Video GALERIE FOTO Alpinistul român Torok Zsolt şi-a DONAT placheta şi pioletul. Pot fi văzute la Teatrul din Arad

Alpinistul Torok Zsolt, unul dintre cei mai apreciaţi alpinişti români, a donat, sâmbătă seara, două dintre obiectele sale de preţ, pioletul şi placheta, acestea fiind expuse în holul principal al Teatrului Clasic "Ioan Slavici" din Arad, gestul fiind motivaţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
921 afișări

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Cunoscutul alpinist român Torok Zsolt a donat, sâmbătă seara, pioletul şi o plachetă care atestă cea mai mare performanţă a alpinismului românesc, escaladarea vârfului Nanga Parbat din Himalaya (8.126 de metri).

„Motivul pentru care am donat este motivaţional, pentru că eu consider că o dată ce expun acest obiect valoros pentru mine, pioletul, pe o placă explicativă legată de acea expediţie deosebită a alpiniştilor români, expediţie în cadrul căreia am fost lider, poate fi un mesaj puternic pentru arădeni, pentru societatea din Arad, pentru oameni care au nevoie de astfel de exemple şi de astfel de stimulări. Practic mă gândesc la faptul că să faci expediţie pe muntele acela, din Arad, părea ceva incredibil de greu şi poate mulţi ar fi crezut că este imposibil", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, cunoscutul alpinist român Torok Zsolt.

Cele două obiecte sunt expuse în holul principal al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, astfel încât vor putea fi admirate de toţi cei care trec pragul instituţiei de cultură.

„Expun la teatru tocmai pentru ca să fie într-un loc public, ca să fie vizibil, ca cei din Arad care se duc la teatru şi care sunt pasionaţi şi interesaţi de cultură în acelaşi timp să afle şi de această performanţă în alpinism, iar dacă punem întrebarea ce legătură are alpinismul cu teatrul sau cu arta, pot să spun că alpinismul de fapt este arta ascensiunii", a mai declarat alpinist român.

Este pentru prima dată când Torok Zsolt îşi donează un obiect din activitatea care l-a făcut cunoscut la nivel mondial.

În anul 2013, Zsolt Torok a fost liderul expediţiei româneşti pe Nanga Parbat şi este unul dintre puţinii alpinişti din lume care a reuşit să escaladeze acest vârf. Mai mult decât atât, expediţia românească formată din alpiniştii Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek a ales cea mai mare şi cea mai dificilă rută de escaladare, nu a folosit serpaşi, nici oxigen şi nu a solicitat ajutor din partea altor echipe.

Ultima parte a traseului a fost pentru alpiniştii români o luptă pe viaţă şi pe moarte, după ce alţi 11 alpinişti străini au fost ucişi într-un atac terorist asupra taberei de pe celălalt versant al muntelui.

Expediţia este şi în acest moment cea mai mare reuşită a unei echipe de alpinişti români din mai multe motive.

„Până la ora actuală este cea mai însemnată performanţă de echipă, nu individială, ci de echipă, în alpinismul românesc. Subliniez aici faptul că este foarte greu ca să construieşti o echipă românească, o echipă bună, care să funcţioneze, unde oamenii să se înţeleagă şi să reuşeşti să aduci pe cei care merită să participe într-o expediţie, sunt foarte mulţi doritori, însă pentru ca să iasă lucrurile bine, să ajungi pe vârf, să nu se întâmple accidente, să te întorci cu bine, este nevoie de o echipă care funcţionează. Este cel mai greu lucru să faci o echipă. (...) Da, au fost condiţii excepţionale din cauza acelui atac terorist care a fost în tabăra de bază pe traseul clasic, adică pe cealaltă vale. Noi am continuat expediţia, am reuşit şi astfel pe lângă povestea noastră, a alpiniştilor români care au reuşit efecitv o performanţă în Himalaya, notată chiar la nivel mondial, mai intervine şi, din păcate, această poveste tristă, cu talibanii. Au fost ucişi 11 oameni în cealaltă tabără de bază”, a povestit Torok Zsolt.

 

 

Alpinistul a mai spus că a visat să urce pe acest munte şi a făăcut tot ce i-a stat în putere pentru a-şi împlini dorinţa.

„Am visat să urc acest munte (Nanga Parbat - n.r.) şi am făcut tot posibilul ca să pot merge acolo, am găsit oamenii, am găsit sprijinul, am bătut la uşi, dacă mi s-au închis uşi, am intrat pe geam. Am făcut tot posibilul ca să pot să merg acolo, ca să reuşesc. (...). Am reuşit de aici din Arad, unde m-am născut, şi de aici am pornit în această expediţie, nu m-am mutat în Braşov, Sibiu, Bucureşti, în străinătate, în alte ţări ale Europei, la poalele Alpilor, am mers din Arad. (...) Când ajungi acolo sus şi faci o fotografie cu tricolorul este un moment important în viaţa ta, e un moment care nu se uită. Cu cât ai urcat mai mult vârfuri, ai mai multe momente de genul ăsta. E fantastic. (...) Când apar români în poveşti de succes mondial creşte mândria", povesteşte Torok Zsolt.

Nanga Parbat este supranumit "muntele ucigaş".

Torok Zsolt este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinişti români. Cele mai recente performanţe sunt din cursul anului 2016, când arădeanul şi-a trecut în palmares câteva dintre cele mai mari reuşite ale alpinismului românesc şi mondial. La jumătatea lunii mai, Torok Zsolt a dus steagul României pe unul dintre cele mai grele vârfuri din lume: Ama Dablam (6.812 metri) din Himalaya, unde a ajuns împreună cu alpiniştii Teo Vlad şi Marius Gane. Pe data de 23 mai, Torok Zsolt a reuşit o premieră românească pe un vârf din Himalaya, altături de alpinistul român Vlad Căpuşan, după ce cei doi au ajuns pe vârful Cholatse (6.501 metri) în condiţii meteo extreme cu ninsoare abundentă, vânt, -25gr C şi vânt de peste 50 de kilometri la oră.

În cursului anului 2016, a revenit în Hilamaya, reuşind o premieră naţională, pe un vârf din zonă, dar şi o premieră mondială. Torok Zsolt a reuşit alături de Vlad Căpuşan să fie primii oameni care au urcat pe un vârf extrem de dificil din zonă. Fără sprijin dinspre tabara de bază şi fără nicio altă legătură cu lumea din exterior, Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte care nu a mai fost urcat de nimeni până în acest moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003. Cele mai recente măsurători arată că vârful are 6.421 metri, iar ascensiunea este considerată de către oficialităţile din Nepal, o realizare istorică.

Zsolt Torok si Vlad Capuşan au urcat pe vârful "Peak 5" în condiţii meteo extrem de dificile, cu temperaturi sub -30 de grade.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici