Guvernul va majora salariile angajaţilor INS, după ce instituţia a reclamat că îi pleacă personalul

Guvernul va majora salariile angajaţilor din Institutul Naţional de Statistică pentru a opri plecarea lor către sectorul privat, conducerea INS reclamând că, din cauza salariilor lunare mici, în medie de 1.500 lei, între 70-100 de angajaţi părăsesc anual INS, iar posturile libere nu pot fi ocupate.

Urmărește
1762 afișări
Imaginea articolului Guvernul va majora salariile angajaţilor INS, după ce instituţia a reclamat că îi pleacă personalul

Guvernul va majora salariile angajaţilor INS, după ce instituţia a reclamat că îi pleacă personalul (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În prezent, în Institutul Naţional de Statistică (INS) lucrează 1.758 de salariaţi.

Conducerea instituţiei a transmis însă Guvernului că, în ultimii trei ani, INS a funcţionat în condiţii precare din punctul de vedere al posturilor ocupate, confruntându-se permanent cu o fluctuaţie accentuată a personalului, în medie 70 până la 100 de salariaţi părăsind anual instituţia, în principal din cauza nivelului salarial scăzut, de departe neatractiv comparativ cu cel al altor instituţii din administraţia publică, inclusiv al celor cu profil similar.

În acest moment, instituţia are 137 de posturi vacante dintr-un total de 1.895 de posturi aprobate, INS ocupând însă, din punctul de vedere al câştigului salarial mediu brut, locul 65 din cele 72 de ministere şi organe centrale.

"Părăsirea instituţiei de către salariaţi, în mod special a celor cu pregătire temeinică de specialitate, cu potenţial şi experienţă practică ridicate, se datorează nivelului extrem de scăzut al câştigului salarial, acest lucru determinându-i să opteze pentru mediul privat, dar mai ales pentru alte organe şi agenţii din administraţia publică, instituţii care au, şi oferă un nivel superior de salarizare. Menţionăm că, în prezent, câştigul mediu salarial lunar net aferent funcţiilor de execuţie din INS este de 1.505 lei (...) În raport cu nivelul câştigului mediu salarial înregistrat pe total ministere şi organe centrale şi de către unele instituţii cu profil similar sau apropiat, nivelul acestuia în INS este de 1,8 până la 2,5 ori mai mic (de aproape 2,3 ori mai mic decat cel pe total ministere şi organe centrale, de 2,5 ori mai mic decât al Ministerului Finanţelor Publice, de 2,4 ori mic decât al Comisiei Naţionale de Prognoză, de 2,3 ori mai mic decât al Autorităţii Naţionale pentru Turism, de 1,8 ori mai mic decât al Agenţiei Naţionale de Cadastru, etc)", au transmis Guvernului reprezentanţii INS.

Ei susţin că lipsa unor măsuri urgente de stimulare a personalului face imposibilă recrutarea acestuia, dar şi stoparea procesului de migrare a angajaţilor cu potenţial şi experienţă practică, ceea ce pune instituţia într-o situaţie dificilă în ceea ce priveşte capacitatea sa de a îndeplini în bune condiţii misiunile prezente şi viitoare ale statisticii oficiale naţionale.

Urmare a acestei situaţii, la nivelul Guvernului a fost redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă în baza căruia salariile angajaţilor INS, inclusiv personalul din direcţiile regionale şi judeţene de statistică, vor fi majorate, la nivelul de salarizare aferent funcţiilor din Secretariatul General al Guvernului, impactul bugetar aferent pe cheltuielile de personal ale bugetului de stat fiind calculat la 31,4 milioane lei pentru anul viitor şi la peste 34,2 milioane lei anual pentru intervalul 2016-2018.

Nivelul concret al noilor salarii va fi stabilit prin ordin comun al secretarului general al Guvernului şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici