Protest la Mina Lupeni, ortacii refuză să intre în subteran / Director CEH: Protestul minerilor, generat de o dezinformare creată de liderii de sindicat

Minerii din schimbul întâi de la Mina Lupeni, sucursală a Complexului Energetic Hunedoara, au refuzat, miercuri dimineaţă, să intre în subteran, cerând primele de Crăciun şi tichetele cadou, dar fiind şi nemulţumiţi de măsura administrativă de încetare temporară a activităţii.

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului Protest la Mina Lupeni, ortacii refuză să intre în subteran / Director CEH: Protestul minerilor, generat de o dezinformare creată de liderii de sindicat

Protest la Mina Lupeni, ortacii refuză să intre în subteran (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

Director CEH: Protestul minerilor, generat de o dezinformare creată de liderii de sindicat

Aproximativ două sute de mineri din primul schimb de la Mina Lupeni nu au intrat în subteran, exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de faptul că nu au primit tichetele cadou şi primele de Crăciun, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, Petre Nica, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că nemulţumirile pe care le invocă protestatarii de la Lupeni sunt depăşite şi acceptate de reprezentanţii muncitorilor, respectiv liderii de sindicat, printr-un protocol semnat în data de 26 decembrie 2016 între sindicat şi administraţie.

"Faptul că societatea nu a intrat în insolvenţă a creat riscul opririi activităţii din cauza imposibilităţii achiziţionării materialelor de strictă necesitate, dar şi a echipamentelor de protecţie. Au fost găsite câteva soluţii pentru a nu se opri activitatea, însă e nevoie de reducerea drastică a cheltuielilor. Liderii de sindicat invocă motive care şi-au găsit rezolvarea, doar că ele vor fi realizabile cu efortul comun al tuturor", a spus Nica.

La ora actuală, CEH se află la limita falimentului, după ieşirea din insolvenţă fiind reluate popririle pe cont, executările silite şi eventualele penalităţi pentru neplata la timp a datoriilor existente.

În realitate, în spatele acţiunii ar sta o dezinformare generată de liderii de sindicat care sunt nemulţumiţi şi speriaţi că pierd ei înşişi anumite beneficii, susţine Petre Nica. Potrivit acestuia, dovada că protestul este bazat pe dezinformare constă în faptul că minerii nu sunt afectaţi de întreruperea activităţii.

În decembrie, conducerea CEH a dat o decizie prin care liderii de sindicat, încadraţi la CEH ca şi delegaţi sindicali, vor fi redistribuiţi la unităţile miniere pe care le reprezintă şi nu vor mai avea biroul în sediul administrativ de la CEH. Mai mult, fiecare dintre aceştia îşi va putea ocupa postul numai în urma unui concurs, dacă au îndeplinite condiţiile de studii - minim 12 clase.

Cu numai o zi înainte, marţi, cinci lideri de sindicat au fost sancţionaţi de Poliţia Petroşani cu câte 500 de lei după ce ar fi favorizat intrarea în forţă a unor mineri protestatari în sediul CEH. Alte 15 persoane au primit avertismente.

Protest la Mina Lupeni, ortacii refuză să intre în subteran

Potrivit liderului de sindicat de la mina Lupeni, Cristian Roşu, ortacii protestează în sala de pontaj.

”A vorbit directorul cu ei şi le-a explicat situaţia economică grea a societăţii, dar au continuat să rămână aici (sala de pontaj –n.r.)”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Cristian Roşu.

Potrivit acestuia, minerii nu acceptă nici măsura administrativă de încetare temporară a activităţii pentru toţi angajaţii, mai puţin cei care lucrează direct în producţie.

Această măsură a fost impusă în această perioadă de situaţia economică a CEH care a fost scos din insolvenţă, societatea neputând asigura altfel securizarea locurilor de muncă şi a angajaţilor.

Potrivit directorului general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, Petre Nica, aplicarea măsurii întreruperii temporare a activităţii personalului CEH, în afara celui direct productiv, conduce la o economie de 1,6 milioane de lei, banii economisiţi urmând să fie folosiţi pentru aprovizionarea cu materiale necesare desfăşurării activităţii societăţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici