- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.03.2022, 11:59)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Implicarea politicului în sport, tema lui Putin. Şeful Rusiei acuză „denaturarea” principiilor olimpice şi „dictatura politică a birocraţie antidoping”
Preşedintele rus, Vladimir Putin, consideră că principiile sportului au fost „erodate" şi susţine că acesta s-a transformat într-o „dictatură a birocraţiei antidoping angajată politic". Declaraţia a fost făcută cu ocazia evenimentului organizat pentru a paralimpicii ruşi excluşi de la Beijing 2022.
Urmărește
337 afișări
Implicarea politicului în sport, tema lui Putin. Şeful Rusiei acuză „denaturarea” principiilor olimpice şi „dictatura politică a birocraţie antidoping”
„Arbitrajul dubios de părtinitor şi calomnia", „antipatii ostile" şi „provocările directe" s-au numărat, de asemenea, printre acuzaţiile aduse de Putin într-un mesaj video, cu ocazia ceremoniei de deschidere a evenimentului de înlocuire, pentru Rusia, a Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022.
Competiţia are loc în oraşul siberian Khanty-Mansiysk, după ce sportivii ruşi şi belaruşi au fost excluşi de la Jocurile Paralimpice din cauza implicării ţării lor în războiul din Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Putin a criticat decizia Comitetului Paralimpic Internaţional (IPC), afirmând că excluderea celor două echipe a fost „culmea cinismului".
De asemenea, el a afirmat că ideile baronului Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, au fost „denaturate".
Putin a susţinut că a avut loc o „pierdere de autoritate" şi de „independenţă a organizaţiilor importante pentru dezvoltarea sportului mondial".
Comentariile liderului rus vin în contextul în care consecinţele atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei continuă, ţara sa fiind din ce în ce mai izolată de sportul internaţional.
Numeroase federaţii internaţionale au impus recomandările stabilite de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) de a interzice accesul sportivilor şi oficialilor ruşi şi belaruşi la toate evenimentele sportive mondiale.
De asemenea, lui Putin i-au fost retrase numeroase titluri sportive, inclusiv Ordinul Olimpic al CIO, o centură neagră onorifică de al nouălea Dan în taekwondo şi statutul său de preşedinte de onoare al Federaţiei Internaţionale de Judo.
„Din păcate, în ultimii ani, un număr tot mai mare de competiţii internaţionale majore au fost marcate de evenimente incompatibile cu sportul, cu spiritul şi caracterul său", a declarat Putin în mesajul său video, citat de agenţia oficială de ştiri de stat rusă, TASS.
„Am asistat în mod repetat la arbitraje dubioase şi calomnioase, la antipatii ostile şi la provocări directe, am văzut cum ideile lui Pierre de Coubertin însuşi au fost metodic denaturate şi distorsionate, cum principiile odinioară sacre ale sportului au fost erodate.
Literalmente, sub ochii noştri, egalitatea s-a transformat în toleranţă perversă, dreptatea în standarde duble, iar lupta pentru puritate în sport într-o dictatură angajată politic a birocraţiei antidoping."
Înainte de războiul din Ucraina, Rusiei îi fusese deja interzis să organizeze evenimente majore timp de doi ani, ca parte a sancţiunilor impuse de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), ca răspuns la muşamalizarea unui program de dopaj sponsorizat de stat.
Steagul şi imnul Rusiei nu au fost prezente la Tokyo 2020 şi Beijing 2022, sportivii din această ţară concurând ca neutri, reprezentând Comitetul Olimpic Rus.
Iniţial, WADA a impus Rusiei o interdicţie de patru ani, dar aceasta a fost redusă ulterior, în urma unui apel, la doi ani, de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv, în decembrie 2020.
Echipele Rusiei şi Belarusului pentru Beijing 2022 urmau iniţial să concureze ca neutre sub drapelul paralimpic, în ciuda atacului în curs de desfăşurare asupra Ucrainei.
Cu toate acestea, la doar o zi după ce a luat această decizie, IPC şi-a revizuit poziţia, în urma ameninţărilor de boicotare din partea altor naţiuni participante.
„Culmea cinismului a fost îndepărtarea sportivilor ruşi şi belaruşi de la Jocurile Paralimpice de la Beijing, nu doar sportivii nevinovaţi au avut de suferit, ci şi sportivii paralimpici, oameni care nu au cedat, ci au depăşit cele mai dificile probe de viaţă, demni de sprijin şi admiraţie la nivel mondial, cei care, prin exemplul lor, dau speranţă la milioane de oameni, îi fac să creadă în ei înşişi şi în forţele lor", a adăugat Putin.
Mesajul lui Vladimir Putin a fost citit prin intermediul unei înregistrări video participanţilor prezenţi la ceremonia de deschidere a evenimentului care se desfăşoară ca o consolare, după ce sportivii ruşi au fost excluşi de la Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing.
Evenimentul înlocuitor, pentru Rusia şi Belarus, a Jocurilor de la Beijing 2022, se va încheia luni şi cuprinde competiţii de schi fond, biatlon, curling, snowboard, schi alpin şi hochei pe gheaţă.
Pe lângă Rusia şi Belarus, echipe din fostele naţiuni sovietice Kazahstan, Tadjikistan şi Armenia au participat la acest eveniment, care are ca slogan „Suntem împreună, Sport".
Organizatorii confirmaseră anterior că premiile provizorii se ridică la 4 milioane de ruble (38.000 de euro) pentru o medalie de aur, 2,5 milioane de ruble (23.000 de euro) pentru argint şi 1,7 milioane de ruble (16.000 de euro) pentru bronz.
„Atenţia şi sprijinul de care au dat dovadă guvernul, comitetele naţionale paralimpice din multe ţări demonstrează că, într-o situaţie dificilă, trebuie să ne sprijinim reciproc", a declarat ministrul rus al sportului, Oleg Matytsin, citat tot de TASS.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian
-
astăzi, 21:55