Sindicate: Cerem anchetă pentru pierderea contractului colectiv de muncă/ Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase: Vom semna altul

Sindicatele din învăţământ cer ministrului Educaţiei demararea unei anchete pentru pierderea contractului colectiv de muncă al profesorilor. Actul a fost semnat din luna decembrie 2016 însă nu a fost înregistrat. Pavel Năstase susţine că se va semna alt contract, însă va fi şi o anchetă.

Urmărește
947 afișări
Imaginea articolului Sindicate: Cerem anchetă pentru pierderea contractului colectiv de muncă/ Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase: Vom semna altul

Sindicate: Cerem anchetă pentru pierderea contractului colectiv de muncă/ Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase: Vom semna altul (Imagine: Alexandra Pandrea / Mediafax Foto)

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” vă adresează rugămintea de a dispune efectuarea unei anchete interne, în vederea identificării persoanei/persoanelor responsabile de „dispariţia” celor 4 exemplare originale ale Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, semnate, în luna decembrie 2016, de ministrul Mircea Dumitru şi preşedinţii celor două federaţii sindicale", se arată într-o solicitară a sindicatelor către Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

Federaţiile Sindicale din învăţământ, semnatare ale contractului colectiv de muncă, se arată îngrijorate de consecinţele dispariţiei acestui document.

"Această anchetă se impune, având în vedere atât consecinţele neînregistrării acestui contract colectiv asupra sistemului de învăţământ preuniversitar şi salariaţilor (imposibilitatea funcţionării comisiilor paritare, ceea ce a determinat amânarea graficului de acordare a gradaţiilor de merit; neacordarea unor drepturi reglementate prin contract etc.), cât şi informaţiile false vehiculate pe reţelele de socializare", mai reiese din solicitarea sindicaliştilor.

În luna decembrie, ministrul Mircea Dumitru, împreună cu liderii de sindicate din învăţământ au semnat contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, dar acest document a dispărut din minister.

"A apărut o situaţie despre care eu nu aveam cunoştinţă şi anume că, în decembrie, domnul ministru Mircea Dumitru, a discutat despre acest contract, a semnat chiar un document care, în minister, nu există. Eu am vorbit cu dânsul şi mi-am dat seama că, defapt, documentul a rămas pe undeva pe traseu pentru că acest contract colectiv de muncă trebuie să ajungă la Ministerul Muncii, ori el nu există nici în minister, la direcţia juridică şi nu există nicăieri depozitat. Prin urmare, trebuie să semnăm acest contract foarte rapid şi săptămâna viitoare, se va întâmpla acest lucru. Noi eram dependenţi de buget", a declarat pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

În aceste condiţii, actuala conducere a ministerului Educaţiei a pregătit un alt contract, care va fi analizat de direcţia financiră, urmând ca săptămâna viitoare să fie semnat.

"Cred că discuţia de anul trecut a fost una preliminară, în condiţiile în care, bugetul s-ar fi aprobat la începutul anului, acest lucru nu s-a întâmplat şi avem o întârziere de o lună şi jumătate care va produce unele efecte în lanţ. Primul efect este cel legat de gradaţiile de merit pentru învăţământul preuniversitar care nu pot fi adjudecate atâta timp cât nu avem acest contract, deci săptămâna viitoare, luni, marţi se va întâmpla acest lucru", a mai adăugat Pavel Năstase.

Ministrul spune că va cere o anchetă internă pentru că la nivelul ministrului ar fi depistat şi alte nereguli, privind avizarea internă a unor documente.

"Voi comanda o misiune de audit nu numai pentru acest document, ci şi pentru alte documente privind modul în care au fost avizate intern, care au fost emise în trecut pentru că nu numai acesta este cu probleme, mai sunt şi alte documene care, tot aşa, sunt lăsate undeva pe traseu şi nu au fost finalizate", a explicat pentru MEDIAFAX, Pavel Năstase.

Miercuri, secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Liviu Pop a spus, într-o conferinţă de presă, că înscrierea profesorilor pentru gradaţia de merit se va amână cu cel puţin 30 de zile din cauza lipsei contractului de muncă, dar şi a bugetului, susţinând că vina pierderii contractului este guvernului Cioloş.

"Noi trebuia din 13 februarie să începem procedura pentru aprobarea gradaţiilor merit în învăţământul preuniversitar. Aşa cum bine ştiţi, toţi profesorii merituoşi o dată pe an pot să îşi depună dosarul pentru gradaţia de merit. Câteva mii de persoane, aproape zece mii de persoane anual îşi depun aceste dosare. Anul acesta nu pot să îşi depună aceste dosare pentru că nu există contract colectiv de muncă la nivelul de sistem de învăţământ. Fostul Guvern a pierdut acest contract colectiv de muncă prin noiembrie-decembrie, neavând contract colectiv de muncă, în comisii paritare nu se pot face criteriile pentru fiecare disciplină, iar noi nu putem negocia contractul colectiv de muncă până după publicarea în Monitorul Oficial a legii bugetului de stat. Se va decala programul de depunere a acestor gradaţii de merit cu 30-45 de zile", a susţinut Liviu Pop, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar.

Bugetul pentru 2017 a fost promulgat joi de preşedintele României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici