- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.09.2017, 18:17)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ghiozdanul cu rechizite, de la Cars 2, Elsa ori pe roţi până la reglementarea greutăţii. Părinte: E greu să explici că la şcoală nu se face parada modei / De luni, aproape 3 milioane de elevi se întorc la ore
Cu doar două zile până la începerea anului şcolar, părinţii fac ultimele cumpărături pentru ca ghiozdanul celor mici să fie pregătit pentru momentul când va suna clopoţelul. Mulţi sunt copleşiţi de numărul mare de rechizite, dar mai ales de pretenţiile copiilor.
Urmărește
1542 afișări
Ghiozdanul cu rechizite, de la Cars 2, Elsa ori pe roţi până la reglementarea greutăţii. Părinte: E greu să explici că la şcoală nu se face parada modei / Din 11 septembrie, aproape 3 milioane de elevi se întorc la ore
"În ultimii ani, am observat că rechizitele au devenit un moft, nu mai sunt o necesitate, dar dacă statul nu face manuale, măcar să umplem ghiozdanul copilului cu rechizite. Dar nu vă gândiţi că orice rechizite, băiatul meu vrea ghiozdan cu desene animate, în special Cars 2 şi am dat 250 de lei pe el, ceea ce nu este deloc puţin. Caietele trebuie să fie şi ele "asortate" ca să zic aşa, cu aceleaşi desene, mai punem penarul, creioanele, hainele şi, uite aşa, am sărit de 600-700 de lei", a povestit Ioan, tatăl unui băieţel de clasa a V-a.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Preferinţele copiilor sunt bătăi mari de cap pentru mulţi părinţi, care sunt nevoiţi să scoată sute de lei din portofel pentru plăcerile puştilor. Iar părinţii sunt de părare că "mofturile" copiilor pornesc de la ce văd la ceilalţi copii.
"La noi în casă s-a discutat numai despre ghiozdanul care trebuie să fie cu Elsa din Frozen, nu s-a putut negocia cu fiica mea. Argumentul ei a fost că toate fetele de la ea din clasă au ghiozdane aşa. Este foarte greu, în ziua de azi, când există atâta diversitate, să le explici copiilor că la şcoală nu se face parada modei. Dar ghiozdanul cred că este cea mai mică problemă, pentru că avem o listă dată de doamna învăţătoare în care ni se spune ce trebuie să cumpărăm, de exemplu, foaie creponată, agendă sau bloc de desen de un anumit fel. Am depăşit bugetul de 300 de lei pe care ni-l propusesem iniţial", a explicat Veronica, mama unei fetiţe de clasa a III-a.
Potrivit preţurilor afişate la rafturi, pentru un ghiozdan părinţii plătesc între 35 de lei şi 450 de lei. Penarele costă între 10 şi 60 de lei, în funcţie de model şi dacă au sau nu creioane, pixuri sau carioci.
Mulţi părinţi sunt conştienţi de greutatea pe care copiii sunt nevoiţi să o ducă în spate, aşa că preferă să cumpere ghiozdane cu roţi.
"Chiar dacă noi cumpărăm rechizite şi tot necesarul, oricum, vor mai fi de luat de la şcoală, auxiliare, caiete speciale, culegi, ca să nu mai spun de manuale, iar în felul acesta, ghiodanul ajunge să cântărească şi 6-7 kilograme. Aşa că am preferat să cumpăr un ghiozdan pe care să îl care ca pe un geamantan. Cred că ideea cu un singur manual pentru mai multe materii este una bună. Ar trebui ca ministerul Educaţiei să se gândească la varianta asta şi pentru alte clase, nu doar pentru a V-a. Desigur, să fie mai subţirel decât e acum, adică, materia să fie mai comprimată. Ar fi un adevărat ajutor pentru copii", a explicat mămica unui băieţel de clasa a IV-a.
Greutatea ghiozdanului a fost un subiect intens discutat la nivelul ministerului Educaţiei. Federaţia Naţională a Asociaţilor de Părinţi a pornit, în aprilie, o campanie pentru reglementarea greutăţii ghiozdanului.
"Campania a plecat de la discuţiile pe care le-am avut cu părinţii, dar şi după discuţiile avute cu reprezentanţii ministerului unde am cerut să se facă câte un manual pentru fiecare semestru, astfel încât să uşurăm greutatea ghiozdanului coroborat cu interzicerea manualelor auxiliare care reprezintă o povară pe umerii copiilor noştri. Sperăm, prin această campanie, să reuşim să sensibilizăm ministerul ca din anul 2017-2018 manualele să se facă în două volume. Un elev ajunge să care în spate un ghiozdan de până la 7 - 7,5 kg, media este undeva la 6 kg, oricum, aproape triplu faţă de recomandările ministerului Sănătăţii", a declarat pentru Mediafax, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.
Ordinul 1955/1995 semnat de Iulian Mincu, fost ministru al Sănătăţii, reglementează clar că un ghiozdan nu poate să cântărească mai mult de 2,5 kilograme.
"Volumul şi greutatea manualelor, ale rechizitelor şi ale altor materiale necesare în procesul de învăţământ, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală, vor fi adaptate capacităţii de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor şi tinerilor. Elevii din clasele I-IV vor folosi ghiozdane pentru prevenirea apariţiei deformărilor de coloană vertebrală. Greutatea conţinutului ghiozdanului nu va depăşi 2-2,5 kg", se arată în art 28 al Ordinului de ministru 1955/1995.
Fostul ministrul al Educaţiei, Pavel Năstase, a explicat în urmă cu câteva luni că urmează o revizuire a programei pentru a micşora numărul de pagini ale manualelor.
Potrivit calendarului publicat de ministerul Educaţiei, luni, 11 septembrie, aproximativ trei milioane de elevi se întorc la şcoală.
Citeşte şi: Maternitatea Cantacuzino: Am refuzat peste 60 de copii născuţi prematur, din cauza lipsei locurilor/ România încă are cel mai mare grad de mortalitate infantilă din Europa
Citeşte şi: GALERIE FOTO, VIDEO | Două ambarcaţiuni, cu 220 de refugiaţi la bord, interceptate de Garda de Coastă. O navă a fost detectată în apropiere de 2 Mai, iar cealaltă, blocată în larg
Citeşte şi: SPP: 6,5% dintre angajaţii serviciului s-au pensionat de la începutul anului. Toate cererile depuse de angajaţi, soluţionate favorabil
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Protest faţă de vaccinarea obligatorie, la Cluj-Napoca. O tânără a afişat mesajul "Obligativitate = nazism" | GALERIE FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe