ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională privind statutul magistraţilor. UNJR: Decizia, salutară. Vom interveni cu amicus curiae/ Iordache: Ne va spune CCR dacă am greşit sau nu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională a României privind statutul magistraţilor, considerând că există aspecte de neconstituţionalitate.

Urmărește
1421 afișări
Imaginea articolului ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională privind statutul magistraţilor. UNJR: Decizia, salutară. Vom interveni cu amicus curiae/ Iordache: Ne va spune CCR dacă am greşit sau nu

BREAKING: ÎCCJ a sesizat CCR privind statutul magistraţilor

Joi, 21 decembrie 2017, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au constituit în Secţii Unite, conform dispoziţiilor art.25 lit. c) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la exercitarea controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, în legătură cu Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legal constituite, prin Hotărârea nr.2 din 21 decembrie 2017, au sesizat Curtea Constituţională asupra aspectelor de neconstituţionalitate cuprinse în Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, transmite instanţa supremă.

Legea prevede că CCR "se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei".

Legea în legătură cu care a fost sesizată CCR este legea 303, privind statutul magistraţilor. O modificare adusă de Senat la Legea 303, privind statutul magistraţilor, este amendamentul lui Şerban Nicolae privind eroarea judiciară. Amendamentul a fost respins la Camera Deputaţilor, dar aprobat în plenul Senatului, care este cameră decizională.

Potrivit amendamentului senatorului Şerban Nicolae, după ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciară a fost acoperit de stat, Ministerul Finanţelor Publice se întoarce în mod obligatoriu pe cale judiciară împotriva judecătorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciară.

Diferenţa faţă de actuala lege este sintagma "se întoarce în mod obligatoriu", faţă de "se poate îndrepta", cum prevede legea 303.

O altă modificare este aceea că "termenul de prescripţie a dreptului la acţiune al statului prevăzut la alin 8 este de un an, de la data când a fost achitat integral prejudiciul" faţă de "termenul de prescripţie a dreptului la acţiune în toate cazurile prevăzute de prezentul articol este de un an".

UNJR: Decizia ICCJ de a sesiza CCR, salutară. Vom interveni cu amicus curiae

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la modificările făcute la Legea 303/2004 este salutară, anunţă UNJR, organizaţie care susţine că, dacă CCR va fi sesizată, Uniunea va interveni cu amicus curiae.

„Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la modificările făcute la Legea 303/2004 este salutară şi sper că toţi cei în drept să sesizeze Curtea să o facă, dacă consideră că există vicii de constituţionalitate în modificările aduse legilor justiţiei. Acestea sunt mecanismele democratice, menite să corecteze viciile de constituţionalitate acolo unde este cazul şi să înlăture dubiile acolo unde aceste vicii sunt doar aparenţe. În cazul în care Curtea va fi sesizată, UNJR va interveni cu amicus curiae”, conform unui anunţ al preşedintelui Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), judecătorul Dana Gîrbovan.

Conform sursei citate, legile justiţiei sunt de o importanţă vitală pentru statul de drept şi societatea românească.

„Este important că acestea să treacă prin toate filtrele de control prevăzute de Constituţie înainte de a intra în vigoare”, menţionează sursa citată.

Florin Iordache, despre sesizarea ICCJ: Ne va spune CCR dacă am greşit sau nu

Preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, joi, referitor la sesizarea ICCJ, că CCR va stabili fără îndoială dacă modificarea Legii 303/2004 este greşită, insistând asupra faptului că magistraţii care greşesc grav sau cu rea voinţă trebuie să plătească.

”Noi considerăm că după 27 de ani de la Revoluţie magistraţii sunt oameni şi acolo unde au greşit cu rea credinţă şi gravă neglijenţă trebuie să plătească. Noi am pus destul de multe garanţii, astfel încât cetăţeanul nemulţumit se îndreaptă împotriva statului, iar statul se îndreaptă apoi printr-o acţiune în regres împotriva magistraţilor. Ne va spune CCR fără îndoială dacă aceste articole, pe care noi le-am băgat în Legea 303, am greşit sau nu. Factorul politic este eliminat. Ce ne-am dorin noi şi considerăm că am reglementat - dacă un magistrat cu rea credinţă şi gravă neglijenţă a greşit şi statul plpăteşte şi el trebuie să răspundă”, a declarat Florin Iordache.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici