Formarea unui singur medic costă statul român 81.000 de lei, pe 6 ani de studiu, fără rezidenţiat

Pregătirea unui absolvent român de studii medicale costă statul român aproape 81.000 de lei, în sumă fiind inclusă doar perioada celor 6 ani de studiu, fără rezidenţiat, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, făcut la cererea Ministerului Sănătăţii.

Urmărește
1379 afișări
Imaginea articolului Formarea unui singur medic costă statul român 81.000 de lei, pe 6 ani de studiu, fără rezidenţiat

Formarea unui medic costă statul român 81.000 de lei, pe 6 ani de studiu, fără rezidenţiat

Luni, la sediul Guvernului a avut loc conferinţa de lansare a Strategiei Naţionale pentru Resurse Umane în Sănătate 2017-2020, un plan elaborat de Ministerul Sănătăţii, Administraţia Prezidenţială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe patru domenii mari –guvernanţă, formare, gestionare şi motivare. Prezent la conferinţă, ministrul Vlad Voiculescu a vorbit despre cât costă pregătirea unui medic, dar şi despre pierderile de personal din ultimii ani – 43.000 de cadre au solicitat documente pentru a emigra.

"Ca rezultat, peste 43.000 de specialişti au solicitat, din 2007 până astăzi, Ministerului Sănătăţii documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toţi au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze. Spitalele se confruntă cu un deficit major de personal şi localităţi întregi nu au medic de familie. Media numărului de medici şi asistenţi medicali din România este mult sub media europeană iar în multe localităţi din România media este mult chiar sub media naţională. Această situaţie afectează siguranţa pacienţilor români. Cu toate acestea, România pregăteşte anual mii de absolvenţi ai învăţământului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la Ministerul Sănătăţii, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei şi această sumă nu ia în calcul rezidenţiatul care implică de asemenea la rândul său sume foarte mari.Dacă facem un calcul pentru cele 43.000 de persoane, peste 3,5 miliarde de lei", a spus ministrul Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului, strategia prevede, printre altele, ajustarea cadrului legislativ.

"Îmbunătăţirea guvernanţei se referă la consolidarea capacităţii ministerului de a gestiona resursa umană, ajustarea cadrului legislativ. De exemplu, o nouă lege a rezidenţiatului, colaborarea cu autorităţile publice locale şi implementarea politicilor OMS. Al doilea punct este ajustarea formării personalului medical(…) se referă la necesitatea preluării abordărilor centrate pe competenţe şi pe mixt de aptitudini. Al treilea capitol prevede(…) îmbunătăţirea şi simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical, îmbunătăţirea mediului de muncă, a calităţii bazelor de date privitoare la personalul medical precum şi crearea şi implementarea unui mecanism eficient de planificare a resursei umane în sănătate", a adăugat Voiculescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici