- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.06.2015, 06:12)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Înscrisurile aflate în posesia avocaţilor sunt exceptate de la ridicare, sechestrare, confiscare
Proiectul de lege privitor la organizarea şi exercitarea profesiei de avocat a fost adoptat luni în plenul Senatului, cu 85 de voturi "pentru", 41 de voturi "împotrivă" şi două abţineri.
Urmărește
225 afișări
Înscrisurile aflate în posesia avocaţilor sunt exceptate de la ridicare, sechestrare, confiscare (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Proiectul de lege exceptează înscrisurile, suporturile de sunet, imagine şi date, precum şi imaginile şi alte reprezentări aflate în posesia avocatului de la ridicare, sechestrare sau confiscare.
Însă, dacă avocatul este suspect că a săvârşit fapte prevăzute de legea penală sau dacă a favorizat infractorul, obstrucţionează justiţia, este implicat într-o tăinuire ori dacă este vorba despre bunuri implicate în săvârşirii unei infracţiuni, nu vor mai fi aplicate restricţiile referitoare la confiscare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Acelaşi proiect stabileşte că avocatul nu va răspunde dacă nu denunţă infracţiuni planificate de care află prin prisma profesiei, cu excepţia omorului sau a uciderii din culpă, genocidului, crimei împotriva umanităţii sau a crimei de război, răpirii, luării de ostateci ori atacului terorist.
Avocaţii sunt obligaţi să depună la barou o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă apartenenţa ori neapartenenţa ca agent sau colaborator al fostelor organe de Securitate, ca poliţie politică sau al serviciilor de informaţii, inclusiv al actualelor servicii.
De asemenea, proiectul mai stipulează că avocaţii nu pot fi lucrători operativi sau neoperativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.
Deputatul Daniel Fenechiu a propus la Comisia juridică un amendament potrivit căruia a fost abrogat articolul care interzicea avocatului să-şi exercite profesia la instanţele şi parchetele de pe lângă acestea, inclusiv la DNA, DIICOT, ÎCCJ sau Parchetul de pe lângă ÎCCJ, unde soţul avocatului sau ruda ori afinul său până la gradul al treilea inclusiv, este judecător sau procuror.
Proiectul de lege mai prevede pedeapsă cu închisoarea de la o lună la 6 luni sau cu amendă pentru persoanele care întrebuinţează cuvinte ori gesturi jignitoare, indiferent de calitatea acestora, care participă la o procedură judiciară, faţă de avocat.
De asemenea, persoanele care mint cu scopul de a intimida sau de a se răzbuna, în cursul unei proceduri judiciare, prin care se impută săvârşirea de către un avocat a unei infracţiuni sau abateri disciplinare grave ori în legătură cu prestaţiile sale profesionale, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.
Ameninţarea unui avocat în timpul exercitării profesiei şi în legătură cu aceasta, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.
Lovirea sau alte acte de violenţă a unui avocat rezultă într-o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Dacă aceste ultime infracţiuni sunt comise împotriva soţului sau a unei rude apropiate a avocatului, în scop de intimidare sau răzbunare, limitele speciale de pedeapsă se majorează cu jumătate.
Proiectul de lege mai prevede pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 5 ani folosirea fără drept a denumirilor "Barou", "Uniunea Naţională a Barourilor din România", "U.N.B.R." ori "Uniunea Avocaţilor din România" sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat de către orice persoană fizică sau juridică, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat în alte condiţii decât cele prevăzute de acest proiect de lege.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe