- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (16.09.2015, 13:50)
- Departamentul Corespondenti
Fostul edil al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, audiat peste două ore la DNA în cazul finanţării echipei Poli Timişoara
Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu a fost audiat, miercuri, la DNA Timişoara, în dosarul în care este urmărit penal, alături de alte persoane, pentru finanţarea de către Consiliul Local a echipei de fotbal Poli Timişoara, Ciuhandu spunând, la intrare, că nu are ce să regrete. Audierea fostului edil a durat peste două ore, acesta refuzând să dea declaraţii la plecare.
Urmărește
306 afișări
Gheorghe Ciuhandu (Foto: Alexandru Hreniuc / Mediafax Foto)
UPDATE 13:50 - Audierea lui Ciuhandu a durat peste două ore
Audierea fostului primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu la DNA, în dosarul în care este urmărit penal, alături de alte persoane, pentru finanţarea de către Consiliul Local a echipei de fotbal Poli Timişoara, a durat peste două ore, fostul edil refuzând să dea declaraţii la plecare.
Fostul primar al Timişoarei a ieşit din sediul DNA Timişoara la ora 12.00, după ce a fost audiat de procurori timp de peste două ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
La plecare, Ciuhandu a refuzat să facă declaraţii.
Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu a fost audiat, miercuri, la DNA Timişoara, în dosarul în care este urmărit penal, alături de alte persoane, pentru finanţarea de către Consiliul Local a echipei de fotbal Poli Timişoara.
Ciuhandu s-a prezentat singur la sediul DNA Timişoara, aşteptându-şi apoi avocatul. Fostul edil a spus, la intrare, că nu are ce să regrete şi că nu a venit la DNA ca să "exprime regrete", ci să vadă dosarul.
"Nu am ce să regret. Nu am venit să exprim regrete, am venit să văd dosarul", a spus Ciuhandu, la intrarea în sediul DNA Timişoara.
Procurorii DNA Timişoara au început urmărirea penală faţă de fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, faţă de secretarul Consiliului Local, Ioan Cojocari, şi faţă de un consilier juridic al instituţiei, pentru abuz în serviciu, în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara.
Potrivit unui comunicat transmis, luni, de DNA, Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari şi consilierul juridic Delia Dumitru sunt acuzaţi de abuz în serviciu.
Procurorii anticorupţie susţin că, în anul 2008, Ciuhandu, atunci primar al Timişoarei, şi Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timişoara, au încălcat normele legale care reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timişoara în contul SC Politehnica Timişoara SA şi au semnat, împreună cu Delia Dumitru şi cu alte persoane din cadrul Primăriei Timişoara, documentul "Contract de asociere", în baza căruia era alocată, pe o perioadă de trei ani, suma de 9.000.000 de lei anual, "pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Ştiinţa Timişoara".
"Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ şi urmăreşte obţinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenţiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara (denumirea din acel moment a entităţii sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 şi a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalităţii acordării unei finanţări nerambursabile aceluiaşi club sportiv", se arăta în comunicatul DNA.
Potrivit procurorilor anticorupţie, acordarea unor sume de bani în mod abuziv şi contrar prevederilor legale, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timişoara, în cuantum total de 27.100.000 de lei, către SC Politehnica Timişoara, nu a servit intereselor comunităţii, "ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul" echipei de fotbal, finanţarea fiind astfel ilegală.
Totodată, DNA arăta că ilegalităţile au fost constatate şi de Camera de Conturi a judeţului Timiş, cu ocazia unui audit financiar prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 de lei. Primăria municipiului Timişoara contestase raportul Curţii de Conturi, însă acţiunea a fost respinsă printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Timişoara.
Pentru recuperarea prejudiciului, s-a dispus sechestru asupra unui imobil aparţinând lui Ciuhandu şi asupra conturilor bancare ale lui Cojocari.
DNA adăuga că în dosar se efectuează acte de urmărire penale şi faţă de alte persoane.
Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu s-a aflat, luni, la sediul DNA Timişoara, alături de Ioan Cojocari, unde procurorii le-au adus la cunoştinţă celor doi acuzaţiile din dosar. Tot atunci, Ciuhandu a fost chemat să se prezinte la audieri miercuri.
În octombrie anul trecut, procurorii DNA au ridicat mai multe acte de la Primăria Timişoara privind finanţarea de către Consiliul Local a echipei de fotbal FC Poli Timişoara. Atunci, actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, spunea că alte documente cerute de procurori vor fi căutate în arhivă.
"Procurorii au fost la instituţia Primăriei pentru a se documenta în privinţa perioadei 2008-2011, când eu nu am fost primar şi, drept urmare, nu am ce să vă spun pe acest subiect, privind finanţarea fotbalului. Vă rog să vorbiţi cu DNA, eu nu am nicio legătură cu subiectul. Documentele solicitate de DNA vor fi căutate în arhivele Primăriei Timişoara, sunt acte din 2008", declara atunci Robu.
La rândul său, procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamaş Schiffbeck, declara atunci că acţiunea procurorilor a vizat ridicarea unor documente privind finanţarea echipei de fotbal FC Timişoara de către Consiliul Local.
În anul 2008, Consiliul Local Timişoara şi echipa de fotbal FC Poli Timişoara au semnat un contract de finanţare prin care CL se angaja să finanţeze echipa cu suma de 2,5 milioane de euro pe an, pentru a sprijini performanţele. La acea vreme, clubul de fotbal era condus de omul de afaceri Marian Iancu, iar din partea CL Timişoara, documentul a fost semnat de primarul de atunci, Gheorghe Ciuhandu.
"Suma alocată de Primăria Timişoara va fi folosită pentru acoperirea în mod exclusiv a cheltuielilor echipei de fotbal, conform Hotărârii de Guvern 1447/2007", se arăta în contractul semnat între cele două părţi.
În 2009, un raport al Curţii de Conturi a arătat că, din suma de bani obţinută de clubul de fotbal de la Consiliul Local Timişoara, 150.000 de euro au fost folosiţi fără a respecta legea.
Contractul avea o clauză potrivit căreia, dacă auditul intern al Primăriei constată că nu se fac cheltuieli conform legii, banii folosiţi altfel se returnează.
Citeşte şi: Timişoara: Gheorghe Ciuhandu, audiat în cazul retrocedării unui imobil către o familie de romi
Citeşte şi: Gheorghe Ciuhandu: Nu voi muri de foame după alegerile din 10 iunie. Voi avea o pensie bună, de 2.578 de lei
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe