- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Guvernul a promis FMI că va continua reducerea numărului de bugetari şi în 2011. Vezi aici ce mai promite Guvernul
Guvernul a promis FMI că reducerea numărului de angajaţi în sectorul public va continua şi anul viitor, iar pentru a diminua deficitul bugetar la 3% din PIB în 2012, Executivul va restrânge în continuare cheltuielile, inclusiv pentru salarii şi prime, apelând însă şi la măsuri suplimentare.
EXCLUSIV: Guvernul a promis FMI că va continua reducerea numărului de bugetari şi în 2011. Vezi aici ce îşi asumă Guvernul (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)
Angajamentul de a continua politica de reducere a numărului de personal în sectorul public atât în 2010, cât şi în 2011 a fost inclus în scrisoarea suplimentară convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, obţinută de MEDIAFAX.
"Guvernul rămâne angajat pentru reduceri în continuare de personal în sectorul public în perioada rămasă din 2010 şi în 2011", se arată în scrisoare.
Executivul se angajează să continue reducerea numărului de personal în sectorul public "printre altele" menţinând politica de angajare doar a unei persoane pentru şapte posturi eliberate. În acelaşi timp, Guvernul se angajează să continue reforma sistemului educaţional, generând economii suplimentare ca un rezultat al "raţionalizării" infrastructurii şcolare şi a volumului de muncă al cadrelor didactice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
La finele acestui an, numărul angajaţilor în sectorul bugetar trebuie să coboare la 1,29 milioane, conform înţelegerilor anterioare cu FMI.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a declarat recent că în decembrie 2009 erau 1,378 milioane de angajaţi în sectorul public, astfel că disponibilizările din acest an ar trebui să se ridice la aproximativ 88.000 de bugetari. El a menţionat că trebuie disponibilizaţi 26.000 de angajaţi în perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge de 1,29 milioane de salariaţi.
Documentul include şi angajamentul Guvernului de a reduce deficitul bugetar în 2012 la 3% din PIB, dar relevă că acest obiectiv va impune menţinerea restricţiilor în zona de cheltuieli şi poate obliga şi la alte măsuri suplimentare, fără ca la acest moment să fie nominalizate.
"Pentru 2012, ne propunem să reducem deficitul la 3% din PIB. Aceasta va necesita în continuare restrângeri de cheltuieli, inclusiv la salarii şi bonusuri, şi poate necesita măsuri suplimentare", spune Guvernul.
Guvernul promite FMI că reduce numărul de internări în spitale şi adaosul la medicamente
Guvernul intenţionează să scadă anul viitor numărul de internări în spitale cu 10% faţă de nivelul din acest an şi să reducă adaosul acceptat pentru medicamentele utilizate în tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC, la maxim 1,5% pentru achiziţii cu amănuntul şi 4% pentru cumpărări en-gros.
Guvernul şi FMI vor lua în considerare reducerea impozitării doar dacă economia îşi revine
Guvernul şi FMI au convenit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă doar dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal", până atunci sistemul de impozitare urmând să rămână neschimbat, relevă scrisoarea suplimentară de intenţie agreată cu instituţia financiară.
Scrisoarea FMI - stimulentele vor fi acordate doar în funcţie de resurse şi pe performanţă
Guvernul a promis FMI că stimulentele destinate bugetarilor vor fi calculate ca un plafon maximal, nu ca un nivel obligatoriu, şi că vor fi acordate, în limita acestui plafon total, strict în raport cu resursele bugetare şi doar sub formă de premiere pentru rezultate importante în colectări de taxe.
Neaplicarea OUG 50 la contractele de credit în derulare, precondiţie pentru tranşa FMI
Modificarea OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel încât să asigure transparenţă dar şi stabilitate financiară, este una dintre cele 5 precondiţii pentru eliberarea următoarei tranşe, iar la anexa scrisorii suplimentare se precizează că prevederile nu vor fi aplicate contractelor în derulare.
Guvernul promite FMI că adoptă ordonanţa impozitării averilor mari până la sfârşitul anului
Guvernul a promis din nou FMI că, până la finele lunii decembrie, va aproba o ordonanţă de impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice şi va extinde criteriul de definire a venitului impozabil, astfel încât să taxeze toate câştigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.
Guvernul promite FMI "măsuri compensatorii" dacă strategia fiscală va fi blocată judiciar
Guvernul a asigurat Fondul Monetar Internaţional că este pregătit să introducă măsuri compensatorii în cazul în care strategia fiscală pentru perioada următoare nu poate fi aplicată din cauza unor impedimente de ordin judiciar, relevă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX.
Guvernul vrea să urce la 50.000 euro pragul veniturilor pentru care TVA devine obligatorie
Guvernul va cere Consiliului de Miniştri ai Uniunii Europene să aprobe creşterea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate să se înregistreze şi să plătească TVA.
O misiune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat în România, în perioada 20 octombrie-1 noiembrie, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri.
România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de CE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO