- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (17.02.2017, 16:48)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GALERIE FOTO Secretul slăninii bune, dezvăluit la Cluj: afumată la rece, de la porc hrănit cu lucernă şi grăunţe
Producători de carmangerie din mai multe judeţe din Transilvania expun, vineri, la Cluj-Napoca, slănină preparată sub diverse forme, în cadrul SlanăFest, festival gastronomic conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază al ţăranilor din Transilvania, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
3373 afișări
GALERIE FOTO Secretul slăninii bune, dezvăluit la Cluj: afumată la rece, de la porc hrănit cu lucernă şi grăunţe
Preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, Molnar Attila, organizatorul SlanăFest, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că mulţi expozanţi au adus produse din porc din rasa Mangaliţa, care are o slănină cu aspect marmorat, de calitate premium.
”Festivalul gastronomic SlanăFest este un eveniment conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază al ţăranilor din Transilvania, slănina, ignorat pe nedrept în ultima perioadă, dar readus mai recent pe mesele noastre de nutriţionişti. Sunt prezenţi producători de carmangerie din mai multe judeţe din Transilvania care expun diverse tipuri de slănină, preparată sub diverse forme, afumată sau cu boia, cu mai multă sau mai puţină carne în ea. Sunt mulţi care au adus produse din porc din rasa Mangaliţa, care are o slănină cu aspect marmorat, de calitate premium. Vom avea sâmbătă şi un concurs unde va fi premiată cea mai bună slănină, jurizat de specialiştii Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ şi la care sunt aşteptaţi gospodari care au tăiat porc pentru consumul propriu şi vor să îşi expună slănina”, a spus Molnar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
Szasz Gyuri, un producător din comuna Buza, judeţul Cluj, care se ocupă cu acest gen de afacere de peste şase ani, a deconspirat secretul unei slănini bune, care se topeşte în gură.
„Cel mai important este ca porcul să mănânce sănătos, lucernă şi grăunţe. Am peste o sută de porci din rasa Mangaliţa. Fac salam, cârnaţi, jumări şi slănină, pe care le vând la diverse târguri. Slănina de Mangaliţa se topeşte în gură. Eu am afumat cu fum rece slănina timp de două săptămâni. O zi se afumă, o zi pauză. Intră numai puţin fumul, iar lemnul folosit trebuie să fie de esenţă tare, cum ar fi fag, cireş, prun. Slănina ţine şi doi ani. Iar la slănina cu boia se prepară boia cu mujdei, se unge şi se pune la afumat şi la uscat”, a spus Szasz.
Radu Zărnescu, reprezentant al Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ, a declarat la rândul său că în cazul unei slănini afumate se poate vorbi de mai multe reţete de preparare.
„Reţeta pe care o recomandăm noi, bucătarii, este cea cu afumare la rece, deoarece preparatul durează mult în timp. Imediat după ce se sacrifică porcul, se taie slănina în bucăţi de diferite dimensiuni, se pune la sare, recomandarea fiind să nu fie sare cu iod. Se mai pot arunca boabe de coriandru şi piper sau foi de dafin, pentru aromă. Se ţine trei săptămâni, apoi se desărează şi trebuie zvântată pentru a prinde fumul. Se afumă cu fum rece, şase ore fum, şase ore pauză, sau se poate afuma şi mai multe ore”, a explicat Zărnescu.
Potrivit acestuia, slănina afumată cu fum cald este mai gustoasă, însă produsul nu poate fi consumat mai mult de 35-40 de zile, întrucât va prinde gust de alterat.
Festivalul SlanăFest are loc de vineri până duminică la Expo Trasilvania din Cluj-Napoca.
Galerie foto
Citeşte şi: Un parlamentar de Timiş vrea să-şi doneze indemnizaţia de deputat elevilor şi studenţilor
Citeşte şi: Sindicate: Cerem anchetă pentru pierderea contractului colectiv de muncă/ Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase: Vom semna altul
Citeşte şi: Anchetă după apariţia unor imagini cu doi adolescenţi umiliţi şi bătuţi. Între agresori, un minor
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe