Guvernul elimină comisiile de experţi de la nivelul caselor de asigurării judeţene şi de la CNAS

Guvernul va elimina, în şedinţa de joi, comisiile de experţi de la nivelul caselor de asigurării de sănătate judeţene şi de la nivelul CNAS, motivând că demersul va duce la creşterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării.

Urmărește
1825 afișări
Imaginea articolului Guvernul elimină comisiile de experţi de la nivelul caselor de asigurării judeţene şi de la CNAS

Guvernul elimină comisiile de experţi de la nivelul caselor de asigurării judeţene şi de la CNAS (Imagine: Shutterstock / Mediafax Arhiva Foto)

"O Hotărâre de Guvern care face dreptate, până la urmă. Pe scurt, desfiinţează acele comisii de specialitate care hotărau aprobarea sau nu a anumitor dosare", a spus joi premierul Sorin Grindeanu.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a precizat că, prin această hotărâre, sunt eliminate comisiile de experţi de la nivelul caselor de asigurării judeţene şi de la nivelul CNAS.

"Acest demers va duce la creşterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării. Această măsură este prevăzută în planul de guvernare pentru care am fost aleşi. Medicul curant va putea prescrie direct medicamentele, conform protocoalelor terapeutice. Facem precizarea că, până la intrarea în vigoare a HG, care se va face începând cu data de 1 martie, comisiile vor soluţiona toate dosarele care se găsesc pe ordinea de zi, în aşa fel încât începând cu 1 martie să putem să intrăm pe prescripţie directă", a precizat Bodog.

Potrivit notei de fundamentare a HG, la nivelul caselor de sănătate judeţene şi al CNAS erau comisii de experţi care aprobau tratamentul în cazul a 106 Denumiri Comerciale Internaţionale (DCI) şi se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de aceste comisii de experţi.

În prezent, la nivelul CNAS comisii de experţi aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecţiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc), afecţiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B şi C,tratamentul infertilităţii, obezitate.

La nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecţiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecţiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creştere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

Actul normativ aprobat de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 martie 2017.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici