FOTO | Motivul pentru care o comună din România n-are cimitir, iar morţii sunt îngropaţi în grădină. Primar: „Sunt conservatori, nu-i putem scoate dintr-ale lor”

Ceru Băcăinţi este comuna din judeţul Alba care are cei mai puţini locuitori, circa 260, iar jumătate dintre ei sunt trecuţi de 60 de ani. Aşa se face că preotul Remus Stoica, care slujeşte la biserica din sat, nu a mai avut niciun botez şi nicio cununie în ultimii doi ani şi jumătate, iar anul trecut au fost patru înmormântări. Comuna nu are însă cimitir, iar morţii se îngroapă în grădină.

Urmărește
6046 afișări
Imaginea articolului FOTO | Motivul pentru care o comună din România n-are cimitir, iar morţii sunt îngropaţi în grădină. Primar: „Sunt conservatori, nu-i putem scoate dintr-ale lor”

La Ceru Băcăinţi se păstrează din moşi-strămoşi tradiţia înmormântării rudelor în fundul grădinii, pe un loc cosit, înconjurat de verdeaţă şi expus la soare. Localnicii nu sunt deloc supăraţi că nu au niciun cimitir şi nici nu pot concepe că acest obicei ar putea fi interzis, deoarece astfel pot ajunge mai uşor la locurile de odihnă ale celor dragi, având în vedere că localitatea se întinde pe o suprafaţă mare, iar unii au de parcurs 10 kilometri până în centrul de comună.

Pe de altă parte, şi vârstnicii sunt împăcaţi cu gândul că rămân aproape de cei dragi, iar urmaşii lor pot ajunge mai uşor la ei pentru a pune o lumânare, a spune o rugăciune sau a vărsa o lacrimă. Doar dascălii, preoţii şi neamurile acestora au un loc comun de odihnă veşnică, fiind înmormântaţi în curtea bisericii, dacă îşi doresc.

Împotriva acestei practici nu este nici preotul care oficială slujbele religioase şi înmormântările.

”Având în vedere că nu avem cimitir în jurul bisericii, aşa s-au obişnuit oamenii, aşa au primit tradiţia din bătrâni. Dacă nu era creştineşte, nu se înmormântau. Nu este împotriva bisericii! Se numeşte cimitir familial. Sunt mai aproape de cei dragi, mai aprind o lumânare, mai spun o rugăciune. Mă cheamă la sfinţiri de cruce, amenajează ca un cimitir al casei. Acolo se face slujba şi acolo se înmormântează. Pe timp de iarnă e foarte greu, iar drumul inaccesibil. Anul acesta n-am avut înmormântări, iar anul trecut am avut patru”, a declarat preotul Remus Stoica.  

Slujba de înmormântare se ţine în casă şi grădină, durează circa o oră, iar la 40 de zile se organizează un parastas, se cumpără o cruce care se sfinţeşte, iar apoi se aşază la capul mormântului. 

Preotul Remus Stoica spune despre localnicii din Ceru Băcăinţi că sunt oameni muncitori, gospodari, cu rânduiala agriculturii, iar în sărbători îi vezi la târgul de animale. O parte dintre ei ţin şi rânduiala bisericii, însă există duminici în care doar zece credincioşi vezi la biserică, având în vedere şi distanţa mare pe care o au de parcurs o parte din ei.   

Ioan Trif, primarul din Ceru Băcăinţi, are 66 de ani, s-a născut în această comună şi nu ştie să fi existat vreodată cimitir. El susţine că bătrânii îşi aleg locul de veci în ultimii ani din viaţă - <<Aici să mă îngropaţi>> -, iar dorinţele lor sunt îndeplinite.  

Citeşte articolul integral pe Gândul

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici