Fostul secretar de stat Constantin Fecioru şi complicii săi s-au folosit de autoritatea funcţiei pentru fraudarea Poştei Române

Fostul secretar de stat Constantin Fecioru şi ceilalţi doi funcţionari ai Poştei Române implicaţi în dosar s-au folosit de autoritatea funcţiei pentru a frauda instituţia, iar în cazul în care erau prinşi ar fi dat vina pe subalterni nevinovaţi, potrivit unor surse judiciare.

Urmărește
836 afișări
Imaginea articolului Fostul secretar de stat Constantin Fecioru şi complicii săi s-au folosit de autoritatea funcţiei pentru fraudarea Poştei Române

Fostul secretar de stat Constantin Fecioru şi complicii săi s-au folosit de autoritatea funcţiei pentru fraudarea Poştei Române (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Procurorii au identificat mecanismul prin care fostul secretar de stat, ajutat de Mioara Pribescu, fost director al Direcţiei economice al Poştei Române, şi Olimpiu Constantin, fost director Logistică în cadrul Poştei Române, a fraudat compania cu peste 1,1 milioane de lei.

Astfel, "societatea Terradox Solutions Bucureşti preia electronic, procesează şi tipăreşte corespondenţa comercială a mai multor operatori economici, pentru care Terradox Solutions a prestat servicii de procesare a corespondenţei în baza unor comenzi şi a unui contract de confidenţialitate", conform surselor judiciare.

"Terradox Solutions Bucureşti s-a ocupat şi de distribuirea corespondenţei procesate şi tipărite, apelând în acest sens la Compania Naţională Poşta Română cu care a încheiat contractul 114.2/91/19 noiembrie 2009. Distribuirea corespondenţei se factura de către Compania Naţională Poşta Română, fiind refacturată de Terradox Solutions Bucureşti către clienţii săi", susţin sursele citate.

Potrivit surselor judiciare, Terradox Solutions a procesat o parte a corespondenţei comerciale şi în asociere cu Poşta Română, în baza unui contract semnat în 28 februarie 2007, acest serviciu denumit "poştă hibridă". Serviciul s-a aflat în coordonarea Sucursalei de servicii integrate a CNPR, condusă de Vasile Florinel, cumnatul secretarului de stat Marius Constantin Fecioru.

"În cazul distribuirii corespondenţei procesate, tipărite în 'poşta hibridă', CN Poşta Română SA a avut drept client o asociere din care chiar ea făcea parte. Marius Constantin Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, (împuternicit prin ordinul nr. 312/16 martie 2010 al ministrului de resort «să coordoneze, să monitorizeze şi să ia toate măsurile necesare pentru restructurarea Companiei Naţionale Poşta Română SA pe centre de profit»; desemnat prin ordinul nr. 676/09 iulie 2010 al ministrului «să monitorizeze implementarea Strategiei de restructurare şi modernizare a Companiei Naţionale Poşta Română, aprobată prin hotărâre de guvern») şi reprezentanţii Terradox Solutions, Panait Aurel Cezar (asociat şi administrator) şi Zaverdeanu Mihai Şerban (asociat şi director executiv) s-au înţeles ca primul să-l determine pe Constantin Olimpiu Nicolae, directorul Direcţiei Regionale de Poştă Braşov, prin intermediul lui Pribescu Mioara, director executiv al Direcţiei economice din CNPR, să pună în aplicare un mecanism prin funcţionarea căruia, compania distribuia plicuri, fără ca, pentru o parte din corespondenţa din poşta hibridă, să încaseze preţul serviciului prestat, banii rămânând societăţii Terradox Solutions SRL Bucureşti", au explicat sursele citate.

În consecinţă, "la sfârşitul lunii mai 2011 Constantin Olimpiu Nicolae, la instigarea lui Marius Constantin Fecioru şi a Mioarei Pribescu, a dispus introducerea corespondenţei agenţilor economici procesate şi tipărite în poşta hibridă, direct în compartimentul de cartare al Centrului Regional de Tranzit Braşov, urmând a fi distribuită, fără a mai trece pe la oficiul poştal de prezentare pentru numărare, ştampilare şi facturare. Constantin Olimpiu Nicolae a dispus distribuirea acelor loturi de corespondenţă care urmau a fi indicate de el ori de Pribescu Mioara", precizează sursele judiciare.

"Constantin Olimpiu Nicolae a exploatat o cutumă la care se recurge în CNPR, în situaţii de excepţie (determinate de necesitatea respectării normelor de funcţionare a companiei, care prevăd «timpi de circulaţie a trimiterilor poştale»), când se distribuie corespondenţa fără a se număra ori ştampila; dar în aceste situaţii de excepţie facturarea se face ulterior. În cazul de faţă corespondenţa distribuită nu a fost facturată", mai citează sursele citate din documentele anchetatorilor.

Pentru a da greutate dispoziţiei sale şi pentru a menţine aparenţa de legalitate, Constantin Olimpiu Nicolae a invocat faptul că era o decizie susţinută de conducerea companiei, pe care o puteau confirma, de exemplu, Pribescu şi Fecioru.

"Puteau astfel, dacă frauda ar fi fost descoperită să invoce împrejurarea că la mijloc era doar o neînţelegere remediabilă prin regularizări de plăţi; dacă explicaţia nu ţinea ar fi urmat ca răspunderea să fie aruncată asupra mai multor subalterni nevinovaţi. Toate acestea se petreceau în contextul în care procedura distribuirii corespondenţei din poşta hibridă nu era adusă la cunoştinţa angajaţilor prin instructaj, nu era normată, nu beneficia de proceduri privind evidenţa, francarea, manipularea, transportul şi facturarea, conducerea contabilităţii asocierii. Constantin Olimpiu Nicolae s-a folosit şi de aceste ambiguităţi", mai arată sursele citate.

Fostul secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională, Marius Constantin Fecioru, a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA care îl acuză de instigare la abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Ficioru este acuzat de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la trafic de influenţă şi constituirea a unui grup infracţional organizat. În cazul acestuia, procurorul de caz a emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, urmând să decidă dacă propune unui judecător de drepturi şi libertăţi arestarea preventivă a acestuia.

Mandatul pe numele fostului secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională a fost emis într-un dosar ce vizează fapte de corupţie săvârşite de foşti angajaţi ai Poştei Române.

Marius Constantin Fecioru a venit la sediul central al DNA în jurul orei 12.30, la intrarea în sediul instituţiei el nedorind să facă declaraţii.

De asemenea, la DNA a venit şi Mioara Pribescu, fost director executiv al Direcţiei Economice a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR).

Cei doi sunt implicaţi într-un dosar ce vizează fapte comise de funcţionari publici ai Poştei Române, între anii 2011- 2012, în urma cărora statul a fost prejudiciat cu aproximativ 300.000 de euro.

Mai exact, conform unor surse judiciare, în perioada mai 2011 – 2012, din dispoziţia lui Constantin Olimpiu Nicolae, fost director Logistică în cadrul Poştei Române, la instigarea şi sub autoritatea Mioarei Pribescu şi a lui Marius Constantin Fecioru, a fost distribuită în mod repetat, de Poşta Română, fără facturare, corespondenţă prelucrată în poştă hibridă, provocând companiei naţionale un prejudiciu de 1.128.228 de lei.

Conform sursei citate, pentru distribuirile frauduloase, în evidenţa CNPR nu există procese verbale de predare-primire. În plus, pe lângă aceste documente, lipsesc şi volumele de trimiteri poştale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici