- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (24.12.2016, 12:29)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video GALERIE FOTO 50 de tineri necăsătoriţi dintr-o comună din Timiş merg la colindat bătând în nişte tobe numite dube
Colindul cu dube, un obicei vechi de sute de ani, încă se mai păstrează în trei sate din judeţul Timiş în zilele de Crăciun, din grupul de colindători făcând parte circa 50 de tineri necăsătoriţi îmbrăcaţi în costume populare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
866 afișări
VEZI GALERIA FOTO MAI JOS
Cei care fac parte din grupurile de tineri necăsătoriţi care merg la colindat cu tobele în zilele de Crăciun se numesc dubaşi. Acest obicei vechi de sute de ani încă se mai păstrează în comuna Tomeşti, din judeţul Timiş. În trei din cele şase localităţi din comună s-au format, în acest an, grupuri de dubaşi formate din câte 15 – 20 de membri fiecare. Este vorba de colindătorii din Româneşti, Tomeşti şi Baloşeşti, care au un program încărcat în Ajun şi în primele două zile de Crăciun.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Noi proteste în Georgia. Comisia de votare atribuie victoria de la alegerile legislative partidului Visul Georgian
-
Un atac israelian la o şcoală din Gaza care adăpostea familii strămutate. Zece persoane, ucise, alte 20 sunt rănite
-
Veste bună pentru orădeni: Se inaugurează primul tronson al inelului metropolitan
Dubaşii merg la colindat bătând în nişte tobe mici realizate din piele de viţel şi împodobite cu diferite ornamente. Flăcăii care fac parte din grupurile de colindători sunt necăsătoriţi, îmbrăcaţi în costume populare pe care le-au moştenit de la bunici sau de la străbunici şi au un repertoriu variat de jocuri şi de colinde. Cei mai tineri colindători din grupurile de dubaşi au 14 – 15 ani.
“În general, din echipele de dubaşi poate să facă parte oricine. Însă, există o regulă nescrisă care spune că merg la colindat doar flăcării, feciorii satului, până se căsătoresc. Dubaşii au mai multe jocuri, dansuri şi colinde specifice şi merg la colindat prin sate, în curţile oamenilor care-i primesc, în Ajunul Crăciunului, în prima şi a doua zi”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Sergiu Muntean, viceprimarul comunei Tomeşti.
Obiceiul de Crăciun se încheie în seara zilei de 26 decembrie, la căminul cultural din Tomeşti, unde se adună sătenii pentru a participa la un spectacol pregătit de dubaşii din toate cele trei grupuri.
“La final, în 26 decembrie seara, va fi un joc al dubaşilor la căminul cultural din Tomeşti sat, de la ora 21.00. Dubaşii joacă toate dansurile pe care le ştiu, printre care horă, bătută, jocul dubelor, căluşarii, dansul cerbului şi ghimpele. Dubaşii ştiu şi foarte multe colinde, una dintre acestea este “Sfânta Maică”, are 32 de strofe şi durează 30 de minute să o cânte”, mai povesteşte Sergiu Muntean.
Potrivit tradiţiei, fiecare grup este condus de un vătaf, lângă care se află cerbul. Cel care interpretează rolul cerbului nu are voie să intre în biserică şase săptămâni.
În ceea ce priveşte dubele cu care fac gălăgie colindătorii prin sat atunci când merg la colindat, acestea sunt realizate de fiecare tânăr în parte.
“Nu bucurăm că încă se mai păstrează acest obicei. Nu a fost niciun an în care să nu meargă tinerii la colindat cu duba”, precizează viceprimarul comunei Tomeşti, judeţul Timiş.
Foto: Vali Vasiliu
Galerie foto
Citeşte şi: GALERIE FOTO Decoraţiuni inedite pentru bradul de Crăciun, realizate din lemn de fag tăiat cu laserul
Citeşte şi: NORAD va monitoriza călătoria Moşului şi în acest an. Vezi în timp real traseul lui Moş Crăciun!
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe