GALERIE FOTO Număr aproape dublu de pacienţi la UPU Iaşi în 24 de ore

Numărul persoanelor care au ajuns, de marţi până miercuri, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului "Sfântul Spiridon" Iaşi, este aproape dublu faţă de o perioadă normală, cele mai multe cazuri fiind de fracturi, probleme cardiovasculare şi respiratorii.

Urmărește
1231 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Număr aproape dublu de pacienţi la UPU Iaşi în 24 de ore

GALERIE FOTO Număr aproape dublu de pacienţi la UPU Iaşi în 24 de ore

În doar 24 de ore în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului "Sfântul Spiridon" Iaşi au ajuns 312 pacienţi, numărul fiind aproape dublu faţă de o gardă obişnuită.

Cele mai multe cazuri au fost de fracturi, probleme cardiovasculare şi respiratorii.

"Un număr foarte mare de prezentări în urgenţă în a treia zi de gardă din acest an, 312 pacienţi în 24 de ore, depăşind cifrele medii, dar şi cele mai mari pe care le-am avut în anul trecut. Marea majoritate pacienţi cu patologie traumatică şi pacienţi cu patologie cardiovasculară şi respiratorie. Au fost foarte mulţi vârstnici, cu boli cronice agravate, unii rămaşi singuri în casă, alţii rămaşi fără asistenţă medicală în ultimele două săptămâni, ajungând în stare gravă în Urgenţe, necesitând terapie intensivă. Cei cu afecţiuni respiratorii sunt câteva zeci în ultimele 24 de ore, mulţi dintre ei după evaluare în Urgenţe au fost transferaţi către Spitalul de Pneumologie şi Spitalul de Boli Infecţioase. Unul dintre aceste spitale ne-a trasnmis că nu mai există loc în clinica de profil, ceea ce înseamnă că numărul şi gravitatea este foarte mare", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, prof. univ.dr. Daiana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD Iaşi.

Aproape 1.000 de intervenţii au fost şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă de pe 31 decembrie şi până marţi.

"Au fost patologii complexe care au necesitat investigaţii complexe, iar numărul foarte mare de pacienţi raportat la personalul medical a dus la staţionarea efectivă a pacienţilor în UPU pe durate mari, a fost vorba de suprasolicitare şi o aglomerare excesivă a UPU. Pentru mine, ca medic, ţinând cont că am lucrat în toate aceste zile, şi pe 1 şi pe 2, oboseala nu îşi mai spune cuvântul, deja ne-am obişnuit, dar înseamnă suprasolicitarea efectivă a serviciului şi a personalului", a declarat dr. Cristina Stan, medic specialist urgenţe.

Mulţi dintre cei care au cerut ajutorul medicilor ar fi putut fi trataţi şi în cabinetele de medicină de familie, spun cei de la Urgenţe.

"De pe 31 decembrie ora 19.00 până pe 3 la ora 7.00 dimineaţa au avut 988 de intervenţii. Au fost 11 accidente rutiere, 18 cazuri de accident vascular cerebral, 13 cazuri de comă. Resursele noastre sunt limitate, sunt sub nevoia de a face faţă solicitărilor în număr mare a populaţiei. Cu această ocazie fac şi un apel către cei din judeţul Iaşi să sune la 112 şi să ceară ajutorul ambulanţei doar atunci când este cu adevărat nevoie şi reprezintă o urgenţă, pentru că alfel ne ocupă o resursă pentru un caz care chiar ar reprezenta o urgenţă şi din păcate se pot pierde vieţi", a declarat asistentul şef Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi are în total 66 de autospeciale, din care 52 au depăşit limita de casare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici