- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV:Instanţa cere anchetarea comisarului Velicea de la Penitenciarul Jilava, pentru sechestrare
Curtea de Apel Bucureşti a admis plângerea subcomisarului Sergiu Stupu, fost şef al grupei de intervenţie de la Penitenciarul Jilava, împotriva adjunctului şefului închisorii, comisarul Cristian Velicea, pe care îl acuză de sechestrare ilegală, instanţa apreciind neconvingătoare ancheta Parchetului.
EXCLUSIV:Instanţa cere anchetarea comisarului Velicea de la Penitenciarul Jilava, pentru sechestrare (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)
Împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, dată în luna mai, procurorii au făcut recurs, contestaţia acestora având un prim termen de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 28 octombrie.
Potrivit motivării deciziei prin care judecătoarea Viorica Costiniu, de la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), cere procurorilor bucureşteni urmărirea penală a comisarului Velicea, adjunctul închisorii Jilava, anchetatorii, care iniţial au respins plângerea lui Stupu, nu ar fi făcut niciun act de urmărire penală care să dovedească sau să infirme acuzaţia de sechestrare făcută de subcomisarul Stupu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
În motivarea sa, judecătoarea Costiniu constată că între şeful mascaţilor de la Jilava, Sergiu Stupu, şi superiorul său, comisarul Cristian Velicea, adjunctul penitenciarului, "există de mai mult timp o relaţie tensionată, marcată de cercetări disciplinare, sancţiuni administrative, respectiv reclamaţii şi plângeri penale".
Curtea reţine în decizia din 5 mai 2010, prin care a dispus trimiterea cauzei la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti în vederea începerii urmăririi penale faţă de Velicea, că, potrivit lui Stupu, în 5 noiembrie 2009 i-a fost interzisă ieşirea din Penitenciarul Jilava sub pretextul obligării de a semna un document.
Instanţa mai notează că Stupu a putut părăsi la acea vreme penitenciarul doar după 45, de minute, şi doar după sosirea unui echipaj de poliţie.
"Se constată că atât rezoluţia iniţială a procurorului, cât şi cea care o confirmă, analizează de o manieră extrem de sumară aceste aspecte. De altfel, întreaga motivarea a rezoluţiei din 21 ianuarie 2010 conţine o singură frază: «din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, întrucât lipseşte din conţinutul laturii obiective acţiunea de lipsire de liberate, în acel caz fiind vorba de comunicarea unei înştiinţări către Sergiu Stupu»", arată Costiniu.
Judecătoarea notează că în motivarea procurorilor de respingerea plângerii lui Stupu "nu se menţionează în ce constau «cercetările» efectuate în cauză, la dosar aflându-se doar înscrisuri referitoare la relaţiile de serviciu dintre părţi, fără nicio dovadă referitoare la pretinsul incident ce face obiectul plângerii. Mai mult, petentul şi martorul propus de acesta, F.M, nu au fost niciodată audiaţi", mai notează judecătoarea Costiniu.
Instanţa arată, în motivarea sa, că cercetarea penală efectuată este incompletă, iar argumentele aduse în sprijinul soluţiei de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Cristian Velicea "sunt cu totul neconvingătoare".
Astfel, în finalul motivării, instanţa consemnează că există suficiente indicii care să ateste existenţa acuzaţiilor angajatului de la Jilava, motiv pentru care a dispus ca Parchetul Curţii de Apel Bucureşti "să cerceteze existenţa incidentului din 5 noiembrie 2009, din incinta Penitenciarului Jilava, audiindu-i pe toţi cei implicaţi, inclusiv martorii indicaţi în plângerea penală şi să administreze orice alte dovezi necesare aflării adevărului".
În plângerea pe care a depus-o la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, în 9 noiembrie 2009, subcomisarul Sergiu Stupu susţine că a fost sechestrat timp de aproximativ 45 de minute în incinta Penitenciarului Jilava, din ordinul adjunctului acestei unităţi, comisarul Cristian Velicea.
Stupu mai notează în plângerea sa că se afla în afara orelor de serviciu şi că a putut părăsi incinta penitenciarului doar după ce la faţa locului a sosit un echipaj de poliţie, chemat de el la numărul unic de urgenţă 112.
"În data 5 noiembrie 2009, fiind în concediu medical, după ce m-am externat din spital, datorită faptului că medicul meu de familie este comisar şef dr. Cătălin Dinescu din cadrul Penitenciarului Bucureşti-Jilava, m-am deplasat, împreună cu logodnica mea, la Penitenciarul Bucureşti-Jilava, în jurul orei 16.30, deoarece medicul meu de familie, îşi desfăşura activitatea în Penitenciarul Bucureşti-Jilava până la ora 18.30, pentru a-mi rezolva unele aspecte legate de actele medicale. Logodnica mea a rămas la maşina personală, iar subsemnatul am intrat pe prima poartă, şi după legitimare şi controlul antiterorist, am intrat în Penitenciarul Bucureşti-Jilava, prin a doua poartă, accesul în Penitenciarul Bucureşti-Jilava făcându-se prin două porţi acţionate electric de către agentul de la postul de control nr.1, numitul, agent şef adjunct Marian Dinu", arată Stupu.
Totodată, Stupu precizează că este preşedintele Sindicatului "Frăţia" Jilava, care are sediul în Penitenciarul Bucureşti-Jilava. "După ce mi-am rezolvat aspectele de ordin medical, în jurul orei 17.25, m-am îndreptat spre porţile de ieşire din Penitenciarul Bucureşti-Jilava, pe platoul unităţii întâlnindu-mă cu şeful meu ierarhic, comisar de penitenciare Cristian Velicea, pe care l-am salutat. După aceea, la ora 17.30, am ajuns la a doua poartă acţionată electric de către agentul de la postul de control 1, şi am acţionat soneria semnalizându-i agentului de la postul de control 1 că doresc să părăsesc Penitenciarul Bucureşti-Jilava, deoarece mi-am rezolvat problemele de ordin medical pentru care venisem la Penitenciarul Bucureşti-Jilava, fiind în concediu medical", spune Stupu.
În continuare, Stupu notează faptul că agentul de la postul de control, Marian Dinu, i-a comunicat faptul că a primit ordin de la şeful ierarhic, comisar Cristian Velicea, să nu îi permită să iasă din Penitenciarul Bucureşti-Jilava.
"Am rămas fără cuvinte, având în vedere că eram în concediu medical, iar programul meu de lucru este între orele 07.00-15.00, şi nimeni, în afară de organele abilitate, nu avea dreptul să mă lipsească de libertate. Am insistat, dar degeaba, agentul de la postul de control 1 agent şef adjunct Marian Dinu, nu mi-a permis să ies din Penitenciarul Bucureşti-Jilava, neacţionând electric deschiderea celei de-a doua poartă. După aproximativ zece minute de aşteptat în frig, ca să mi se permită să părăsesc Penitenciarul Bucureşti-Jilava, a venit la mine la ce-a de a doua poartă şeful meu ierarhic, Cristian Velicea, însoţit de mai mulţi lucrători de la secretariat, respectiv Loredana Copşa, Floarea Manea, Anca Croitoru şi de alţii, mai mulţi lucrători de la resurse umane respectiv Alina Micu şi alţii, agenţi de la sectorul Vizită şi câţiva de la plutonul care era sau ieşea din serviciu, precum şi numitul Cristian Micu. Şeful meu ierarhic, Cristian Velicea, mi-a spus că el a dat dispoziţie să nu pot părăsi Penitenciarul Bucureşti-Jilava, şi că nu mi se va permite să plec până nu semnez o hârtie, hârtie pe care a pus-o pe Floarea Manea să o citească", arată Stupu în plângerea sa, obţinută de agenţia MEDIAFAX.
Stupu precizează că a şeful său Velicea nu a luat în seamă argumentele sale, astfel că a sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi la prietena sa, anunţând că este sechestrat în Penitenciarul Jilava.
Subcomisarul Stupu mai arată că atunci când oficialii penitenciarului şi-au dat seama de situaţia creată, unul dintre ei a fugit pentru a aduce o cameră video cu care să filmeze evenimentul, "cel mai probabil pentru a nu exista speculaţii, cu toate că filmatul în interiorul penitenciarului este interzis".
"Am sunat din nou la numărul de urgenţă 112, la orele 17.48 şi 17.52, rugându-i să se grăbească, cu trimiterea unui echipaj de poliţie să mă elibereze din Penitenciarul Bucureşti-Jilava. În jurul orei 18.00, Cristian Micu, a părăsit locul evenimentului în fugă, şi s-a întors cu o cameră video cu care a început să mă filmeze din diferite unghiuri, fără să-mi ceară permisiunea, şi brusc s-a deschis a doua poartă. În Penitenciarul Bucureşti-Jilava filmatul este interzis, dar asta nu l-a interesat pe numitul, inspector principal de penitenciar Cristian Micu, care s-a transformat în operator video, continuând să mă filmeze cu toate că i-am atras atenţia că este ilegal şi nu sunt de acord", explică Stupu.
Când a venit Poliţia şi a sunat să i se deschidă prima poartă, a apărut şi Cătălin Stroe, directorul Penitenciarul Bucureşti-Jilava, consemnează în plângerea sa Stupu. Subcomisarul a explicat agentului de la poliţie ce s-a întâmplat, şi cu ajutorul acestuia a putut părăsi Penitenciarul Bucureşti-Jilava.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO