este posibilă la persoanele fragile şi la femeile gravide care au venit în contact cu bolnavii de rujeolă; ea nu este totuşi eficace decât dacă este practicată înainte de a cincea zi care urmează contactului cu virusul şi eficacitatea ei nu este durabilă decât dacă este urmată de o vaccinare efectuată nu mai târziu de 3 luni după aceea.
Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii: Cele şase decese provocate de virusul West Nile s-au înregistrat la vârstnici
Citeşte şi: Secţia Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud în care au fost filmaţi şoareci şi urechelniţe a fost închisă - VIDEO
Citeşte şi: Cea mai mare ameninţare pentru medicină. Aproape un milion de oameni mor anual din cauza unui obicei pe care îl are şi unul din doi români
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump va cere statelor NATO să îndeplinească ținta de 5% pentru cheltuielile de apărare
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentagonul a confirmat că SUA are în prezent aproximativ 2.000 de trupe desfășurate în Siria. O delegație urmează să discute cu gruparea HTS
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
E oficial, vin ninsorile în București! Pe ce dată ninge, potrivit meteorologilor weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe