Harta interactivă a nivelului de trai din România. Cât de bine se trăieşte în judeţul tău

Gândul vă prezintă prima analiză, judeţ cu judeţ, a condiţiilor reale de viaţă din România. Au fost puşi cap la cap cei mai importanţi şapte indici socio-economici de la nivel naţional, pe baza datelor a trei instituţii publice, mai exact Institutul Naţional de Statistică, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Comisia Naţională de Prognoză.

Urmărește
3224 afișări
Imaginea articolului Harta interactivă a nivelului de trai din România. Cât de bine se trăieşte în judeţul tău

Harta interactivă a nivelului de trai din România. Cât de bine se trăieşte în judeţul tău

În urma centralizării datelor, gândul  a realizat clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din ţară. Poziţia în top a judeţelor a fost determinată de punctajul obţinut de acestea la şapte capitole: rata şomajului, salariul mediu net, contribuţia locuitorilor la economia locală (PIB per capita), speranţa de viaţă la naştere, procentul gospodăriilor racordate la reţeaua de canalizare, rata criminalităţii şi suprafaţa spaţiilor verzi aflate în zonele urbane.

Marea surpriză a clasamentului o reprezintă poziţia pe care s-a clasat Capitala. În ciuda aşteptărilor, Municipiul Bucureşti nu este cel mai bun loc din România în care să trăieşti. Acesta a pierdut prima poziţie a podiumului în faţa "motorului economic" din vestul ţării - judeţul Timiş.

Mai mult, cu toate că Timişul nu a obţinut punctajul maxim la niciunul dintre indicatorii luaţi în calcul, judeţul a reuşit să devanseze Capitala - regiune "campioană" la cinci dintre cele şapte aspecte analizate.

Metodologia clasamentului judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România

Pentru a realiza clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, gândul a luat în considerare şapte indici oferiţi de către instituţii ale statului, precum Institutul Naţional de Statistică (INS), Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

Indicii luaţi în calcul în realizarea clasamentului au fost:

- rata şomajului înregistrată în fiecare judeţ al ţării (date ANOFM aferente lunii decembrie 2012)
- salariul mediu net câştigat de angajaţii din fiecare judeţ (date INS aferente lunii decembrie 2012)
- PIB per capita estimat pentru anul 2013 (date CNP)
- speranţa de viaţă la naştere a locuitorilor judeţelor din România (date INS aferente anului 2010)
- procentul gospodăriilor dotate cu instalaţii de canalizare din fiecare judeţ (date INS obţinute în cadrul Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011)
- rata criminalităţii din fiecare judeţ al României – numărul de condamnări definitive la fiecare 100.000 de locuitori (date INS aferente anului 2011)
- suprafaţa spaţiilor verzi din zonele urbane ale fiecărui judeţ (date INS aferente anului 2011).

Consultă harta interactivă a nivelului de trai din fiecare judeţ al României pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici