- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.07.2016, 12:50)
- Gabriela Ghitcuta
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Horia Simu îl acuză pe Daniel Moldoveanu, fost consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, că a primit o parte din despăgubiri / Reacţia lui Traian Băsescu - VIDEO
Horia Simu a declarat, marţi, la instanţa supremă, că "autorul moral" al noului dosar ANRP în care a fost trimis în judecată este Daniel Moldoveanu, fost consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, susţinând că acesta a primit 25% din 7 milioane de euro obţinuţi de Simu în urma retrocedării unui teren din Constanţa.
Urmărește
2372 afișări
"Sunt acuzaţii care se regăsesc în dosar, în momentul în care va ieşi din camera preliminară şi dumneavoastră veţi putea avea acces la declaraţiile date de domnul Moldoveanu, de mine şi de ceilalţi participanţi. Domnul Moldovan a venit dânsul la mine, mi-a zis că poate să rezolve aceste dosare, el cunoscându-se în prealabil cu doamna Crinuţa Dumitrean. La acel moment, drepturile litigioase erau în posesia mea. Este nedrept că este inversată cauzalitatea şi sunt acoperiţi autorii morali ai acestui dosar. Domnul Daniel Moldoveanu, dânsul este autorul moral al acestui dosar, a făcut şi alte activităţi economice care nu ţineau de fişa postului domniei sale. Faptul că nu este prezent în acest dosar e puţin nedrept. 25% din cei şapte milioane de euro i-a luat domnul ăsta (n.r Daniel Moldoveanu). Domnul Moldoveanu s-a întâlnit cu domnul Surdu de la RAPPS pe acest subiect", a declarat Horia Simu la sediul instanţei supreme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Precizările vin în contextul în rechizitoriul prin care Horia Simu a fost trimis în judecată pentru noi presupuse fapte de corupţie privind despăgubiri acordate acestuia de ANRP pentru un teren din Constanţa, procurorii susţin că persoane cu funcţii de conducere din Ministerul Mediului, Administraţia Prezidenţială şi Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat ar fi intervenit pentru ca Simu să obţină despăgubirile.
"Obţinerea acestor despăgubiri nelegale de inculpat s-a datorat intervenţiilor făcute de acesta direct, prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale ori prin intermediul unor persoane ce ocupau diverse funcţii de conducere în cadrul Ministerului Mediului, Administraţiei Prezidenţiale sau Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat pe lângă autorităţile implicate în procedura de retrocedare, respectiv Primăria Municipiului Constanţa, Prefectura Judeţului Constanţa, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, intervenţii care au avut ca finalitate, pe de o parte, urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire, iar, pe de altă parte, soluţionarea favorabilă a acestuia, prin acordarea de despăgubiri care nu i se cuveneau", se arată în rechizitoriul prin care Horia Simu a fost trimis în judecată.
În document, DNA precizează că "în acelaşi scop al obţinerii cât mai urgente a despăgubirilor inculpatul Simu Horia, prin intermediul (...) – consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale la acea dată, s-a întâlnit cu prefectul judeţului Constanţa, (...), şi a obţinut sprijinul acestuia pentru soluţionarea favorabilă şi urgentă a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despăgubire de către Comisia 25 Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi înaintarea dosarului la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. În urma demersurilor pe care le-a făcut la nivelul Primăriei Constanţa şi a Instituţiei Prefectului municipiului Constanţa se reuşise ca dosarul să ajungă la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, astfel încât inculpatul Simu Horia a avut nevoie de alte persoane care să-i mijlocească legătura cu preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, inculpata Dumitrean Crinuţa. Profitând de relaţia profesională şi de prietenie cu (...), care deţinea o funcţie importantă la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, inculpatul Simu Horia i-a transmis acestuia disponibilitatea sa de a ceda un procent de 25% din drepturile deţinute în dosarul de despăgubire nr. 22804/FFC/2010 pentru obţinerea cât mai urgentă şi într-un cuantum cât mai mare de despăgubiri de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor".
Procurorii anticorupţie mai spun că Horia Simu a încercat să disimuleze originea ilicită a banilor prin achiziţionarea unui imobil în Franţa.
"O parte din banii încasaţi de (...) supuşi procesului de spălare, au fost utilizaţi de inculpatul Simu Horia în interesul propriu, una din principalele achiziţii fiind un imobil, în valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obţinerea unui împrumut cu care a fost achiziţionat un alt imobil, tot în sudul Franţei", se arată în documentul trimis instanţei.
Omul de afaceri Horia Simu a fost trimis în judecată, vineri, de DNA, alături de alte persoane, pentru noi presupuse fapte de corupţie privind despăgubiri acordate pentru un teren în municipiul Constanţa, prejudiciul fiind calculat la peste 7,7 milioane de euro. Faptele de corupţie ar fi fost comise în legătură cu modalitatea de oferire a despăgubirilor pentru un teren din Constanţa, pentru care Horia Simu cumpărase drepturi litigioase, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro.
Procurorii DNA susţin că după, momentul achiziţionării drepturilor litigioase, Horia Simu a apelat la apropiaţi şi la persoane cu funcţii de conducere din ANRP pentru a urgenta obţinerea despăgubirilor, în final preţul suprafeţei fiind supraevaluat la suma de 7.715.000 de euro.
Alături de omul de afaceri , vor mai fi judecaţi deputatul Marko Attila, Crinuţa Dumitrean, Remus Baciu, Cristian Mihai, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan, Cătălin Teodorescu,Florentina Savu şi Horaţiu Dima.
Băsescu despre declaraţiile lui Horia Simu: E vorba despre o persoană, nu despre întreaga Preşedinţie
Fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat marţi declaraţiile lui Horia Simu privind implicarea fostului consilier de stat Daniel Moldoveanu în noul dosar ANRP subliniind că ''este vorba despre o persoană şi nu despre întreaga Administraţie Prezidenţială''.
''Constat că, în spaţiul public, există o dezbatere cu privire la implicarea Administraţiei Prezidenţiale şi a unui 'consilier prezidenţial' din timpul mandatului meu în fapte de corupţie referitoare la retrocedări făcute de ANRP. Resping categoric acest tip de abordare! Din declaraţiile domnului Horia Simu şi comunicatul DNA, rezultă clar că este vorba despre o persoană şi nu despre întreaga Administraţie Prezidenţială. Mai exact, rezultă că este vorba despre Daniel Moldoveanu, consilier de stat şi nu prezidenţial şi care îndeplinea funcţia de ŞEF AL COMUNITĂŢII NAŢIONALE DE INFORMAŢII...'', a comentat Băsescu pe Facebook.
Horia Simu a declarat, marţi, la instanţa supremă, că "autorul moral" al noului dosar ANRP în care a fost trimis în judecată este Daniel Moldoveanu, fost consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, susţinând că acesta a primit 25% din 7 milioane de euro obţinuţi de Simu în urma retrocedării unui teren din Constanţa.
Citeşte şi: DNA: Simu i-ar fi dat 230.000 euro lui Pop pentru soluţionarea dosarului, Bica a primit 17.500 euro
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe