- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Dan Lupaşcu propune stabilirea "costului" fiecărui dosar şi criterii de decont la chirie
Judecătorul Dan Lupaşcu, preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, propune stabilirea "costului" fiecărui dosar, condiţii de acordare a facilităţilor la plata taxei de timbru şi criterii clare a decontare a chiriei personalului din Justiţie, precum şi folosirea prioritară a comunicării electronice.
EXCLUSIV: Dan Lupaşcu propune stabilirea "costului" fiecărui dosar şi criterii de decont la chirie
Totodată, Lupaşcu propune modificarea dispoziţiilor legale care prevăd termene de judecată foarte scurte, care fac imposibilă îndeplinirea procedurii de citare prin poştă într-o altă localitate (după regulile aplicabile serviciului poştal, transmiterea actelor procedurale necesită, ca regulă, cel puţin două săptămâni).
Simplificarea procedurii de selecţie a experţilor şi conferirea dreptului de a efectua expertize topografice şi tehnicienilor în materie (majoritatea instanţelor reclamă numărul insuficient de experţi topografi, aceasta constituind una dintre principalele cauze ale tergiversării soluţionării dosarelor), este o altă propunere a judecătorului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Rusia foloseşte bombardiere transferate din Ucraina în 1999
-
CCR se reuneşte joi pentru a decide în privinţa cererilor de anulare a prezidenţialelor
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
De asemenea, Lupaşcu propune ca judecătorul delegat la penitenciar să verifice regularitatea acţiunilor de sesizare a instanţelor formulate de către persoanele aflate în detenţie, întrucât este foarte răspândită practica persoanelor aflate în stare de detenţie de a formula cereri informe - care încarcă, nejustificat, rolul instanţelor - doar pentru a fi deplasate la sediile instanţelor.
O altă propune este stabilirea unor criterii obiective de decontare a chiriei pentru personalul din justiţie. În prezent propunerile le formulează colegiile de conducere ale instanţelor şi parchetelor, astfel că pentru Bucureşti, de exemplu, trebuie să se ţină cont de propunerile a nu mai puţin de 25 de colegii de conducere, care nu întotdeauna sunt convergente, spune sursa citată.
Lupaşcu pledează pentru implementarea Programului ECRIS 4 şi folosirea prioritară a comunicărilor în format electronic.
Judecătorul susţine că trebuie eliminate cheltuielile nejustificate legate de amenajări de sedii, dotări, întreţinere etc. şi că este necesară alocarea fondurilor necesare instanţelor şi parchetelor cu situaţii grave.
De exemplu, au sedii, dar nu au fost date în funcţiune, Judecătoria Bocşa; Judecătoria Băneasa; Judecătoria Scorniceşti; Judecătoria Sângeorgiu de Pădure; Judecătoria Urlaţi; Judecătoria Jimbolia; Parchetul de pe lângă Judecătoria Băneasa; Parchetul de pe lângă Judecătoria Bechet; Parchetul de pe lângă Judecătoria Bocşa; Parchetul de pe lângă Judecătoria Jimbolia; Parchetul de pe lângă Judecătoria Sângeorgiu de Pădure; Parchetul de pe lângă Judecătoria Scorniceşti; Parchetul de pe lângă Judecătoria Urlaţi.
Pe de altă parte, centrala termică de la Judecătoria Făget consumă aproximativ 30.000 de litri motorină pe an, în condiţiile în care zona este forestieră, materialul lemnos este relativ ieftin, iar o centrală pe lemne ar reduce la aproape 25 la sută costul actual, explică Lupaşcu.
Judecătorul mai pledează pentru supunerea la taxă judiciară de timbru şi timbru judiciar a plângerilor contravenţionale, iar în măsura în care prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei se aplică şi măsura confiscării, taxele ar trebui stabilite la valoare. În prezent nu se plăteşte nicio taxă, iar în cazul respingerii plângerii petentului nu este obligat nici la cheltuieli de judecată.
Lupaşcu propune abrogarea dispoziţiei articolului 23, alineatul 21, din Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, referitoare la restituirea taxei judiciare de timbru în cazul în care părţile încheie tranzacţie sau renunţă la judecată, precum şi abrogarea articolului III din OUG 212/2008, aprobată, cu modificări, prin Legea 276/2009 privind obligativitatea comunicării hotărârilor judecătoreşti irevocabile.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
Citește mai departe: