Îndrumătorul tezei de doctorat a lui Kovesi: Lucrarea procurorului general a fost verificată

Prof. dr. Viorel Paşca - îndrumătorul tezei de doctorat a procurorului general al României Codruţa Kovesi - spune că definiţiile date în acte normative, în texte juridice, nu înseamnă plagiat, precizând că lucrarea şefului Ministerului Public a fost verificată.

Urmărește
2269 afișări
Imaginea articolului Îndrumătorul tezei de doctorat a lui Kovesi: Lucrarea procurorului general a fost verificată

Îndrumătorul tezei de doctorat a lui Kovesi: Lucrarea procurorului general a fost verificată (Imagine: Shutterstock)

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut, vineri, că lucrarea de doctorat a procurorului general Codruţa Kovesi este un plagiat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi, care şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

"Eu am fost îndrumătorul lucrării de doctorat a doamnei procuror Laura Codruţa Kovesi. Eu am verificat-o şi vă spun că lucrarea a fost dată de mai multe ori înapoi să o refacă", a declarat, pentru MEDIAFAX, profesorul doctor Viorel Paşca, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

Profesorul a spus că au fost mai multe discuţii pe tema lucrării de doctorat. "Ea s-a întins pe perioada a şase ani. Au fost discuţii despre concept, ordonarea unor idei, de date ce trebuie tratate, de puncte de vedere", a adăugat Paşca.

Întrebat despre acuzaţiile lansate de GIP, prof. dr. Viorel Paşca a spus: "M-am uitat pe internet şi am văzut că se fac referiri la nişte exprimări de astea de mod general în care se preia definiţia criminalităţii organizate, spre exemplu. Ei, definiţia o găseşti în Convenţia Europeană şi în o grămadă de acte, directive europene. O preluare de acolo a unei asemnea definiţii - asta nu înseamnă plagiat, definiţiile date în acte normative, în texte juridice. Eu nu ştiu exact pasajele respective, ar trebui să reiau lucrarea să văd pasaj cu pasaj şi să fac comparaţia".

Totodată, profesorul Paşca a făcut trimitere la Legea dreptului de autor şi drepturilor conexe.

Potrivit articolului 9 al Legii 8/1996 privind drepturile de autor, nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor ideile, teoriile, conceptele, descoperirile ştiinţifice, procedeele, metodele de funcţionare sau conceptele matematice ca atare şi invenţiile, conţinute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare.

Totodată, nu sunt protejate de lege textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară şi traducerile oficiale ale acestora.

GIP afirmă că prima frază din teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi reproduce "cuvânt cu cuvânt, fără să citeze", prima frază din studiul "Lupta societăţii organizate împotriva criminalităţii organizate" publicat de col. (r) prof. dr. Ion Dragoman şi drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea în Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I" în nr. 2 din 2007, cu patru ani înainte ca Laura Codruţa Kovesi să-şi susţină teza de doctorat.

"Acuma chiar să detectez pasaje din alea de pe la institutul de apărare sau nu ştiu unde, e greu să le faci. Acuma poţi să spui că te apuci să cauţi în lucrările clasice, consacrate. Aici îţi trebuie un program anti-plagiat în care să bagi lucrarea că altfel nu ai de unde. Aşa ceva n-avem la universitate", a mai spus profesorul Paşca.

Procurorul general respinge acuzaţiile GIP potrivit cărora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat şi cere CSM să-i apere reputaţia în acest caz, întrucât teza nu cuprinde însuşirea vreunei metodologii ştiinţifice a unui alt autor, ci face trimitere la toţi autorii şi lucrările citate.

"Procurorul general Laura Codruţa Kovesi aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal» face trimitere la toţi autorii şi lucrările citate, iar caracterul de noutate şi valoarea ştiinţifică a lucrării au fost constatate de către comisia de doctorat din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Conform metodologiei, lucrarea a fost postată pe site-ul instituţiei organizatoare, iar susţinerea lucrării a fost publică", se arată într-un comunicat de presă remis vineri.

Teza cuprinde un număr de 444 pagini, iar pasajele la care se referă articolul acuzator reprezintă aspecte de generalitate, nu de conţinut.

"Volumul de informaţie pe care îl cuprinde teza poate duce la apariţia unor erori materiale de dactilografiere privind numele autorilor. Totodată, unele fragmente presupus a fi citate fără indicarea sursei se regăsesc în numeroasele articole privind combaterea criminalităţii organizate la care am fost autor sau coautor şi care au fost publicate anterior anului 2005, indicate în CV-ul publicat de şase ani pe site-ul Ministerului Public. Unele dintre aceste articole sunt citate, la rândul lor, în lucrările la care face referire articolul", mai arată comunicatul.

Teza nu cuprinde însuşirea vreunei metodologii ştiinţifiice a unui alt autor, iar lucrările indicate în cuprinsul articolului sunt menţionate ca sursă bibliografică

"De exemplu, în cuprinsul articolului se face trimitere în mod repetat la lucrarea autorilor Gheorghiţă Mateuţ şi colaboratorii cu titlul «Traficul de fiinţe umane. Infractori, victimă, infracţiune» - despre care se susţine că nu ar fi fost menţionată, deşi este citată în cuprinsul tezei de doctorat la paginile 222, 225, 224, 234, 240, 260, 273, 274, 278, 282, 284 şi 290 - a se vedea. Pe de altă parte, în situaţiile în care acelaşi citat al unui autor se regăseşte atât în teza de doctorat cât şi în altă lucrare, a fost citat doar autorul iniţial, potrivit normelor uzuale de redactare a lucrărilor ştiinţifice", explică sursa citată.

Potrivit lui Kovesi, unele paragrafe indicate în articol, prezentate ca fiind însuşite de la alţi autori, reprezintă în fapt definiţii ale infracţiunilor care se regăsesc în texte legale şi în convenţii internaţionale, ori evoluţii ale infracţionalităţii prezentate în rapoartele de activitate ale structurilor Ministerului Public, care nu intră în obiectul dreptului de autor.

"Articolul încearcă să exploateze momentul mediatic marcat de controversele asemănătoare şi ne delimităm de tentativele de a atrage Ministerul Public în controverse care nu au legătură cu activitatea judiciară. Având în vedere conţinutul articolului, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apărarea reputaţiei profesionale", conchide sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici