EXCLUSIV - Sute de arme au fost descoperite şi confiscate la frontierele României în ultimii trei ani

Peste 400 de arme, în special pistoale şi puşti cu aer comprimat, au fost confiscate de poliţişti la frontierele României, din 2013 până în prezent, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la punctele de trecere de la graniţa cu Moldova şi Bulgaria.

Urmărește
714 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Sute de arme au fost descoperite şi confiscate la frontierele României în ultimii trei ani

EXCLUSIV - Sute de arme au fost descoperite şi confiscate la frontierele României în ultimii trei ani (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cea mai mare parte din armele confiscate au fost neletale (pentru autoapărare), cele letale fiind în procent de aproximativ 1% din total, se arată într-un răspuns al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră(IGPF) remis la o solicitare a MEDIAFAX.

În total, din 2013 până în prima jumătate a anului 2016, la punctele de trecere a frontierei cu România poliţiştii au găsit şi confiscat 400 de arme. Dintre acestea, 258 au fost depistate doar în anul 2013. Ulterior, în anul 2014 au fost confiscate 62 de arme iar în 2015 au depistat 45. În primele şase luni ale anului în curs, la punctele de trecere a fronterei au fost confiscate 25 de arme, precizează sursa citată.

Pe primul loc, în ceea ce priveşte tipul de armă, sunt pistoalele şi puştile cu aer comprimat (în peste 81% din cazuri), urmate de pistoalele cu gaze şi armele de vânătoare.

Pentru cei prinşi cu aceste arme asupra lor, în 307 dintre cazuri, poliţiştii de frontieră au deschis dosare penale pentru infracţiuni de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

"Din punct de vedere al cetăţeniei, din datele statistice din ultimii ani rezultă ca în cele mai multe cazuri, deţinătorii au fost cetăţeni români, restul provenind din Italia, R. Moldova, Spania, Cehia, Bulgaria, Turcia, Austria, Anglia, Ungaria, Grecia, Elveţia, Rusia, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Austria, Elveţia, Franţa, Germania, Slovacia, Paraguay, China, Turcia şi Germania.", informează Poliţia de Frontieră.

În cele mai multe dintre cazuri persoanele încercau să intre în România, în special la punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Moldova şi Bulgaria. Scuzele folosite de cei depistaţi cu arme asupra lor la frontierele româneşti au fost că nu cunoşteau prevederile legale în domeniu, armamentul fiind achiziţionat pentru autoapărare sau că urmau să fie folosite la vânătoare (în cazul cetăţenilor străini).

Pe lângă cele 400 de arme, la frontierele României, în perioada 2013-prima jumătate din 2016, au fost confiscate şi peste 100.000 de cartuşe şi aproximativ 28 de kilograme de substanţe pirotehnice.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de trafic de armament în care a fost implicată România este cel în care omul de afaceri israelian Shimon Naor a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Cazul a fost făcut public în anul 1999, Naor fiind condamnat pentru fals, uz de fals, contrabandă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Shimon Naor este acuzat că, în calitate de asociat al unei societăţi comerciale, împreună cu alte trei persoane, a falsificat mai multe documente de transport în care a trecut o altă destinaţie decât cea reală, obţinând, astfel, licenţă de export de armament şi muniţie în ţări supuse embargoului. Acesta a fost condamnat în lipsă, adus în România în 2010 şi eliberat condiţionat în urmă cu câteva luni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici