Fostul director EximBank, Ionuţ Costea, a contestat cauţiunea de 1,5 milioane de euro

Fostul director EximBank, Ionuţ Costea, a contestat marţi, la instanţa supremă, cauţiunea de 1,5 milioane de euro. Acesta susţine că este nevinovat de faptele de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită de care este acuzat.

Urmărește
1298 afișări
Imaginea articolului Fostul director EximBank, Ionuţ Costea, a contestat cauţiunea de 1,5 milioane de euro

Fostul director EximBank, Ionuţ Costea, a contestat cauţiunea de 1,5 milioane de euro

Ionuţ Costea susţine că nu a comis faptele de care este acuzat.

"Indiferent de soluţia de astăzi (marţi-n.r.), declaraţia clară a domnului Costea în faţa instanţei de judecată este că nu a comis faptele de care este acuzat. Conştient că este nevoie de timp pentru a fi clarificate toate aspectele imputate de către procurori, domnul Costea înţelege a respecta cerinţele anchetei, rigorile dispuse de către procurori, însă afirmă clar că este nevinovat şi că va răspunde la toate acuzaţiile, oricât timp ar fi necesar. În plus, de astăzi, domnul Costea înţelege a exprima puncte de vedere exclusiv în faţa autorităţilor judiciare", a declarat Alexandru Chiciu, avocatul lui Ionuţ Costea.

În urmă cu câteva zile, DNA anunţa că atât Ionuţ Costea, câti şi alţi trei inculpaţi din dosar au depus garanţii pentru cauţiune.

"Toţi cei patru inculpaţi au respectat cele obligaţiile stabilite de procurorilor anticorupţie referitoare la cauţiunea, în sensul că:

- inculpatul Costea Mircea-Ionuţ a pus la dispoziţia procurorilor înscrisuri din care rezultă atât constituirea unor garanţii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 1.413.000 euro cât şi depunerea la o unitate bancară a sumei de 300.000 euro

- inculpata Mititelu Mihaela a pus la dispoziţia procurorilor înscrisuri din care rezultă atât constituirea unor garanţii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 903.500 euro cât şi depunerea la o unitate bancară a sumei de 96.500 euro,

- inculpatul Dascălu Constantin a adus documente din care reiese că a depus la o unitate bancară suma de 500.000 euro,

- inculpatul Boureanu Cristian-Alexandru a depus la dosarul cauzei înscrisuri din care rezultă constituirea unor garanţii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la suma de 213.400 euro", transmitea DNA.

Faţă de cei patru a fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

"Faţă de Vlădescu Sebastian, fost ministru al Finanţelor Publice, inculpat ulterior (după obţinerea avizului favorabil din partea Preşedintelui României) pentru luare de mită (două infracţiuni) şi trafic de influenţă în formă continuată, a fost fixată o cauţiune în valoare de 1.000.000 euro (echivalent în lei); termenul până la care acesta este obligat să o depună nu a expirat", preciza DNA atunci.

Potrivit DNA, "în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie".

Din informaţiile publice reiese că asocierea de firme Swietelsky - Wiebe – Takenaka este constructorul lucrărilor. De altfel, autorităţile austriece au efectuat o serie de percheziţii în sedii ale firmei de construcţii Swietelsky, în cadrul anchetei asociate dosarului fostului ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu, a relatat site-ul Nachrichten.at.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici