- Home
- Social
- IAŞI, (29.03.2017, 14:58)
- Ilinca Nazarie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GALERIE FOTO Cu salarii RESTANTE de 4 ani, angajaţii ultimului combinat de utilaj greu au protestat la Iaşi
Circa 50 de persoane, care au lucrat la ultimul combinat de utilaj greu din România, au protestat, miercuri, în faţa Prefecturii din Iaşi, pentru că nu au primit banii din vânzarea unui pavilion al Fortus, care ar fi trebuit să acopere restanţele companiei din ultimii patru ani către angajaţi.
Urmărește
1250 afișări
GALERIE FOTO Cu salarii RESTANTE de 4 ani, angajaţii ultimului combiant de utilaj greu au protestat la Iaşi
Deşi în combinat nu se mai lucrează de doi ani, după ce au fost tăiate utilităţile din cauza facturilor neachitate, foştii angajaţi spun că ar trebui să mai primească bani de la Fortus şi au sperat că după vânzarea unui pavilion pentru suma de 3 milioane de euro, datoriile către ei vor fi achitate.
Foştii angajaţi nu au primit, însă, niciun leu, motiv pentru care circa 50 de foşti angajaţi ai ultimului combinat de utilaj greu din România au pichetat Prefectura Iaşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Oamenii au povestit că sunt disperaţi din cauza faptului că deşi pavilionul principal al clădirii a fost vândut pe aproape 3 milioane de euro, la ei nu a ajuns niciun leu, după ce Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a blocat banii în conturi pentru a face alte plăţi.
Potrivit protestatarilor, o parte din acei bani fuseseră promişi angajaţilor de fosta conducere a AAS, iar cei care conduc acum instiuţia nu au luat în calcul vechea promisiune.
„Când nu sunt bani, sunt banii noştri. Când îs bani, îs banii lor”, a spus Mihai Buinceanu, unul dintre ultimii angajaţi ai Fortus Iaşi.
Omul are 37 de ani de muncă în combinatul de utilaj greu. În două luni iese la pensie, iar de la banii pe care îi are de încasat din salarii restante, aproxiamtiv 45.000 de lei, bărbatul spune că poate să îşi ia rămas bun.
„Cu tot cu grupă am vechime 47 de ani. Am 37 de ani de combinat numai în condiţii grele. Mai am de luat vreo 450 de milioane vechi. În doi ani de zile am luat 6 mii de lei. Trăieşte, dacă ai cu ce, plăteşte datorii, plăteşte tot. Sincer, nu cred că în acestea două luni mai am vreo şansă să îmi văd banii. Speranţa moare ultima, dar nu mai cred nimic. Nu vrem bani de la stat, vrem banii din curtea noastră. Nu mă duc la nimeni să cer bani. Este pentru toţi. La cel mai mic preţ, 10 euro pe metru pătrat, 180 de hectare, vă daţi seama câţi bani sunt acolo.Nu am spus să ne dea nouă toţi banii, să plătească ce au de plătit, dar să ne dea şi nouă jumătate din bani măcar. Să ne luăm şi noi banii”, a mai spus Mihai Buiceanu, angajat al ultimului combinat de utilaj greu din România.
În total, cele 467 de persoane care încă apar angajate la Fortus Iaşi ar trebui să primească peste 6 milioane de euro. Fluturaşii de salariu îi primesc în fiecare lună, banii însă nu intră în conturi.
Emil Trofin nu şi-a mai luat banii de salariu de 3 ani, în acte însă apare că lunar încasează 1.100 de lei după ce a lucrat în Fortus 30 de ani, la oţelărie.
„În total ar mai fi de luat 400 de milioane vechi. Ne-au promis nişte bani, dar AAS-ul văd că a pus stăpânire pe bani. Nu ştim nici dacă suntem angajaţi, nici că nu”, a explicat Emilian Trofin.
Protestatarii au pichetat sediul Prefecturii Iaşi timp de aproape două ore.
La sfârşitul lunii noiembrie, după o discuţie cu Ruxandra Gându, fostul preşedinte al AAS, s-a stabilit distribuirea sumei ce va fi încasată din vânzarea pavilionului central, astfel că 1,8milioane de euro trebuiau să ajungă la angajaţi, pentru plata salariilor restante.
„Acum ne-am trezit că noua conducere a AAS a întors discuţia la 180 de grade, spunând că totul este sub garanţie. Cu ce s-a mai dat, acest 1.800.000 de euro acoperea 30-35% din salariile restante”, a explicat Adrian Flondor, lider de sindicat.
Galerie foto
Potrivit acestuia, pavilionul central al societăţii Fortus SA a fost vândut la începutul acestui an unui om de afaceri din Iaşi pentru suma de 2.960.000 de euro.
„În momentul de faţă nu avem nicio certitudine şi nicio singuranţă sau promisiune din partea cuiva că vom lua vreun leu din aceşti bani din pavilion. La discuţia de săptămâna trecută ni s-a spus clar că banii sunt ai AAS-ului, că toate terenurile sunt în garanţie, chiar dacă se achită gajul către BCR de aproximativ un milion de euro, nu se pot distribui sume către salariaţi”, a mai declarat Flondor.
Sperând că vor putea rezolva ceva, o parte dintre cei care au venit la protest au mers în audienţă la prefect. Acesta l-a promis că va transmite către Guvern situaţia în care au fost puşi angajaţii.
Fortus Iaşi a intrat în insolvenţă în martie 2008. De atunci au fost propuse două planuri de reorganizare, au fost schimbate de mai multe ori casele de insolvenţă care trebuiau să se ocupe de vânzarea activelor, combinatul nu a mai funcţionat, iar datoriile se adună de la o zi la alta.
În prezent, creditor principal al Fortus Iaşi este statul român, prin AAS. Societatatea este gestionată de către un admistrator judicar, adică o casă de insolvenţă şi un administrator special.
Citeşte şi: Noi posibile victime ale jocului Balena Albastră. Zece elevi cu răni pe braţe au primit îngrijiri în Argeş
Citeşte şi: TORŢIONARUL Ioan Ficior, condamnat DEFINITIV la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii
Citeşte şi: Eduard Hellvig, directorul SRI, după bilanţ: Trebuie să fim atenţi la pericole ce vin din terorism. Este momentul pentru un pachet modern de legislaţie de securitate
Citeşte şi: Primăria municipiului Bistriţa alocă peste un milion de lei pentru SANIE de vară, unde există şi o pârtie de schi NEFUNCŢIONALĂ
Citeşte şi: Primăria Capitalei ar putea introduce 56 de linii RATB către localităţile din Ilfov. Care sunt zonele luate în calcul
Citeşte şi: Premierul Grindeanu, întâlnire cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, înainte de anunţul privind evaluarea şefilor de parchete/ Declaraţii de presă la ora 18.00
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe