Hossu: FMI a spus că există posibilitatea majorării salariului minim
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional în România le-au spus sindicaliştilor că există posibilitatea majorării salariului minim, însă acest lucru trebuie făcut astfel încât să nu crească rata şomajului, a declarat preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Hossu: FMI a spus că există posibilitatea majorării salariului minim (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Hossu a spus, la finalul întâlniri cu delegaţia FMI, că sindicatele şi-au exprimat punctul de vedere cu privire la salariul minim, care ar trebui să fie de 750 de lei, iar reprezentanţii Fondului au declarat că vor face calcule legate de implicaţiile economice, îngrijorarea lor fiind să nu existe un efect negativ privind pierderea unor locuri de muncă.
"Le-am arătat că politicile de îngheţare a salariului minim nu au creat niciun loc de muncă, iar când salariul minim a crescut peste 40 la sută, adică în 2002, nu a existat nicio pierdere de locuri de muncă şi această măsură nu a avut niciun efect inflaţionist", a mai spus Hossu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Liderul "Cartel Alfa" a adăugat că sindicaliştii le-au sugerat reprezentanţilor FMI ca în cazul Legii salarizării să se găsească o soluţie care să elimine posibilele conflicte sociale şi un lung proces în justiţie care ar bloca aplicarea acesteia.
Reprezentanţii FMI au spus că vor analiza această problemă, sindicatele urmând să le trimită calculele proprii privind păstrarea ca bază a salariilor din decembrie 2009 şi îngheţarea lor, după revenire, în sectorul bugetar în tot anul 2011, a mai spus Hossu.
Pe de altă parte, sindicatele au mai discutat cu FMI problematica pieţei muncii şi dezvoltarea de noi locuri de muncă, aceasta fiind o prioritate pe care Guvernul ar trebui să o aibă.
"FMI ne-a mai transmis odată invitaţia de a participa pe 2 noiembrie la un seminar pentru găsirea modalităţilor practice de identificare pentru combaterea evaziunii fiscale pe piaţa muncii şi a unor politici concrete de creare a noi locuri de muncă", a precizat Hossu.
El a mai arătat că un alt subiect abordat de cele două părţi se referă la absorbţia fondurilor structurale, sindicatele urmând să înainteze FMI un material care să sugereze câteva modalităţi de susţinere a absorbţiei.
"Am subliniat solicitarea expresă de a reanaliza rapid, pe partea Uniunii Europene, deblocarea raportului de gradul III a auditorilor din România", a spus Hossu.
Cu privire la coeficientul 1 din Legea salarizării, a cărui valoare sindicatele o vor de cel puţin 705 lei, reprezentanţii FMI urmează să facă o reevaluare a calculelor în baza studiului făcut de Ministerul Finanţelor, pentru a vedea dacă există posibilitatea de revenire sau nu.
Hossu a mai declarat că s-a discutat despre un nou potenţial acord cu FMI, aceştia considerând că măsurile aplicate în 2009 şi 2010 au fost de stabilizare a sistemului economic în România, mai ales pe sectorul bugetar.
Potrivit lui Hossu un alt acord va avea ca prioritate dezvoltarea economică.
În ce priveşte Codul muncii, reprezentanţii FMI au spus că nu au făcut nicio cerere cu privire la modificarea acestuia, dar că trebuie să nu existe o împiedicare în dezvoltarea normală a pieţei muncii. Astfel reprezentanţii FMI vor cere Guvernului să le explice ce vor să schimbe în Codul muncii şi să le trimită documente oficiale în acest sens, a mai spus Hossu.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat luni, că "ar putea fi loc" pentru o creştere a salariului minim, dar această decizie trebuie analizată cu atenţie, pentru că o majorare prea mare ar avea efecte negative.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO