INCDFP: Cutremurul de vineri din Gorj, cea mai puternică replică a celui cu magnitudinea 5,7

Cutremurul de vineri din judeţul Gorj, care a avut magnitudinea de 4,3, a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7, produs în 14 februarie, a anunţat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Urmărește
2124 afișări
Imaginea articolului INCDFP: Cutremurul de vineri din Gorj, cea mai puternică replică a celui cu magnitudinea 5,7

INCDFP: Cutremurul de vineri din Gorj, cea mai puternică replică a celui cu magnitudinea 5,7

Potrivit INCDFP, din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter, din data de 14 februarie 2023, până vineri, au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4, respectiv: 4,1- în data de 14 februarie 2023, ora 17:24:29, 4,2- în data de 16 februarie 2023, ora 03:07:06, şi 4,3- în data de 17 februarie 2023, ora 11:11:41.

„Cutremurul de astăzi a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 ML, având intensitatea macroseismică epicentrală IV pe scara Mercalli. Acesta a fost urmat de o altă replică cu magnitudinea de 3.1 ML, la ora 14:43:29, produs la adâncimea de 13,1 km. În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici”, a transmis INCDFP.

Specialiştii susţin că nu toate aceste seisme sunt simţite de către populaţie, însă în funcţie de magnitudinea şi adâncimea producerii acestora pot fi resimţite, în special, în zona epicentrală.

„Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice. Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj, sunt operaţionale, înregistrând permanent mişcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INCDFP. Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie”, mai arată INCDFP.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cutremur,
gorj,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici