Noua formă a Statutului magistraţilor, adoptată de către Comisia specială pentru legile justiţiei / PNL: Un cadou de Moş Nicolae pentru Dragnea / Stelian, USR: Statutul magistraţilor, un produs la normă; procurorul nu mai este independent

Legea de modificare a Statutului procurorilor şi judecătorilor a primit raport favorabil, în şedinţa de miercuri a şedinţei Comisiei pentru legile justiţiei, fiind susţinută cu 10 voturi pentru, 5 împotrivă, înregistrându-se şi o abţinere.

Urmărește
1666 afișări
Imaginea articolului Noua formă a Statutului magistraţilor, adoptată de către Comisia specială pentru legile justiţiei / PNL: Un cadou de Moş Nicolae pentru Dragnea / Stelian, USR: Statutul magistraţilor, un produs la normă; procurorul nu mai este independent

Noua formă a Statutului magistraţilor, adoptată de către Comisia specială pentru legile justiţiei

„În urma dezbaterilor şi consultărilor cu tot sistemul juridic din România (...) am reuşit să modificăm ca un prim raport al Comisiei speciale Legea 303 care vizează Statutul procurorilor şi judecătorilor”, a declarat Florin Iordache.

Florin Iordache a precizat în rândul modificărilor importante care au fost aduse legii: separarea carierelor, un principiu pe care „judecătorii şi parţial procurorii l-au îmbrăţişat”, mărirea perioadei de practică a magistraţilor la 3 ani, mărirea perioadei în care un judecător/procuror trebuie să stea la nivelul unei instanţe.

„Săptămâna viitoare va fi depus un raport, urmând ca în urma dezbaterii cu amendamente admise şi respinse să fie adoptat de Camera Deputaţilor ca şi primă cameră sesizată. Senatul fiind Cameră decizională”, a spus Iordache.

PNL, despre Statutul magistraţilor: Un cadou de Moş Nicolae pentru Dragnea

PNL a votat, miercuri, împotriva raportului de adoptare a proiectului de lege care modifică Statutul magistraţilor, liberalii afirmând că social-democraţii i-au făcut „un cadou de Moş Nicolae lui Liviu Dragnea” şi susţinând că în forma propusă pare a pregăti ieşirea Românie din UE.

„PNL a votat împotriva acestui raport. Întreaga activitate a acestei comisii speciale este neconstituţională, este neregulamentară de la un capăt la celălalt. Textele pe care le-am adoptat sunt neconstituţionale, sunt neclare, sunt imprecise, sunt paralelisme juridice sau se încalcă în mod direct decizii ale Curţii Constituţionale. Cu legea pre lege călcând nu poate fi un principiu pe care noi să-l susţinem”, a declarat deputatul PNL Ioan Cupşa.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a afirmat că, în forma adoptată, Statutul magistraţilor este ”un cadou de Moş Nicolae” pe care social-democraţii îl fac lui Liviu Dragnea.

„Independenţa procurorilor nu mai există ca şi criteriu în lege (…) ceea ce şi-au dorit de foarte multă vreme. Doi, diluarea integrităţii magistratului. În România, orice funcţionar public împotriva căruia începe urmărirea penală este suspendat de la locul de muncă. Un magistrat care este trimis în judecată poate să stea pe scaun şi să judece, ceea ce mi se pare jignitor la adresa oricărui justiţiabil din România. Trei, vorbim de restrângerea rolului preşedintelui în cazul numirilor magistraţilor”, a spus Gorghiu.

Fostul ministru al Justiţiei deputatul PNL Cătălin Predoiu a declarat, miercuri, că legea este „un ghiveci de reglementări bune, proaste şi neconstituţionale”, reglementările bune fiind în general, cele care au rămas nemodificate, ”neatinse de geniul legislativ PSD-ALDE”.

„O altă reglementare foarte gravă este eliminarea dreptului preşedintelui de a refuza prima propunere a CSM cu privire la preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a spus Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei a afirmat că PSD a alcătuit un proiect de lege privind Statutul magistraţilor care „parcă îl pregăteşte pentru ieşirea din UE”. „În 2004, PSD a numit la Ministerul Justiţiei, un tehnocrat, pe Cristian Diaconescu, a cărui echipă a alcătuit un an de zile un pachet de legi privind justiţia care să pregătească sistemul judiciar pentru intrarea României în UE. 13 ani mai târziu, acelaşi partid a alcătuit un proiect de lege privind Statutul magistraţilor care parcă îl pregăteşte pentru ieşirea din UE”, a mai spus Predoiu.

Legea de modificare a Statutului procurorilor şi judecătorilor a primit raport favorabil, în şedinţa de miercuri a şedinţei Comisiei pentru legile justiţiei, fiind susţinută cu 10 voturi pentru, 5 împotrivă, înregistrându-se şi o abţinere.

Stelian (USR): Statutul magistraţilor, un produs la normă; procurorul nu mai este independent

Deputatul USR Ion Stelian a declarat, miercuri, că PSD, ALDE şi „de multe ori UDMR” au livrat la normă raportul privind Statutul procurorilor şi judecătorilor, criticând faptul că parlamentarii vor controla declaraţiile magistraţilor şi afirmând că pentru justiţia din România este „un moment trist”.

„În seara asta s-a livrat un produs de către această comisie, respectiv de către coaliţia PSD – ALDE şi de multe ori UDMR. E un produs la normă, din păcate. Legile nu se fac la normă. S-a lucrat neprofesionist. Sunt dispoziţii care se bat cap în cap, sunt dispoziţii neconstituţionale. Evident că vom ataca pe toate căile, deja am sesizat CCR”, a declarat Ion Stelian.

Acesta a apreciat că mai multe prevederi introduse în Statut fac ca adoptarea acestuia în Comisia specială pentru legile justiţiei să reprezinte un moment trist pentru sistemul judiciar. ”Procurorul nu mai este independent în România, comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete vor controla declaraţiile magistraţilor, se elimină atribuţia preşedintelui de a numi procurorii şi judecătorii. Sunt dispoziţii foarte grave şi, din punctul nostru de vedere, este un moment trist pentru justiţia din România”, a mai spus Stelian.

Legea de modificare a Statutului procurorilor şi judecătorilor a primit raport favorabil, în şedinţa de miercuri a şedinţei Comisiei pentru legile justiţiei, fiind susţinută cu 10 voturi pentru, 5 împotrivă, înregistrându-se şi o abţinere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici