Harghita: Un urs de 120 kilograme care a omorât animale domestice este căutat pentru a fi împuşcat

Un urs de aproximativ 120 de kilograme, care a intrat, în ultimele zile, în gospodăriile sătenilor harghiteni de pe Valea Homorodului Mare şi a omorât mai multe animale domestice, este căutat de vânători pentru a fi împuşcat, deoarece este considerat periculos.

Urmărește
523 afișări
Imaginea articolului Harghita: Un urs de 120 kilograme care a omorât animale domestice este căutat pentru a fi împuşcat

Harghita: Un urs de 120 kilograme care a omorât animale domestice este căutat pentru a fi împuşcat (Imagine: Shutterstock)

Reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Both Jozsef, şef al Biroului Deşeuri şi Arii Protejate, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Mediului a emis recent o autorizaţie de împuşcare pentru un urs, la solicitarea Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) "Târnava Mare", după ce a intrat în mai multe gospodării din zona Mărtiniş, în cătunele Aldea şi Comăneşti, omorând mai multe animale.

"Este vorba despre un urs de aproximativ 120 de kilograme, pe care vânătorii şi localnicii l-au văzut de mai multe ori şi îl recunosc uşor după capul mai albicios şi după mersul special. Animalul a creat o mulţime de probleme, a intrat în mai multe gospodării ale oamenilor şi a omorât sau a luat cu el vaci, capre şi oi", a spus Both Jozsef.

Potrivit acestuia, mai mulţi vânători de la AVPS "Târnava Mare" şi reprezentanţi ai APM au stat, în ultimele nopţi, la pândă, însă ursul nu a apărut.

"Pândele încep de la lăsarea întunericului şi se încheie dimineaţa, pe la 4:00 – 5:00. Ele vor continua până ce animalul, care este un pericol pentru locuitori, va fi omorât", a spus şeful Biroului Deşeuri şi Arii Protejate.

Both Jozsef a adăugat că în ultimele două săptămâni s-au înregistrat atacuri şi pagube provocate de urşi în mai multe localităţi din bazinul Odorhei, la Lueta şi la Lupeni, precum şi în sud-estul judeţului, la Plăieşii de Jos, unde au provocat daune însemnate în culturile de porumb furajer.

Urşii au speriat, de asemenea, şi ciobanii care, din cauza secetei, şi-au dus turmele în zonele împădurite înalte, acestea fiind atacate de urşi.

Reprezentantul APM a afirmat că în acest an au fost înregistrate peste 120 atacuri şi pagube provocate de animalele sălbatice, în 70 la sută dintre cazuri, de urşi.

Specialiştii atenţionează ca în perioada de toamnă animalele sălbatice se orientează, cu predilecţie, către zonele în care există livezi. "Odată cu migraţia sezonieră, ne aşteptăm ca urşii să ajungă în zona livezilor, cu precădere în bazinele Odorhei şi Cristur", a afirmat Both Jozsef.

Anul trecut, în Harghita au fost împuşcaţi 48 de urşi.

Potrivit evaluărilor, în pădurile din Harghita trăiesc între 900 şi 1050 de urşi.

În localitatea dâmboviţeană Moroieni, un bărbat a fost ucis de un urs, miercuri dimineaţă, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localităţi învecinate. Şefii inspectoratelor judeţene de poliţie şi de jandarmi au făcut apel la populaţie să anunţe imediat autorităţile dacă observă urşi aproape de zonele locuite şi să evite să le ofere hrană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici