- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video În Brăila, pesta porcină africană a venit pe Dunăre. Dar tot omul a răspândit-o în judeţ. VOUCHERE în loc de porc de Crăciun | VIDEO
980 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale. 240 de localităţi din 13 judeţe. Despăgubiri de 12 milioane de euro. Acesta era bilanţul epidemiei de pestă porcină africană în România până pe 4 octombrie 2018. Autorităţile au tratat cu nepăsare şi indolenţă avertismentele din ultimii doi ani, iar când virusul a început să decimeze porcii din gospodării sau ferme, atitudinea a rămas aceeaşi. O investigaţie jurnalistică demarată de Gândul a descoperit cum pesta adusă peste Dunăre de porcii mistreţi din Ucraina a fost răspândită în judeţul Tulcea de oamenii inconştienţi şi dezinformaţi. În episodul de azi, vă prezentăm situaţia din judeţul Brăila: aproape identică.
Avertismente că epidemia de pestă porcină africană (PPA) ameninţă România au existat în ultimii doi ani. De la SRI şi până la Comisia Europeană. Toate atrăgeau atenţia că gospodăriile populaţiei sunt cel mai vulnerabile, dar nimeni nu le-a tratat cu seriozitate. Ba chiar şeful ANSVSA a preferat să economisească 6 milioane de euro şi, în primăvara lui 2018, în locul inspecţiei veterinare de primăvară, a ordonat direcţiilor să răsfoiască dosarele inspecţiilor precedente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Concluziile investigaţiei jurnalistice pe care Gândul a făcut-o în judeţul Tulcea sunt că PPA a fost adusă peste Dunăre din Ucraina, de mistreţii alungaţi de vânători. Primul focar a apărut în comuna Ceatalchioi pe 10 iunie, iar de aici, a fost răspândit în tot judeţul de oameni. Măsurile impuse de autorităţi frizează ridicolul, dar au avut consecinţe extrem de costisitoare. Cea mai evidentă dintre toate: filtrele care trebuiau să oprească maşinile care cărau carne infestată dintr-o localitate în alta funcţionau... 8 ore din 24.
Cam la fel stau lucrurile şi în judeţul Brăila, dar mult mai grav.
De la Tulcea la Brăila, mergi întins aproape 100 de km. Treci pe lângă Munţii Măcinului, o formaţiune care pare miniatura unui lanţ muntos serios, aşa cum o fi fost, şi acesta, cândva. O senzaţie stranie: de parcă ai merge extrem de aproape de nişte munţi, care se văd undeva, departe.
La Smârdan, treci iar Dunărea cu bacul, tot în câteva zeci de secunde, şi pe tot atâţia bani, ca la Tulcea. Destui bani.
Citiţi continuarea aici.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO