Fiul fostei disidente Doina Cornea înfiinţează o fundaţie care să păstreze vie memoria mamei sale

Fiul fostei disidente Doina Cornea, Leontin Iuhasz, a anunţat înfiinţarea unei fundaţii care să poarte numele mamei sale, pentru a-i păstra vie memoria şi pentru a inventaria, arhiva, conserva şi pune în valoare întreaga operă şi toate documentelor rămase în urma ei.

Urmărește
285 afișări
Imaginea articolului Fiul fostei disidente Doina Cornea înfiinţează o fundaţie care să păstreze vie memoria mamei sale

Fiul fostei disidente Doina Cornea înfiinţează o fundaţie care să păstreze vie memoria mamei sale

Potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook, Leontin Iuhasz a arătat că doreşte, în spiritul mamei sale, ca această fundaţie să unească şi nu să dezbine, să aducă iubire şi nu ură în societatea românească.

„Pentru păstrarea vie a memoriei Doinei Cornea, pentru cunoaşterea şi promovarea ideilor pe care le-a promovat, în calitate de unic copil rămas în viaţă al acesteia, iniţiez procedurile pentru crearea Fundaţiei Doina Cornea. Doresc, în spiritul mamei mele, ca această fundaţie să unească şi nu să dezbine, să aducă iubire şi nu ură în societatea românească. Scopul Fundaţiei Doina Cornea este păstrarea vie a memoriei doamnei Doina Cornea, inventarierea, arhivarea, conservarea şi punerea în valoare a întregii opere şi a tuturor documentelor rămase la plecarea acesteia, inclusiv cele ale fiicei acesteia, Ariadna Combes, realizarea de acţiuni educative în spiritul doamnei Doina Cornea, realizarea de acte de caritate”, a subliniat Iuhasz.

Acesta a precizat că obiectivele imediate ale fundaţiei sunt păstrarea vie a memoriei Doinei Cornea prin organizarea de evenimente (simpozioane, conferinţe, prezentări), publicarea sau sprijinul oferit în vederea publicării operei ei (republicarea cărţilor apărute deja, publicarea operei rămase nepublicate cum ar fi jurnalul, corespondenţa), publicarea sau sprijinul oferit în vederea publicării de albume cuprinzând desenele şi picturile ei, organizarea unei expoziţii itinerante (Cluj, Bucureşti, Bruxelles) care să facă cunoscute şi să pună în valoare desenele şi picturile ei, realizarea Casei Memoriale Doina Cornea.

Leontin Iuhasz a explicat că a invitat principalele instituţii ale Statului Român să se alăture proiectului său, dar a cerut sprijinul tuturor celor care cred că spiritul Doinei Cornea trebuie să dăinuie, sens în care a deschis două conturi colectoare pentru strângerea sumei necesare înfiinţării unei fundaţii, respectiv 100 salarii minime pe economie, adică puţin peste 200.000 lei.

„Fundaţia va face periodic rapoarte publice privind cheltuirea banilor şi realizarea obiectivelor”, a menţionat fiul fostei disidente.

Leontin Iuhasz a precizat că demersul său vine după ce a constatat că, paradoxal şi nedrept, uitarea a început să-şi spună cuvântul încă înainte de decesul Doinei Cornea, memoria acesteia fiind mai vie acum în exteriorul decât în interiorul României.

„Doamna Doina Cornea, în anii `80, a fost printre puţinii opozanţi la politicile distructive ale lui Nicolae Ceauşescu, susţinute şi impuse de Partidul Comunist cu <<braţul său armat>>, Securitatea şi tolerate de marea majoritate a cetăţenilor României. După 1989 a avut o activitate continuă în direcţia democratizării şi aşezării României pe un făgaş firesc în care îi este locul: crearea statului de drept, poziţionarea României, pe plan internaţional, în Uniunea Europeană, în Alianţa NATO şi, nu în ultimul rând, printre puternicele monarhii constituţionale. De asemenea a militat pentru recunoaşterea statutului de Biserici Naţionale pentru Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Unită cu Roma, Greco-Catolică. Şi pentru curăţarea lor, prin asumarea greşelilor trecutului, atât la nivel instituţional cât şi individual”, a mai subliniat Iuhasz.

Acesta a mai arătat că mama sa a avut şi o activitate artistică – mai puţin sau chiar deloc cunoscută, iar pe lângă cărţile cu caracter politic sau memorialistic, pe lângă traduceri ea a scris şi poezii şi a pictat, având o multitudine de picturi şi desene nepuse încă în valoare.

„Doina Cornea, decorată cu Steaua României în grad de Mare Cruce, Crucea Casei Regale a României, Legiunea de Onoare a Franţei în grad de Comandor, Ordinul Sancti Silvestri Papae, Steaua de Merit A Ungariei, Doctor Honoris Causa a Universităţii Libere din Bruxeles a fost şi ar trebui să rămână pentru multe generaţii ce ne vor succeda un simbol al demnităţii şi curajului”, a conchis Leontin Iuhasz.

Doina Cornea a murit în 4 mai 2018 la locuinţa sa din Cluj-Napoca, la vârsta de 89 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici