- Home
- Social
- ARAD, (24.02.2017, 16:08)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Florian Bodog, despre scăderea preţului medicamentelor: Nu există impact bugetar. Singurul beneficiar real şi direct al măsurii este pacientul
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Arad, că scăderea preţului medicamentelor nu este o măsură care să echilibreze bugetul, ci va avea impact în buzunarul pacientului, iar în prezent Ministerul Sănătăţii lucrează la o procedură care să impună obligativitatea firmelor să asigure piaţa internă.
Urmărește
381 afișări
Florian Bodog: Scăderea preţului medicamentelor va avea impact strict în buzunarul pacientului (Imagine: ALEXANDRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO)
Ministrul Sănătăţii a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Arad, că deşi s-a vehiculat că scăderea preţului medicamentelor ar fi o măsură care să echilibreze bugetul, acest lucru nu este adevărat, dar şi că se lucrează, în prezent, la o procedură care să impună obligativitatea firmelor importatoare să asigure în primul rând piaţa internă.
„Decontarea medicamentelor în bugetul de stat se face la preţul de referinţă, deci la preţul genericului. În momentul în care scădem preţul medicamentelor cu 35 la sută, a medicamentelor inovative, singurul beneficiar real şi direct al măsurii este pacientul care îşi cumpără medicamentul direct de la farmacie. Pentru exportul paralel, în momentul de faţă, la nivel Ministerul Sănătăţii, se lucrează la o procedură prin care să se reglementeze obligativitatea serviciului public, adică obligativitatea firmelor importatoare de a asigura, în primul rând, piaţa internă. Exportul paralel, adică exportul intracomunitar, este o chestiune legală, nu poate fi interzis decât pe o scurtă perioadă de timp cu o foarte bună justificare, pentru că cei de la Comisia Europeană şi Consiliulul Concurenţei imediat întreabă de ce ai intervenit în piaţă. Şi atunci va trebui să reglementăm asigurarea necesarului, adică acest seriviciu public. Lucrăm la asta. Şi în acelaşi timp, cu ajutorul colegilor parlamentari, voi introduce o modificare în lege în ceea ce priveşte reglementarea comerţului intracomunitar”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florin Bodog.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Acesta a adăugat că „preţul la medicamente va scădea cu 35 la sută şi îl va simţi populaţia”.
„Nu există impact bugetar, impactul este strict în buzunarul cetăţeanului”, a răspuns Florin Bodog întrebat de jurnalişti dacă scăderea va avea impact bugetar.
Bodog a mai spus că are săptămânal întâlniri cu asociaţiile de pacienţi, cu asociaţiile producătorilor, dar şi cu fiecare producător în parte şi că există companii care ameninţă că retrag de pe piaţă un produs pentru care există variantă generică.
„În afară de dezbaterile publice la care am participat, am în fiecare săptămână întâlniri cu asociaţiile de pacienţi, cu asociaţiile producătorilor şi chiar cu fiecare producător în parte. Am ajuns să discutăm aproape fiecare medicament în parte. De exemplu, una dintre companii vine şi mă ameninţă că va retrage de pe piaţă un produs pentru care există generic. În acelaşi timp, pacienţii vin şi spun că dacă se tratează cu generi, nu se simt bine. Eu ca ministru ce pot să spun? Doar că specialistul îmi spune că genericul are aceeaşi acţiune ca şi produsul original, din punct de vedere ştiinţitic. Dar dacă pacientul are o problemă legată de medicamentul original şi doreşte să şi-l cumpere şi-l va putea cumpăra în continuare”, a mai declarat Florin Bodog.
Citeşte şi: Profesorul din Ploieşti bănuit că le cerea studenţilor să cumpere bonuri de benzină, trimis în judecată
Citeşte şi: Audierea martorilor în dosarul Turceni-Rovinari, în care sunt cercetaţi Ponta şi Şova, va avea loc în şedinţă SECRETĂ. Ce a decis ÎCCJ
Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii: Primele trei spitale regionale cu fonduri europene în Cluj, Iaşi şi Craiova
Citeşte şi: Poliţist din Mehedinţi, cercetat de superiori pentru că a participat la un protest împotriva Ordonanţei 13
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe