- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (28.02.2017, 16:46)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO Pacient care nu se putea alimenta din cauza unei tumori de esofag, OPERAT cu succes cu robotul Leo
Un bărbat din judeţul Timiş, care avea o tumoră la nivelul esofagului din cauza căreia nu putea mânca, a fost operat, în premieră regională, la Spitalul Judeţean Timişoara cu cel mai performant robot chirurgical din România, achiziţionat cu bani europeni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
3805 afișări
FOTO Pacient care nu se putea alimenta din cauza unei tumori de esofag, OPERAT cu succes cu robotul Leo
Operaţia pentru care s-a utilizat robotul chirurgical achiziţionat din bani europeni la Spitalul Judeţean Timişoara, a fost pentru un cancer esofagian, intervenţia fiind realizată în premieră regională, până acum astfel de intervenţii având loc la Bucureştiului.
Pacientul Gheorghe Cuth, în vârstă de 64 de ani, a fost diagosticat cu cancer esofagian, iar tumora se afla într-o zonă greu accesibilă. Astfel, medicii de la Clinica II Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara au decis să-l opereze pe bolnav cu robotul “Leo”, un echipamentul medical achiziţionat în septembrie 2015, prin intermediul unui proiect finanţat cu bani europeni în valoare de peste 1,5 milioane de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Medicul Ciprian Duţă, care l-a operat pe pacient în data de 17 februarie, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Spitalul Judeţean Timişoara, că în cazul în care ar fi ales o operaţie clasică, ar fi trebuit ca toracele pacientului să fie deschis pentru a se ajunge la nivelul esofagului, iar apoi tumora ar fi fost îndepărtată tot pe cale toracică. În urma unei astfel de operaţii, pacientul s-ar fi recuperat mult mai greu, iar procedura ar fi fost una agresivă pentru organism.
„În astfel de situaţii, intervenţiile clasice sunt extrem de delabrante, adică se asociază o toracotomie - o tăietură la nivelul hemitoracelui stâng, alături de o tăietură la nivelul abdomenului, cu secţionarea diafragmului pentru a ajunge la problema de rezolvat. În situaţia abortului minim-invaziv, respectiv a robotului, lucrul în spaţii mici este extrem de uşor şi realizează operaţia fără niciun fel de dificultate”, a explicat medicul Ciprian Duţă.
La rândul său, medicul Lazăr Fulger, şeful Clinicii II Chirurgie de la Spitalul Judeţean Timişoara, în care se află robotul chirurgical, spune că în timpul intervenţiei, pacientul se afla pe masa de operaţie, iar chirurgii l-au operat stând la o consolă aflată la câţiva metri de bolnav.
„Boala pacientului operat cu robotul era extrem de severă, din cauza formaţiunii pe esofag, nu se mai putea alimenta. Dacă alegeam operaţia clasică, pacientul ar fi trecut greu prin intervenţie. Având acest robot, s-a permis o manevrabilitate deosebită, nu a fost nevoie de deschideri mari. Capetele robotului se mişcă exact ca şi o mână. Pacientul era pe sala de operaţie, iar cei doi medici care l-au operat se aflau la câţiva metri de bolnav, stând la o consolă, au văzut imaginile 3D, lucrând cu robotul din abdomen în torace. Pentru chirurg, imaginea 3D pe care o vede este ceva extraordinar. Robotul este foarte util pentru că înlătură tremurul mâinii, braţele robotului nu tremură în cavitatea toracică, nu-ţi dă voie să faci mişcări bruşte, ştie că ai scăpat maneta din greşeală şi nu execută această manevră. O astfel de operaţie s-a mai realizat doar la Spitalul Fundeni din Bucureşti”, a explicat medicul Lazăr Fulger.
Dan Brebu, cel de-al doilea chirurg care l-a operat pe bolnavul de 64 de ani, spune că braţele robotului au fost introduse prin patru tăieturi de opt milimetri fiecare.
„Pacientul prezenta o formaţiune într-o zonă dificil de abordat prin chirurgia clasică, aflată la limita dintre cutia toracică şi cavitatea abdominală. Robotul chirurgical pe care-l avem a permis accesul în spaţii înguste. Braţele robotului au fost introduse prin patru incizii de opt milimetri în zona abdomenului, nu s-a mai deschis cutia toracică pe cale chirurgicală. S-a ajuns în zona esofagului, s-a realizat disecţia esofagului şi rezecţia tumorii”, a precizat medicul Dan Brebu.
Gheorghe Cuth, pacientul operat la Spitalul Judeţean Timişoara, a povestit că a aflat că va fi operat cu robotul cu o zi înainte de intervenţie.
„Mă simt foarte bine. Înainte nu am putut înghiţi mâncarea, mă înecam. A doua zi după operaţie, am putut să mă ridic din pat. Cu o zi înainte de operaţie am aflat că voi fi operat cu un robot, mi-a spus domnul doctor. Eu nici n-am auzit de robot. Oricum, şi la cuţit veneam, nu aveam ce face, pentru că nu puteam mânca”, a precizat Gheorghe Cuth.
Pacientul este hotărât ca miercuri să se plimbe cu bicicleta, pentru că se simte foarte bine.
Peste 20 de medici, asistente, anestezişti şi brancardieri au participat la operaţia realizată în premieră regională la Spitalul Judeţean Timişoara, intervenţie care a durat aproximativ cinci ore.
În ultimul an şi jumătate, la Spitalul Judeţean Timişoara au fost realizate peste 70 de intervenţii cu ajutorul robotului chirurgical “Leo”. Majoritatea pacienţilor operaţi au avut neoplazii pelviene. Robotul chirurgical de la Spitalul Judeţean Timişoara este cel mai performant din România. În cadrul proiectului european prin care a fost achiziţionat, este asigurat şi instrumentarul necesar. Totuşi, medicii timişoreni speră că se va iniţia un program naţional de chirurgie robotică.
Citeşte şi: Gabriela Firea, despre cele 19 firme înfiinţate de Primărie: Nu se pune problema instituirii unui monopol
Citeşte şi: Patriarhia Română reacţionează la eventuala oficializare a aşa-zisului „parteneriat civil”
Citeşte şi: Miniştrii Florian Bodog (Sănătăţii) şi Lia Olguţa Vasilescu (Muncii) au semnat ORDINUL privind copiii cu dizabilităţi
Citeşte şi: CEDO: România trebuie să îi plătească lui Gregorian Bivolaru DAUNE de 1.000 euro. Decizia nu este definitivă
Citeşte şi: Judecătorii au respins contestaţia formulată de Cristian Popescu Piedone. Începe JUDECATA în dosarul de conflict de interese
Citeşte şi: Fostul şef al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, acuzat de abuz în serviciu, PUS sub control judiciar
Citeşte şi: Urme de gloanţe în geamurile casei unui cunoscut INTERLOP din Arad. Poliţia face cercetări
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe