Fostul rector al UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, condamnat 2 ani cu suspendare în dosarul E-Learning. Decizia nu este definitivă

Fostul rector al UMF Iaşi a fost condamnat, vineri, la 2 ani de închisoare cu suspendare de magistraţii Tribunalului Suceava în dosarul în care mai mulţi angajaţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi sunt cercetaţi că ar fi trucat licitaţia pentru platforma de e-learning a instituţiei.

Urmărește
1693 afișări
Imaginea articolului Fostul rector al UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, condamnat 2 ani cu suspendare în dosarul E-Learning. Decizia nu este definitivă

Fostul rector al UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, condamnat 2 ani cu suspendare în dosarul E-Learning

Magistraţii Tribunalului Suceava au dat sentinţa în primă instanţă în dosarul în care mai mulţi angajaţi ai UMF Iaşi, printre care şi Vasile Astărăstoae, cercetaţi că ar fi trucat licitaţia pentru realizarea platformei de e-learning de la UMF Iaşi, proiect realizat pe fonduri europene.

Fostul rector al UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae a fost condamnat la doi ani cu suspendare. Tot vineri au mai primit condamnări în primă instanţă şi Daniela Druguş, directorul general al UMF Iaşi şi Adrian Ciureanu, fost director de comunicaţii al UMF.

Magistraţii l-au achitat pe fostul rector pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, însă l-au condamnat pentru tentativa la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi pentru conflict de interese.

Pentru că pe numele lui Astărăstoae a mai fost emisă o condamnare de către Judecătoria Iaşi şi rămasă definitivă după decizia Curţii de Apel Iaşi, privind o pedeaspă de 1 an de închisoare cu suspendare, magistraţii suceveni au contopit cele două pedepse, iar în final a fost condamnat la doi ani cu suspendare.

În acelaşi dosar mai apare şi numele directorului general al UMF Iaşi, Daniela Druguş, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită.

Adrian Ciureanu, director de comunicaţii al UMF Iaşi a fost achitat pentru complicitate la infracţiunea de conflict de interese, însă a primit o pedeaspă de 2 ani pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată, luare şi dare de mită.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară, Curtea de Apel Suceava.

În total, 18 persoane, între care trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale au fost vizate de ancheta DNA Iaşi privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene. Valoarea proiectului se ridică la 6,4 milioane de lei.

În luna octombrie a anului 2011, doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, precum şi directorul firmei Maguay Impex SRL Bucureşti, Cosmin Pughin, au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile.

În referatul trimis judecătorilor de procurorii DNA pentru emiterea mandatelor de arestare se arată că „în baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor Tănăsescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucureşti şi prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian şi Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului şi Uniunii Europene”.

Acelaşi document mai arată că rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae şi Daniela Druguş, directorul administrativ al instituţiei, ar fi aprobat plata a 160.000 de lei fără TVA către Maguay Impex SRL pentru „cheltuieli de instruire”, deşi aceste servicii nu ar fi fost realizate.

Procurorii DNA susţineau că firma Maguay Impex SRL, aparţinând lui Pughin, i-ar fi dat Danielei Druguş, drept mită, un laptop în valoare de 2.500 de euro. Totodată, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş ar fi cerut 54.000 de lei de la Maguay Impex pentru a finanţa evenimentul „Zilele UMF”.

În plus, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al UMF Iaşi ar fi primit din partea firmei Maguay Impex SRL echipamente IT de aproape 94.000 de lei pentru societatea sa, Congrex.net SRL Iaşi.

Ancheta DNA la UMF Iaşi a fost demarată anului 2011, când procurorii au descins la sediul universităţii pentru a analiza documentaţia tuturor celor 23 de proiecte europene pe care instituţia ieşeană le derula. Dosarul a fost trimis în judecată în toamna anului 2011.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici