Fermieri suceveni i-au spus lui Daniel Constantin că denumirea de cooperativă e primită cu reticenţă

Mai mulţi fermieri suceveni i-au spus, joi, în cadrul unei întâlniri desfăşurate la Vatra Dornei, ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, că denumirea de cooperativă agricolă este primită cu reticenţă de oameni şi ar trebui modificată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
219 afișări
Imaginea articolului Fermieri suceveni i-au spus lui Daniel Constantin că denumirea de cooperativă e primită cu reticenţă

Fermieri suceveni i-au spus lui Daniel Constantin că denumirea de cooperativă e primită cu reticenţă (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Unul dintre fermierii prezenţi la întâlnirea de la Vatra Dornei i-a spus ministrului Daniel Constantin că oamenii sunt reticenţi la numele de cooperativă agricolă şi că ar fi neceară o redenumire a acestui concept, de cooperativă de producţie şi vânzare.

"Când aude lumea de cooperativă agricolă refuză să participe", a spus fermierul.

Ministrul Daniel Constantin a explicat că denumirea este folosită şi în nomenclatorul european, fiind un alt concept decât cel de până în 1989, şi a spus că se gândeşte dacă se va schimba această denumire.

În cadrul întâlnirii, ministrul Agriculturii a afirmat că din acest an vor fi omologate produsele montane, pe lângă produsele tradiţionale şi cele consacrate şi a menţionat că este important ca viitoarele cooperative să îşi creeze şi microcentre pentru procesare.

Daniel Constantin a anunţat că au fost publicate primele două ghiduri pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, iar proiectele vor fi primite din 25 martie, subliniind că zona montană va avea o alocare financiară distinctă pe PNDR 2014-2020.

El a mai anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri s-a adoptat o ordonanţă care schimbă modalitatea de depunere a cererilor pentru plăţi, fiind completată o singură cerere de plată, care ar urma să fie depusă până în 15 mai, dar există posibilitatea să se prelungească până în 15 iunie.

Totodată, Daniel Constantin a spus că vor fi plăţi stimulative pentru cei care vor să comaseze terenurile pentru exploataţii agricole viabile, arătând că în prezent sunt peste 800.000 de ferme având între unu şi cinci hectare.

De asemenea, el a anunţat că se va reînfiinţa Agenţia pentru Zona de Munte, desfiinţată în anul 2010, care va avea sediul în Vatra Dornei şi va gestiona problemele zonei de munte din 27 de judeţe.

Totodată, autorităţile sucevene au anunţat că Târgul de Zootehnie al României se va desfăşura, în perioada 21-24 mai, la Dorna Candrenilor, fiind primul eveniment naţional dedicat zootehniei la care vor participa fermieri din judeţele Suceava, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Neamţ, dar şi parteneri externi din Ungaria, Cehia, Austria şi Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici