Hossu: Se duce o campanie de distrugere a sindicatelor
Afirmaţiile premierului şi ministrului Muncii despre liderii sindicali fac parte dintr-o campanie de distrugere a structurii sindicale, pentru că sindicaliştii sunt singurii care au ieşit în stradă şi se opun permanent măsurilor Guvernului, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX liderul "Cartel Alfa".
Hossu: Se duce o campanie de distrugere a sindicatelor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"Suntem singurii care am ieşit în stradă. Societatea civilă, din păcate trebuie să o spunem, este în incapacitate de a reacţiona, singurii opozanţi de drept am rămas noi şi, dacă nu suntem de partea lor, se doreşte distugerea. De aia s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Legea ANI, de aia s-a modificat Legea contabilităţii şi s-a ajuns la o aberaţie, de aia s-au făcut modificări la Legea privind manifestaţiile publice şi nu mai ai voie să arunci nici cu o floare. Este o multitudine de mici picături care fac campania de distrugere a structurii sindicale", a spus preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, în replică la apelul adresat românilor de către premierul Emil Boc şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, de a nu cădea pradă manipulării liderilor sindicali, care urmăresc doar protejarea propriilor interese.
Bogdan Hossu a afirmat că Guvernul este sancţionabil şi nu ar trebui să facă astfel de afirmaţii despre sindicate, având în vedere că nu de puţine ori a revenit, după o lună sau şase, asupra propriilor declaraţii.
Liderul sindical a precizat că sindicatele ridică trei probleme de principiu, care sunt confirmate de modificările propuse şi adoptate de Guvern la Codul Muncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Cele trei probleme invocate de sindicate se referă la încălcarea Constituţiei României, întrucât noul Cod al muncii nu transpune articolul 41 din Constituţie, ceea ce arată că Guvernul vrea eliminarea contractelor colective ca o metodă, nu de protecţie, ci pentru a bloca dumpingul social care se poate face, la crearea posibilităţii, prin modificarea articolului 72, ca un angajator să poată disponibiliza colectiv pe oricine şi, în acelaşi timp, a doua zi, fără nicio responsabilitate, să poată angaja pe altcineva şi la reprezentarea salariaţilor de către organizaţiile sindicale.
Premierul şi ministrul Muncii au cerut românilor "să nu cadă pradă manipulării" sindicatelor privind modificarea Codului Muncii, susţinând că liderii sindicali urmăresc doar protejarea propriilor interese şi aruncă pe piaţă afirmaţii fără acoperire legate de efectele noilor reguli pe piaţa muncii.
Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii în 8 martie, la ora 10.00, iar parlamentarii pot depune amendamente până vineri, la ora 20.00. Proiectul a fost aprobat în şedinţa de luni a Executivului.
Consiliul Economic şi Social a primit, 17 februarie, spre avizare proiectul de modificare a Codului Muncii. Proiectul nu a putut fi avizat în şedinţa Plenului CSM din 24 februarie, din cauză că nu a fost întrunit cvorumul de membri necesar, lipsind de la consultare partea sindicală.
Confederaţiile sindicale au început, luni, protestele, la nivel local, nemulţumite de prevederile Codului Muncii şi de decizia Guvernului de a-şi angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru actul normativ.
În ziua în care Guvernul îşi angajează răspunderea pe Codul Muncii, sindicaliştii vor intra în grevă de avertisment şi vor picheta intrările în sediul Parlamentului. De asemenea, confederaţiile sindicale au anunţat că sindicaliştii vor intra în grevă generală din prima zi în care preşedintele primeşte pentru promulgare noul Cod al Muncii.
Liderul "Cartel Alfa" declara, în urmă cu o săptămână, că Guvernul încalcă din nou legea prin trimiterea proiectului de modificare a Codului Muncii la Consiliul Economic şi Social fără a fi discutat mai întâi în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii.
"Guvernul trebuie să respecte termenul de trei săptămâni în care membrii CES vor dezbate proiectul, apoi, dacă CES tot nu se pronunţă, se poate renunţa la avizul său, care este unul formal, dar obligatoriu", preciza Hossu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO