EXCLUSIV: Palatul Primăverii, reşedinţa lui Nicolae Ceauşescu cu robinete din aur, va fi scos la vânzare. Cum arată clădirea - FOTO

Palatul Primăverii, reşedinţa lui Nicolae Ceauşescu în perioada în care acesta a fost şef al statului, va fi scos din baza de protocol şi oferit la vânzare de către RA-APPS, cu argumentul că nu mai este folosit decât de 3-4 delegaţii oficiale pe an, iar costul unei eventuale chirii ar fi foarte mare.

Urmărește
11669 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Palatul Primăverii, reşedinţa lui Nicolae Ceauşescu cu robinete din aur, va fi scos la vânzare. Cum arată clădirea - FOTO

EXCLUSIV: Palatul Primăverii, reşedinţa lui Nicolae Ceauşescu cu robinete din aur, va fi scos la vânzare (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

În aceste condiţii, conform unui document obţinut de MEDIAFAX, clădirea, aflată pe Bulevardul Primăverii nr 50 din Bucureşti, va fi trecută din domeniul public în cel privat al statului şi oferită la vânzare.

"Din analiza activităţii curente a rezultat că, practic, acest imobil nu este folosit destinaţiei legale, în cel mai bun caz existând 3-4 delegaţii oficiale pe an care îl utilizează. În raport cu specificul şi cu structura sa funcţională, a rezultat că valorificarea prin închiriere a imobilului din Bd. Primăverii nr.50, fie din perspectiva apartenenţei sale la domeniul public, fie din cea a apartenenţei la domeniul privat al statului, nu este rentabilă. Costurile de întreţinere şi administrare ale clădirii sunt foarte mari, ceea ce ar impune un nivel ridicat al chiriilor plătite de cei care îl folosesc, aspect care conduce la concluzia că închirierea acestei clădiri devine neatractivă în raport cu piaţa concurenţială", se arată în document.

În aceste condiţii, a rezultat faptul că singurul "demers responsabil" din partea RA-APPS pentru valorificarea în bune condiţii a imobilului este, conform documentului, trecerea sa din domeniul public în proprietatea privată a statului şi includerea pe lista imobilelor propuse la vânzare.

Reprezentanţii Guvernului au precizat pentru MEDIAFAX că a fost redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, încă nepublicat de Guvern, care prevede strict trecerea palatului din domeniul public în cel privat al statului, operaţiune care creează posibilitatea vânzării.

"Este un proiect nepublicat în Monitorul Oficial. E aceeaşi situaţie ca la vila Dante. Nu se vinde, dar trecerea din domeniul public în privat creează această posibilitate", a transmis Guvernul.

Conform legii, Guvernul aprobă trecerea unui imobil din domeniul public în cel privat al statului, iar RA-APPS decide ulterior, pe baza acestei schimbări juridice, înstrăinarea imobilului prin vânzare sau închiriere.

Documentul obţinut de MEDIAFAX stabileşte că, prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, Palatul Primăverii va fi trecut din domeniul public în domeniul privat al statului şi inclus pe lista imobilelor RA-APPS propuse în vederea vânzării.

Palatul Primăverii dispune de un teren aferent rămas de 14.830 metri pătraţi.

O parte din terenul din faţa clădirii este delimitat cu un gard pe care sunt amplasate panouri cu inscripţia "Terenul este proprietatea ambasadei statului Kuweit".

Conform datelor istorice, Palatul Primăverii a fost proiectat de arhitectul Cezar Lăzărescu în 1964-1965 după indicaţiile soţilor Ceauşescu, iar Elena Ceauşescu s-a ocupat personal de alegerea candelabrelor şi a mozaicurilor, având piscină, solar şi saună.

După revoluţia din 1989, la TV au fost prezentate imagini din clădire, în care soţii Ceauşescu locuiseră în ultimii 25 de ani de viaţă, inclusiv cu baia în care robinetele erau din aur.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici