GALERIE FOTO 30 de salvatori au simulat o avalanşă la Rânca, într-o zonă cu zăpadă de circa 70 de centimetri

Aproximativ 30 de salvatori montani din şase judeţe au participat, miercuri, la un exerciţiu în care s-a simulat salvarea unor persoane surprinse de o avalanşă la Rânca, într-o zonă unde zăpada măsura circa 70 de centimetri, acţiunea fiind finalizată cu succes, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
228 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO 30 de salvatori au simulat o avalanşă la Rânca, într-o zonă cu zăpadă de circa 70 de centimetri

30 de salvatori au simulat o avalanşă la Rânca, într-o zonă cu zăpadă de circa 70 de centimetri

Salvamontişti din şase judeţe, Gorj , Bihor, Hunedoara, Neamţ, Sibiu si Caraş-Severin, au participat, miercuri, la exerciţiul de intervenţie în caz de avalanşă. Pregătirile au început de marţi, când salvatorii au fost instruiţi la cursuri.

„Au participat peste 30 de salvatori din şase judeţe. S-a simulat o acţiune de căutare-salvare în avalanşă, abordându-se toate etapele unui astfel de eveniment, de la sosirea resurselor din diverse părţi ale ţării, organizarea lor în zona de avalanşă, începerea căutărilor, salvarea, transportul accidentaţilor, testarea de noi echipamente în domeniu şi în partea a doua a avut loc un curs de salvare pe pârtii de schi, un exerciţiu cu salvare pe pârtii de schi cu testare de diverse dispozitive de coborâre a răniţilor. În prima parte, vremea a fost bună, apoi a nins şi a fost ceaţă, perfect pentru noi, pentru că ne-a oferit posibilitatea să facem exerciţiul în diverse condiţii atmosferice”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj.

Simularea a avut loc în afara staţiunii, într-o zonă în care zăpada măsura aproximativ 70 de centimetri. Potrivit scenariului, surprins de avalanşă a fost şi un câine de salvare, care era îngropat în nămeţi.

„Acţiunea este deosebit de importantă. Lucru în avalanşă este o operaţiune extrem de dificilă pentru că se desfăşoară într-o zonă de risc maxim şi necesită tehnici şi intervenţii deosebite. Este necesar ca salvatorii să lucreze foarte mult, să-şi însuşească aceste elemente de intervenţie în avalanşă, să lucreze împreună. Se adună resurse din diverse locuri şi acţiunea are ca scop omogenizarea salvatorilor din diverse zone ca să poată să lucreze împreună, să vadă că au aceleaşi sisteme de salvare, să se înţeleagă. Consider că suntem pregătiţi pentru o situaţie reală, majoritatea sunt salvatori montani profesionişti, voluntarii care sunt lângă noi sunt la fel de bine pregătiţi. Pentru noi, mai mult a contat organizarea acestui exerciţiu. Din punct de vedere tehnic, toţi salvatorii au corespuns”, a mai precizat Sabin Cornoiu.

Joi vor fi analizate rezultatele exerciţiului şi vor fi stabilite măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii.

La acţiune a participat şi reprezentantul unei firme de echipamente de ultimă generaţie pentru astfel de intervenţii, care a făcut prezentări şi teste, iar sacii de salvare din avalanşă şi dispozitivele de căutare performante ar putea intra în dotarea salvamontiştilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici