Fostul secretar de stat din cadrul Guvernului, Marko Attila Gabor, în conflict de interese

Agenţia Naţionalã de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Marko Attila Gabor, fost secretar de stat la Departamentul Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului, a anunţat instituţia într-un comunicat de presă.

Urmărește
809 afișări
Imaginea articolului Fostul secretar de stat din cadrul Guvernului, Marko Attila Gabor, în conflict de interese

Fostul secretar de stat din cadrul Guvernului, Marko Attila Gabor, în conflict de interese (Imagine: Vargyasi Levente/ Mediafax Foto)

"În perioada deţinerii funcţiei de secretar de stat, MARKO ATTILA - GABOR a semnat patru contracte şi un act adiţional, încheiate între Secretariatul General al Guvernului - Departamentul Relaţii Interetnice şi Asociaţia Juriştilor Maghiari din România (în cadrul cãreia persoana evaluatã deţinea calitatea de membru), privind finanţarea din fonduri nerambursabile a unor proiecte derulate de aceastã asociaţie, precum şi documente ce au stat la baza încheierii acestor contracte. De asemenea, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a proiectelor, a semnat documente ce au stat la baza încheierii celor patru contracte de finanţare", potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Procurorii de integritate spun că Marko Attila Gabor a beneficiat de programul de formare profesionalã din cadrul proiectelor derulate de Asociaţia Juriştilor Maghiari din România şi finanţate de Secretariatul General al Guvernului - Departamentul Relaţii Interetnice, participând, în calitate de jurist, la conferinţele organizate de Asociaţia Juriştilor Maghiari din România, încălcând astfel legislaţia privind conflictul de
interese în materie administrativă.

Procurorii DNA au cerut, în aprilie 2015, arestarea în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, a fostului deputat Marko Attila pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în dosarul în care este acuzat că,alături de alte persoane, între care şi Horia Georgescu,a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP.

Conform unui comunicat de presă al instituţiei, în 9 aprilie 2015, Marko Attila a fost trimis în judecată alături de alţi şapte inculpaţi care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precum şi patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Marko Attila şi ceilalţi inculpaţi au produs un prejudiciu statului român de peste 84 de milioane de euro.

Fostul deputat UDMR Marko Attila spunea, într-un interviu acordat unui post de radio ungar, că nu vrea să se întoarcă în România şi intenţionează să înceapă o nouă viaţă în Ungaria, el apreciind că a fost condamnat pe nedrept în România, unde justiţia este un ”instrument de blocare a retrocedărilor”. El a plecat în Ungaria în decembrie 2014, după ce colegii săi au votat în favoarea arestării preventive în dosarul ANRP.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici