Folosirea animalelor în circuri, interzisă cu excepţia câinilor, cailor, delfinilor şi a unor păsări/ Fundaţia Vier Pfoten: Fundaţia poate reloca animale de la circ şi va suporta costurile

Deputaţii din Comisia juridică au adoptat, luni, un raport favorabil privind proiectul de lege care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri, cu excepţia câinilor, cailor, delfinilor şi a unor păsări exotice.

Urmărește
2059 afișări
Imaginea articolului Folosirea animalelor în circuri, interzisă cu excepţia câinilor, cailor, delfinilor şi a unor păsări/ Fundaţia Vier Pfoten: Fundaţia poate reloca animale de la circ şi va suporta costurile

Folosirea animalelor în circuri, interzisă cu excepţia câinilor, cailor, delfinilor şi a unor păsări

Proiectul de lege depus iniţial interzicea folosirea animalelor sălbatice, capturate din natură sau născute în captivitate, în spectacole de circ şi în orice alt tip de spectacol sau expoziţie, însă, Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a adoptat a decis prin adoptarea unor amendamente care permit folosirea în spectacolele de circ a câinilor, cailor, delfinilor şi animalelor din acvarii, precum "a unor specii de păsări exotice granivore".

"Acest vot va reprezenta un mare pas înainte, moral, pentru societatea românească, pentru că animalele la circuri suferă îngrozitor, am avut şi acel accident teribil cu tigrii care au murit arşi de vii, alte animale care au murit, dar dincolo de asta, vă spun că pentru un animal sălbatic o existenţă petrecută în captivitate este o tortură fără seamăn, este o tortură comparabilă cu a unui om care ar sta închis întreaga viaţă”, a declarat iniţiatorul proiectului, fostul deputat Remus Cernea, prezent la dezbaterea din Comisia juridică.

Remus Cernea a susţinut că numerele de circ presupun diverse acţiuni care sunt “nenaturale”.

“Să sari prin foc, să stai pe o minge dacă eşti elefant, la toate aceste numere de circ se ajunge adesea prin tortură, prin înfometare, prin diverse practici extrem de chinuitoare pentru animale. Mă bucur că România iese din zona neagră a ţărilor care permit astfel de cruzimi în circuri. Divertismentul bazat pe cruzime faţă de animale nu este un divertisment, nu este un act educativ să îi duci pe copii să vadă astfel de spectacole", a spus Cernea.

Proiectul de lege a fost iniţiat de fostul deputat Remus Cernea şi a fost respins de Senat.

Raportul adoptat de Comisia juridică urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor pentru dezbatere şi vot final.

Kuki Bărbuceanu: Fundaţia Vier Pfoten poate reloca animale de la circ şi va suporta costurile

Reprezentantul Vier Pfoten Kuki Bărbuceanu a declarat, luni, că fundaţia poate reloca animalele sălbatice de la Circul Globus în sanctuare unde sunt îngrijite şi hrănite până la bătrâneţe, afirmând că în perioada următoare se vor face demersurile pentru a prelua animalele de la circ.

"Noi deja ne-am exprimat dorinţa, în cadrul Primăriei Generale a Capitalei, de a reloca animalele din Circul Globus. Din păcate, în ultima vreme, am auzit o zvonistică foarte imbecilă, cum că animalele născute, crescute în Europa vor muri în Africa. (...) Există sanctuarele unde pot trăi aceste animale unde sunt hrănite şi îngrijite lor pe tot parcursul vieţii pe care o mai au de trăit, iar Vier Pfoten se ocupă de sanctuare, nicidecum de rezervaţii, sau cum am mai auzit în altă parte, ferme de vânătoare. Sanctuar este un loc, de exemplu în Africa de Sud unde Vier Pfoten deţine acest sanctuar, spaţiul minim pentru un leu este de două hectare, aşa sunt normele africane. O să avem cinci lei pe o suprafaţă de 10 hectare, un fel de grădină zoologică, dar pe nişte terenuri mai mari unde au îngrijire medicală non-stop, hrănirea se face conform necesarului speciei din care fac parte şi unde stau pe iarbă, nu pe beton, la locul lor până la adânci bătrâneţi. Un fel de azil de bătrâni, să spunem aşa", a declarat Kuki Bărbuceanu, la finalul şedinţei Comisiei juridice în care a fost adoptat un raport favorabil cu privire la proiectul de lege care interzice folosirea animalelor în circuri, cu anumite excepţii.

Kuki Bărbuceanu a afirmat că în perioada următoare fundaţia Vier Pfoten va depune toată documentaţia necesară la Circul Globus şi la Primăria Generală cu privire la relocarea animalelor.

"Nu dorim şi nici nu avem cum să intervenim în cadrul circurilor ambulante care sunt private. Dacă cineva ne va solicita să îi ajutăm să mute animalele într-unul din sanctuarele noastre atunci îl vom ajuta. Costurile pentru hrănirea şi întreţinerea acestor animale de la Circul Globus vor fi suportate de fundaţia Vier Pfoten integral. Pe an întreţinerea unui animal acolo costă în jur de 5.000 de euro, transportul îl asigurăm tot noi, iar costul unui ţarc acolo pentru 2-3 feline mari este de 30.000 de euro. Toate felinele mari de la circ vor trebui mutate în maximum 18 luni, potrivit legii. Vor mai rămâne la circ 20 de cai", a spus Kuki.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici