- Home
- Social
- (17.10.2018, 20:18)
- Roana Rotaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ferma Salcia a familiei Dragnea, singura fermă de porci din judeţul Teleorman, este în pericol de contaminare cu pesta porcină africană
Ferma Salcia, singura fermă comercială de porcine din judeţul Teleorman, deţinută majoritar de Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea - liderul PSD, este în pericol de a fi contaminată cu pesta porcină africană, scrie Ziarul Financiar.
Urmărește
3546 afișări
Ferma familiei Dragnea mai are în prezent doar 400 de porci, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman, după ce în 2017 ferma Salcia se afla în top 20 cele mai mari ferme de porci din România, cu afaceri de 30,2 mil. lei (6,5 mil. euro), potrivit datelor Registrului Comerţului.
Pesta porcină africană a fost confirmată zilele trecute în judeţul Teleorman, în resturile unui cadavru de porc abandonat în pădurea Slobozia Mândra, Teleormanul fiind cel de-al 14-lea judeţ afectat de virus, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
„Nu se pune problema de sacrificări preventive în zonă. În satele apropiate focarului nu sunt mai mult de 110 porci, toţi în gospodăriile populaţiei. La nivelul judeţului avem în jur de 80.000 de porci. În Teleorman avem o singura fermă comercială, aflată la circa
30 de kilometri de focar, care mai are în prezent doar 400 de porci“, a spus Iulian Ianculescu, directorul DSVSA Teleorman.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că nu ştie dacă ferma fiului său este afectată de pesta porcină, afirmând că, nefiind angajat al fermei, nu a discutat cu fiul său acest subiect.
„Nu am discutat (cu fiul meu, Valentin - n.red.). Încă nu sunt angajat acolo, deci nu am discutat. Nu mă ocup eu de ea. Neavând bani de acolo, neavând salariu de acolo, nu e preocuparea mea“, a declarat Liviu Dragnea.
El a mai spus că vede „rău“ tot fenomenul generat de virusul pestei porcine: „Îl văd rău. Îl văd rău tot fenomenul, adică prezenţa pestei porcine în România, nu numai în Teleorman“, a mai afirmat Dragnea.
De la începutul anului, pesta porcină africană a decimat circa 350.000 de porci, majoritatea din ferme comerciale, ceea ce reprezintă sub 10% din efectivul total de porcine al României existent la sfârşitul anului 2017, potrivit datelor ANSVSA şi Institutului Naţional de Statistică (INS). Din cei aproape 350.000 de porci omorâţi, peste 263.000 de porci provin din 14 exploataţii comerciale. Specialiştii din sectorul creşterii porcinelor sunt nemulţumiţi de felul în care ANSVSA a gestionat până acum criza pestei porcine africane şi se aşteaptă ca virusul să se răspândească şi în alte judeţe faţă de cele 14 în care a fost confirmat deja.
„Ritmul în care s-a răspândit până acum pesta porcină africană ne dă indicii că virusul va continua să extindă şi în alte judeţe. Nici porcii şi nici virusul nu cunosc graniţele judeţelor. Focarele vor apărea în continuare. Măsurile de combatere luate nu sunt la nivelul la care ne-am dori“, a spus Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).
Liderul APCPR cere ANSVSA să respecte şi să vegheze la respectarea legislaţiei în vigoare, în special în ceea ce priveşte transportul de porcine.
„Încă există decizii ce se iau la nivel de primării vizavi de combaterea răspândirii virusului. Nu se iau măsuri unitare la nivelul ţării. Am cerut încă la început să se facă recensământul porcilor în ţară. Cum putem preveni, dacă nu ştim câţi porci sunt? Dacă legislaţia în vigoare ar fi respectată, nu s-ar mai răspândit virusul cu atât uşurinţă. Niciun porc nu are trebui să poate fi mutat dintr-un judeţ în altul fără documente, însă legile nu se aplică“, a spus preşedintele APCPR.
Pesta porcină africană evoluează în aproape 250 de localităţi din 14 judeţe, cu un număr de circa 1.000 de focare, potrivit datelor ANSVSA. Printre judeţele afectate se numără Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Ilfov, Călăraşi, Buzău, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, potrivit sursei citate.
Până 10 octombrie 2018, ANSVSA a despăgubit 6.625 de proprietari de porci afactaţi de pesta porcină africană, valoarea totală a plăţilor fiind de 71,8 mil. lei (15,4 mil. euro).
Zilele trecute, Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF Gelu Diaconu l-a acuzat pe Liviu Dragnea că şi-a trecut pe nume personal active ale statului de zeci de milioane de lei, prin subevaluarea acestora, dând ca exemplu Ferma Salcia.
Articol: Ziarul Financiar
Citeşte şi: De ce s-au STINS focarele de pestă porcină africană în Transilvania?! De mintea şi mâna omului
Citeşte şi: Primii 50 de porci santinelă au ajuns într-o comună din judeţul Brăila, afectată de pesta porcină | FOTO, VIDEO
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Culturile de roşii de toamnă, dintr-o zonă renumită a României, atacate de "Tuta absolută", o molie extrem de periculoasă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe