Fost membru CSM, despre refuzul preşedintelui de a numi cei doi miniştri: Justificarea ţine de constatarea de către CCR a interimatului funcţiei

Fostul membru CSM Adrian Toni Neacşu arată, printr-un mesaj pe Facebook, că refuzul preşedintelui de a numi cei doi miniştri la Dezvoltare şi Transporturi echivalează cu imposibilitatea temporară de a-şi exercita funcţia, drept pentru care CCR este îndrituită să constate interimatul funcţiei.

Urmărește
3791 afișări
Imaginea articolului Fost membru CSM, despre refuzul preşedintelui de a numi cei doi miniştri: Justificarea ţine de constatarea de către CCR a interimatului funcţiei

Fost membru CSM, despre refuzul preşedintelui de a numi cei doi miniştri: Justificarea ţine de constatarea de către CCR a interimatului funcţiei

„Refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţiile constituţionale echivalează cu o imposibilitate temporară, din motive subiective, de exercitare a funcţiei, ceea ce justifică constatarea de către Curtea Constituţională a interimatului funcţiei, potrivit art. 98 alin 1 din Constituţie. Decizia interimatului este una juridică şi constituţională, nu politică, obligatorie, dacă se constată existenţa întreruperii în activitatea Preşedintelui României, iar nu facultativă. Nu este o suspendare a Preşedintelui, nu are drept urmare un referendum şi durează doar cât timp preşedintele refuză să-şi îndeplinească atribuţiile”, a scris pe Facebook fostul membru CSM Adrian Toni Neacşu, în prezent avocat.

Acesta a indrodus în mesajul său, un paragraf dintr-o decizie a Curţii Constituţionale din Republica Moldova (din octombrie 2017), care arată: „Curtea Constituţională a reţinut că inacţiunea instituţiei prezidenţiale, prin neexercitarea atribuţiilor fie pentru motive obiective, fie pentru motive subiective, prin refuzul deliberat de a exercita atribuţiile, are consecinţe identice, adică blocarea altor instituţii. Aşadar, Curtea a statuat că în cazul refuzului deliberat al Preşedintelui de a-şi exercita atribuţiile consecinţele sunt identice cu cele ce survin în cazul imposibilităţii exercitării atribuţiilor pentru motive obiective, astfel, soluţionarea acestor situaţii trebuie să fie identică, adică instituirea interimatului”.

Într-o postare anterioară, tot pe Facebook, Toni Neacşu a subliniat că preşedintele se află în grevă prezidenţială: „Preşedintele Johannis se află de ceva vreme în grevă prezidenţială nedeclarată. Refuză să-şi îndeplinească obligaţiile constituţionale, motivând nevoia de reflecţie şi de analiză prelungită”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat-o că nu va da curs numirilor celor două propuneri de la Dezvoltare şi Transporturi, chiar dacă CCR a stabilit că există un conflict de natură juridică şi trebuie emise decretele de constatare a vacantării celor 2 funcţii. CCR a decis, pe 19 decembrie, cu privire la admiterea conflictului juridic între Guvern şi Preşedinţie că şeful statului Klaus Iohannis este obligat "să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru" şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici